02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
20-04-2020 | Aandoeningen

Wat is functionele incontinentie en de betekenis ervan

Geschreven door Niels incontinentieprobleem

Wat is functionele incontinentie

Incontinentie wordt vaak geassocieerd met blaasproblemen. In de meeste gevallen klopt dit ook, maar je kan ook ongewenst urine verliezen wanneer je om andere redenen niet (tijdig) op het toilet raakt. Deze vorm van ongewenst urineverlies staat los van de blaasfunctie en wordt ook wel functionele incontinentie genoemd.

Het overkomt dus vaak mensen die slecht te been zijn en bijgevolg moeite hebben om het toilet tijdig te bereiken. 

Oorzaken van functionele incontinentie

Bij functionele incontinentie werkt de blaas zoals het hoort, maar zorgen andere factoren ervoor dat er ongewenst urineverlies ontstaat. Het aandranggevoel bestaat dus nog steeds, maar andere lichamelijke of geestelijke aandoeningen zorgen ervoor dat het toilet niet op tijd bereikt kan worden. Deze vorm van incontinentie heeft dus vooral een praktische oorzaak. 

Enkele oorzaken van functionele incontinentie zijn onder andere:

Behandeling functionele incontinentiefunctionele incontinentie oplossingen

Aangezien functionele incontinentie heel uiteenlopende oorzaken kan hebben, is er vaak geen pasklare behandeling. De meeste oplossingen zorgen er het best voor dat het toilet goed bereikbaar is aangezien het bereiken van het toilet een van grootste struikelblokken is bij functionele incontinentie. Deze vorm van incontinentie vraagt dus meer om praktische oplossingen dan om een echte behandeling.  

Oplossingen

Eerst en vooral zorg je ervoor dat het toilet makkelijk bereikbaar is. Je kan de deur open laten staan en eventueel obstakels verwijderen om het toilet sneller te bereiken. Verder kan aangepaste kleding er ook voor zorgen dat het toiletbezoek makkelijker verloopt. Je kiest het best voor kleding die gemakkelijk aan- en uitgedaan kan worden om tijd te besparen wanneer je dringend naar het toilet moet gaan. Vermijd dus kleding met veel knopen of moeilijke ritsen en kies voor een riem die gemakkelijk aan en uit gaat. 

Wanneer je buitenshuis bent, zoek je best op voorhand al waar de toiletten zich bevinden. Zo hoef je niet meer op zoek te gaan als de nood hoog wordt. Ook in je eigen woning kan het nuttig zijn om enkele hulpmiddelen te installeren op het toilet/badkamer. Strategisch geplaatste handgrepen en toiletbeugels kunnen je helpen om sneller het toilet te bereiken. Een laatste oplossing is het trainen van de bekkenbodemspieren om zo meer controle over de blaas te krijgen. Hierdoor wordt het makkelijker om urine op te houden.    
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels