02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
29-07-2020 | Algemeen welzijn

Foliumzuur of vitamine B11

Geschreven door Niels vitaminen zwangerschap

Wie zwanger is of zwanger probeert te worden, heeft waarschijnlijk al van vitamine B11 of foliumzuur  gehoord. Deze vitamine is namelijk de belangrijkste vitamine voor vrouwen met een kinderwens. Door voldoende foliumzuur binnen te krijgen help je je baby namelijk met een gezonde groei en ontwikkeling. Wil je meer te weten komen over foliumzuur? Lees dan zeker verder!

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een andere benaming voor vitamine B11 en speelt een belangrijke rol in de groei en in de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Verder speelt vitamine B11 een belangrijke rol in de groei en de ontwikkeling van ongeboren baby’s. Een ernstig tekort kan leiden tot bloedarmoede en kan zorgen voor afwijkingen bij de geboorte. Een tekort aan foliumzuur verhoogt de kans op een open rug (spina bifida), hazenlip (schisis) en andere aandoeningen die het gevolg zijn van een slechte sluiting van de neurale buis.  

Waar is foliumzuur goed voor?

Zoals al eerder gezegd speelt foliumzuur een belangrijke rol in de aanmaak van witte en rode bloedcellen en is het een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen. Vitamine B11 heeft echter ook nog andere gezondheidsvoordelen. Zo helpt vitamine B11 bij het concentratievermogen en het geheugen en zorgt het voor een betere gemoedstoestand. Verder helpt foliumzuur om vermoeidheid te verminderen, de effecten van stress te doen afnemen en de weerstand te versterken. 

Goede eigenschappen van foliumzuur:

  • Helpt concentratievermogen en geheugen
  • Betere gemoedstoestand 
  • Verminderde vermoeidheid
  • Versterkte weerstand
  • Verminderde stress

Aanbevolen hoeveelheid foliumzuurfoliumzuur supplement

Aangezien het lichaam zelf geen foliumzuur kan aanmaken, is het afhankelijk van voeding om over een gezonde dosis te beschikken. Een ernstig tekort kan tot verschillende aandoeningen leiden zoals darmstoornissen, bloedarmoede en vermoeidheid. Hieronder vind je een tabel met de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur voor verschillende leeftijdscategorieën. In de meest rechtse kolom kun je de maximale bovengrens terugvinden. Een teveel aan vitamine B11 uit voeding is niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan het wel moeilijker maken om een vitamine B12 tekort op te sporen. 

Categorie Aanbevolen hoeveelheid in microgram Maximale bovengrens dagelijkse inname in microgram
6-11 maanden 60    
1-3 jaar 85 200
4-8 jaar   150 350
9-13 jaar  225     600
14-17 jaar  300  900
18 en ouder 300     1000
Zwangere vrouwen 400     1000
Vrouwen die borstvoeding geven  400 100

   

Foliumzuur tijdens dfoliumzuur zwangerschape zwangerschap

Zoals al eerder vermeld is foliumzuur een erg belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Dit komt doordat vitamine B11 een belangrijke rol speelt in de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Een tekort kan dan ook leiden tot geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje en een hazenlip. Aangezien zwangere vrouwen een hogere behoefte hebben aan foliumzuur kan het zijn dat gewone voeding niet voldoende van deze vitamine bevat om aan deze verhoogde behoefte te voldoen. Het is daarom voor zwangere vrouwen aan te raden om dagelijks een voedingssupplement met 400 microgram extra vitamine B11 te gebruiken tot minstens tien weken na de laatste menstruatie. De verhoogde behoefte aan foliumzuur blijft tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap bestaan.  

Waar zit foliumzuur in?foliumzuur vitamine b11

Zoals je al eerder kon lezen, kan het lichaam zelf geen foliumzuur aanmaken. Hierdoor is je lichaam toegewezen op voeding om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Door op je voeding te letten, kun je ervoor zorgen dat je voldoende foliumzuur binnen krijgt. Groene bladgroenten zoals spinazie, sla en boerenkool zijn een goed voorbeeld van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine B11. Ook andere groenten zoals broccoli en spruitjes bevatten een stevige dosis van deze vitamine. Verder zijn veel voedingswaren in de supermarkt ook verrijkt met een extra dosis foliumzuur. Bij een gezond dieet met voldoende variatie kom je waarschijnlijk geen foliumzuur te kort. De onderstaande tabel geeft een kort overzicht van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan foliumzuur samen met een percentage van de aanbevolen hoeveelheid.

Voedingsmiddel     Foliumzuur in microgram    % van aanbevolen hoeveelheid
Spinazie 200 gram   249 83%
Spruitjes 200 gram 189 63%
Broccoli 200 gram 138   45%
Volkorenbrood 1 snee 15     5%


 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels