02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
05-02-2018 | Algemeen welzijn

Bescherm je oren voor zomerfestivals

Heb je al kaartjes voor je zomerfestivals? Ben je klaar voor concerten, lawaai en luide muziek? Dan kan je je maar beter beschermen zodat je fluitende oren en hoofdpijn kan vermijden. Maar dat is niet alles. Wist je dat muziek en geluid je gehoor al kunnen beschadigen vanaf 85 decibel (dB)? Het merendeel van de geluidsboxen gaan over de 100 tot zelfs 140 dB. Draag dus bescherming om je oren en je gehoor te sparen!

Het gehoor is een heilig zintuig, net zoals al de anderen trouwens. Er zijn echter enorm veel mensen die regelmatig naar veel te luide muziek luisteren. We moeten extra waakzaam zijn als we met een hoofdtelefoon luisteren. In feite kunnen het geluid en de muziek de haarcellen die in onze gehoorgang zitten beschadigen. Deze haarcellen zorgen ervoor dat de vibraties doorgegeven worden aan onze hersenen.

Mensen die zich te vaak en te lang blootstellen aan een te hoog geluidsniveau kunnen dus een gedeelte van hun gehoor verliezen en hierdoor bepaalde geluiden niet meer horen (hoge tonen, bijvoorbeeld). In geval van herhaaldelijke blootstelling aan een te hoog geluidsniveau kan het gehoorverlies een gemiddelde frequentie bereiken en kan het gesprekken gaan hinderen.

Tekenen van gehoorverlies

  • Je gesprekspartner moet vaak herhalen wat er gezegd werd
  • Je moet de televisie of radio bijvoorbeeld steeds wat harder zetten

Gehoorvermoeidheid: het eerste alarmsignaal

Gehoorvermoeidheid is het eerste alarmsignaal. Je hoort geen geluiden meer die lager dan 5 à 10 dB zijn. Dit is van tijdelijke aard en dus omkeerbaar. Dit komt over het algemeen voor na langdurige blootstelling aan veel geluid of aan luide muziek. Dit is bijvoorbeeld het geval na een avondje stappen of na een concert, of na een festivaldag. We moeten dus rusten en in een stille omgeving vertoeven opdat we onze oren kunnen ontzien.

Er kan een fluittoon of gebrom optreden in het oor: dit is wat we oorsuizen noemen. Deze hoge tonen zijn zeer storend en spelen zich af in het oor terwijl er in de omgeving geen geluiden zijn. Er is dus niemand anders die het geluid hoort, behalve jijzelf. In geval van gehoorvermoeidheid is dit omkeerbaar, maar in ergere gevallen kan dit een permanent iets zijn en kan dit zelfs ziekmakend zijn (hoofdpijn, onmogelijkheid tot werken, tot rusten, enz.). Als het aanhoudt na een nachtje slapen, kan je maar best een NKO-arts opzoeken.

Mensen die zich te vaak en te lang blootstellen aan een te hoog geluidsniveau kunnen dus een gedeelte van hun gehoor verliezen en hierdoor bepaalde geluiden niet meer horen.

HoofdtelefoonHoe kan je je op de juiste manier beschermen?

Om zeker te zijn dat je je gehoor niet beschadigt, draag je best altijd gehoorbescherming bij de verschillende evenementen zoals concerten, buitenvoorstellingen, stoeten, nachtclubs of bars, parades of andere evenementen.

Neem dus zeker altijd oordopjes mee of een hoofdtelefoon en vergeet ook niet om de oren van je kinderen te beschermen! Je kan bovendien ook schattige Alpine hoofdtelefoons voor kinderen met verschillende motieven vinden.

Meer nog: oordopjes kunnen ook handig zijn tijdens het studeren of om te rusten in een luidruchtige omgeving.

Om zeker te zijn dat je je gehoor niet beschadigt, draag je best altijd gehoorbescherming bij de verschillende evenementen zoals concerten, buitenvoorstellingen, stoeten, nachtclubs of bars, parades of andere evenementen.

Gehoorbescherming kinderenTips om je gehoor te beschermen

Voor buiten evenementen

  • Draag oordopjes of een beschermende hoofdtelefoon
  • Neem afstand van de luidsprekers
  • Neem iedere 2 uren een pauze van 30 minuten

Als je oortjes of een hoofdtelefoon draagt

  • Beperk het volume
  • Luister niet langer dan 1 uur per dag en op gemiddeld volume
  • Gebruik de oortjes die samen met het apparaat verkocht werden (die zijn vaak gelimiteerd tot 10 dB)
  • Slaap niet met oortjes in de oren (verschillende volwassenen doen het!)
  • Geef de voorkeur aan een hoofdtelefoon in plaats van oortjes

Je hebt het dus goed verstaan: vergeet je oordopjes niet wanneer je deze zomer naar een festival gaat, en ontdek ook onze SOS festival kit, met alle nuttige producten om mee te nemen naar het festival. Ze kunnen zelfs misschien nog van pas komen als u besluit om naar bed te gaan terwijl het feest doorgaat!

N.B.: Deze oordopjes zullen jou zeker van pas komen bij het zwemmen, het vliegen, en zelfs als uw reispartners snurken!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels