Oordopjes: beperk gehoorschade
Als de zomer daar is, komen ook de muziekfestivals. Tijdens deze festivals wordt men blootgesteld aan hoge geluidsniveaus. Vanaf een bepaalde grens kan geluid schade veroorzaken aan het gehoor. Hiervoor moet je niet voortdurend aan luide muziek worden blootgesteld, éénmalig te dicht bij de geluidsbron staan kan al voldoende zijn om onomkeerbare schade te veroorzaken. Naarmate men langer wordt blootgesteld aan het geluid neemt het risico op gehoorschade verder toe. Oordopjes maken al heel snel het verschil.
Wat gebeurt er bij gehoorschade?

Ons gehoororgaan telt ongeveer 15000 cellen. Wanneer deze beschadigd worden, worden zij niet vernieuwd. De cellen zijn dus erg kostbaar. Geluidsgolven gaan via de trommelvliezen in het oor naar het gehoororgaan. Hier worden trillingen door de cellen omgezet in een zenuwimpuls bestemd voor de hersenen. Geluidshinder (te frequente, te intense of te langdurige geluidsgolven) beschadigt deze cellen en kan gevaarlijk zijn voor ons gehoor. De gevolgen van gehoorschade zijn op zijn minst niet te onderschatten te noemen. Denk aan auditieve vermoeidheid, oorsuizen tot het scheuren van het trommelvlies.
Gehoorbescherming heb je vaker nodig dan je denkt
Veel jongeren zijn zich bewust van mogelijke gevaren maar doen er niets aan om gehoorschade te voorkomen. De Vlaamse regering ondernam zelf al actie door sinds januari 2013 nieuwe geluidsnormen in te voeren voor muziekactiviteiten. Vanaf een bepaalde grens (95 decibel of hoger) zijn organisatoren verplicht om gratis gehoorbescherming via oordoppen te voorzien. Ook moet het geluidsniveau voortdurend gemeten worden.
Niet enkel de luide muziek tijdens festivals kan schadelijk zijn. Ook muziek in winkels, een discotheek, een klein cafeetje, enzovoort. Het betreft alle elektronisch versterkte muziek, waaronder dus ook cd’s en mp3.
Muziek is niet de enige bron van een hoog aantal decibels. Een grasmaaier (85 dB), snelwegverkeer (96 dB), een cirkelzaag (102 dB) en snurken (75-110 dB) zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarin men wordt blootgesteld aan lawaai en kans op gehoorschade. Ook in de werkomgeving (bijvoorbeeld op een bouwwerf) zijn hoge geluidsniveaus soms onvermijdbaar. Kortom, we worden haast voortdurend blootgesteld aan geluidshinder.
Men kan de oren beschermen door bepaalde geluiden zelf te controleren:
- bijvoorbeeld het volume van de autoradio of mp3-speler
- draag niet langer dan één uur per dag een koptelefoon met muziek
- las om het uur een pauze van 10 minuten in stilte in
- laat na blootstelling aan luide muziek bijvoorbeeld op een festival, uw oren minsten 12 uren rusten.
Welke oordoppen gebruiken?
Blootstelling is echter niet altijd onvermijdelijk. In dat geval zijn oordopjes een eenvoudig en goedkoop middel waarmee men zelf kan voorkomen dat er (onomkeerbare) gehoorschade optreedt ten gevolge van geluidshinder. Ze zijn in verschillende maten en vormen verkrijgbaar, specifiek voor bepaalde situaties of soorten geluid. Er kunnen zelfs oordopjes op maat gemaakt worden. In wat volgt zal er een overzicht geboden worden van de beschikbare mogelijkheden.
Gehoorschade door muziek voorkomen
Twee mogelijkheden zijn voorhanden om het gehoor te beschermen in geval van luide muziek.
- Voor muziek in de discotheek bijvoorbeeld zijn er oordopjes die muziek dempen. De muziekweergave kan hiermee echter wijzigen. De sfeer die je ervaart blijft echter dezelfde.
- Speel je zelf muziek of wil je genieten van de live-muziek tijdens een concert? Dan bestaat er een tweede optie. Deze oordopjes bevatten een speciale filter die ervoor zorgt dat de muziek sterk lijkt op de werkelijkheid. Alsof je muziek beluistert zonder oordoppen, maar dan minder luid.
Druk op de oren tijdens het vliegen
Wanneer een vliegtuig opstijgt of landt, verandert de atmosferische druk waardoor men een soms erg hinderlijke druk op de oren kan ervaren. Dit komt door een onevenwicht tussen de uitwendige druk en de inwendige druk op het oor. Voor sommigen is het voldoende om te slikken of te geeuwen om zo de drukregeling binnen het gehoorsysteem te sturen. Dit werkt echter niet voor iedereen. Oordopjes kunnen hier een hulpmiddel zijn. Ze reguleren de luchtdruk binnen het gehoorsysteem door via hun ontwerp ervoor te zorgen dat het verschil tussen de inwendige en uitwendige druk afneemt. Naast deze functie kunnen de oordopjes ook als geluidsfilter fungeren.
Water in de oren
Iedereen herkent het wel, water in het oor na het zwemmen, watersport of soms zelfs na het douchen. Water blijft achter in het oor en je krijgt het er niet uit. Dit achtergebleven water kan de natuurlijke beschermlaag van het oor aantasten, leidend tot de ontwikkeling van bacteriën en oorontstekingen. Om dit te voorkomen kan men gebruik maken van oordopjes speciaal ontwikkeld voor gebruik in water.
Stilte nodig voor concentratie?
Ben je een blokkende student of heb je gewoon stilte nodig om je te concentreren op je werk? Dan zijn er speciale oordopjes beschikbaar. Deze dopjes gaan gepaard met een hoge graad van geluidsdemping en zijn gelijktijdig comfortabel en praktisch in gebruik. BLOX Concentratie is hiervoor een aangewezen product.
Gehoorbescherming uit schuim
Kan je moeilijk slapen naast je snurkende partner? Of wil je rustig een boek lezen in je tuin zonder je luidruchtige buren te horen? Dan bestaan er verschillende modellen oordopjes die gemaakt zijn uit schuim. Oordopjes uit schuim sluiten soepel aan de vorm van je gehoorgang aan, leidend tot optimale geluidsdemping. Omgevingsgeluiden worden gedempt, maar bepaalde geluiden zoals een huilende baby of je wekker worden nog steeds waargenomen. Deze oordopjes bestaan in zowel cilindrische als conische vorm. De cilindrische vorm is meer geschikt voor personen met een nauwe of gevoelige gehoorgang.
Gehoorbescherming uit was
Deze oordopjes uit natuurlijke was kan men zelf kneden en nemen eveneens vlot de vorm van de gehoorgang aan. Ze zijn uitermate geschikt voor langdurig gebruik.
Heeft u nood aan gehoorbescherming? Heeft u nood aan raad om de juiste keuze te kunnen maken? Vraag het hier aan de apotheker.