02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
24-07-2020 | Algemeen welzijn

Wat is fosfor (fosfaat) en waar is het goed voor?

Geschreven door Niels

Om te zorgen voor een stevig skelet, is Fosfor of fosfaat nodig. Het mineraal is daarnaast van belang voor de energievoorziening. Ook is het onderdeel van het menselijk DNA. Het helpt ook bij de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten. In dat opzicht draagt het dus ook op veel vlakken bij.

Bronnen voor Fosfor

Fosfor is gemakkelijk binnen te krijgen. Dit komt omdat het in nagenoeg alle voedingsmiddelen terug te vinden is. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan om brood, waar relatief veel van het mineraal in te vinden is. Dit geldt ook voor de doses in melk, vis en vlees. Daarnaast is fosfaatzout een bindmiddel dat in veel producten terug te vinden is. In dit zout zit ook Fosfor. Zo is het dus overal te vinden.

In welke mate is Fosfor nodig?

Er bestaat geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid als het om Fosfor gaat. Wel is er een adequate inneming opgesteld. Deze is in het geval van Fosfor voor volwassen mannen en vrouwen vastgesteld. Het gaat dan om 550 milligram per dag als goede hoeveelheid voor een goede gezondheid.

Factoren die de opname beïnvloeden

Fosfor wordt minder goed opgenomen wanneer bepaalde geneesmiddelen worden gebruikt. Het gaat dan om middelen die maagzuur remmen. Wanneer deze aluminium bevatten, kan dit een effect hebben. Ook hoge doseringen calciumcarbonaat kunnen meespelen. Deze zijn in calciumsupplementen te vinden.

Welke hoeveelheid is veilig?

Er is voor volwassenen een maximale dosis opgesteld die veilig is. Het betreft dan een maximale inname van 4.000 milligram Fosfor per dag. Dit zou neerkomen op het eten van twee kilo vlees of vier kilo spinazie. Het is bovendien een gemiddelde waarde. Ook gaat het om een ruime marge.

Aanbevolen inname

Categorie/
leeftijd

Adequate

inname* 

Kinderen

 

6-11 maanden

420

1-2 jaar

470

2-5 jaar

470

6-9 jaar

540

Mannen

 

9-13 jaar

700

14-17 jaar

700

18 jaar
en ouder

550

Vrouwen

 

9-13 jaar

700

14-17 jaar

700

18 jaar
en ouder

550

Zwangere
vrouwen

700

Bij borstvoeding

900

Gevolgen van hoge doses Fosfor

Er zijn gevolgen wanneer Fosfor in te hoge mate wordt ingenomen. In dat geval zal de botstofwisseling versnellen. Dit kan bij ouderen tot botontkalking leiden. Daarnaast is het zo dat hoge maten van Fosfor de opname van ijzer, koper en zink kan verstoren in het lichaam.

Gevolgen van lage doses Fosfor

Zoals een hoge mate van Fosfor voor problemen kan zorgen, is dat ook aan de orde voor te lage doses. De kans dat dit gebeurt is echter niet groot omdat Fosfor in nagenoeg elk product te vinden is. Komt dit toch voor dan zijn problemen als anorexia, problemen met de botten en bloedarmoede mogelijke gevolgen ervan. Bij kinderen kunnen de botten verkeerd groeien. Daarnaast zijn de kinderen gevoeliger voor infecties hierdoor.

Lees meer op:

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels