Geheugenverlies
Wat is geheugenverlies?
Geheugenverlies, niet te verwarren met verstrooidheid, is het fenomeen waarbij om één of andere reden je geheugen of een deel ervan gewist wordt.
Geheugenverlies of amnesie kan tijdelijk zijn (bv. door stress, vermoeidheid, een psychologisch trauma, een beroerte..) of permanent (waarvan dementie door ziekte van Alzheimer het best gekende voorbeeld is). Geheugenverlies treedt vaak op na een hersenbeschadiging maar kan ook voorkomen bij het slikken van bepaalde geneesmiddelen zoals benzodiazepines (kalmeer - en slaapmiddelen). Ook kan geheugenverlies optreden als gevolg van een tekort aan vitamine B1, met name bij alcoholisme. Bij langdurig alcoholisme kan het syndroom van Korsakov optreden waarvan permanent geheugenverlies en aandoeningen van het zenuwstelsel de symptomen zijn.
Geheugenverlies of amnesie kan tijdelijk zijn of permanent
Hoe geheugenverlies vermijden?
Om tijdelijk geheugenverlies te vermijden, zijn het respecteren van voldoende nachtrust en het vermijden van stress dus aan te raden. Ook is het effect van alcohol op onze hersencellen bekend: het werkt verdovend op de hersencellen en bij overmatig gebruik treedt (onomkeerbaar) verlies van deze cellen op. Vandaar is het van belang alcoholgebruik te matigen.
Omegavetzuren (terug te vinden in vette vissoorten) zijn bevorderend voor het behouden van een goed geheugen. Ook vitamine E wordt hiermee in verband gebracht. Voldoende water drinken is ook essentieel voor het goed functioneren van onze hersenen, daar deze voor bijna 80% uit water bestaan. Verschillende wetenschappers zien belang in het trainen van onze hersenen en ons geheugen (door te lezen, puzzels te maken enz.) om de kans op geheugenverlies en ook dementie* van het Alzheimertype te verkleinen.
Tijdelijk geheugenverlies
Een geheugenverlies als gevolg van hersenschade na een ongeval of een beroerte of geheugenverlies na een psychologisch trauma zijn (meestal) van tijdelijke aard. De duur en ernst van het verlies van het geheugen van voor de hersenschade of vanaf de hersenschade hangt af van de ernst van de hersenschade. Deze hersenschade kan opgespoord worden d.m.v. een CT of MRI-scan of een filmpje van de hersenen (elektro-encefalogram). Amnesie na een psychologisch trauma verdwijnt meestal al een aantal dagen na de schokkende gebeurtenis.