02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
18-11-2019 | Algemeen welzijn

De 6 grootste voordelen van gember

Geschreven door Niels Superfoods gezonde voeding

Wat veel mensen niet weten is dat gember een hele hoop voordelen met zich meebrengt. Dat is dan ook de reden waarom het verstandig is om gember vaker te gebruiken in jouw dagelijks leven. Om het je net even wat makkelijker te maken, hebben we in dit artikel de grootste voordelen op een rijtje gezet. Lees dus snel verder om erachter te komen waarom ook jij gember zou moeten gebruiken. 

Gember bevat gingerol, een stof met krachtige geneeskrachtige eigenschappen

Gember is een plant die afkomstig is uit China. Hij behoort tot de Zingiberaceae familie en is nauw verwant aan kurkuma, kardemom en galangal. De wortelstok (ondergronds deel van de stengel) is het deel dat vaak als specerij wordt gebruikt. Het wordt vaak gemberwortel genoemd, of gewoon gember. Gember heeft een zeer lange geschiedenis van gebruik in verschillende vormen van traditionele en alternatieve geneeskunde. Het is gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, misselijkheid te verminderen, maar ook om griep en verkoudheid te bestrijden. Gingerol is de belangrijkste actieve stof in gember, die verantwoordelijk is voor een groot deel van zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het heeft een krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende werking. 

Gember heeft een zeer lange geschiedenis van gebruik in verschillende vormen van traditionele en alternatieve geneeskunde.

Gember kan vele vormen van misselijkheid verhelpen

Gember lijkt zeer effectief te zijn tegen misselijkheid. Het wordt bijvoorbeeld al voor een lange tijd gebruikt als zeeziektemiddel en er zijn aanwijzingen dat het even effectief kan zijn als voorgeschreven medicatie. Gember kan ook misselijkheid en braken na de operatie verlichten, maar de stof is het meest effectief als het gaat om zwangerschapgerelateerde misselijkheid, zoals ochtendmisselijkheid. Volgens een overzicht van 12 studies waarin in totaal 1.278 zwangere vrouwen zijn opgenomen, kan 1,1-1,5 gram gember de symptomen van misselijkheid aanzienlijk verminderen. Hoewel gember als veilig wordt beschouwd, is het verstandig om met je arts te praten voordat je grote hoeveelheden gember eet als je zwanger bent.

Gember kan spierpijn verminderen

Gember is effectief gebleken tegen spierpijn als gevolg van inspanning. In één studie heeft het gebruik van 2 gram gember per dag, gedurende 11 dagen, de spierpijn bij mensen die krachttraining uitvoerden aanzienlijk verminderd. Gember heeft geen onmiddellijke impact, maar kan effectief zijn in het verminderen van de dagelijkse progressie van spierpijn. Deze effecten worden verondersteld te worden gemedieerd door de ontstekingsremmende eigenschappen.

De anti-inflammatoire effecten kunnen helpen bij artrose

Artrose is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. Het gaat om degeneratie van de gewrichten in het lichaam, wat leidt tot symptomen zoals gewrichtspijn en stijfheid. In een gecontroleerd onderzoek bij 247 mensen met artrose in de knie hadden degenen die gemberextract gebruikten minder pijn en hadden ze minder pijnstillers nodig. Een ander onderzoek wees uit dat een combinatie van gember, mastiek, kaneel en sesamolie, bij normaal gebruik pijn en stijfheid bij artrosepatiënten kan verminderen.

In een gecontroleerd onderzoek bij 247 mensen met artrose in de knie hadden degenen die gemberextract gebruikten minder pijn en hadden ze minder pijnstillers nodig.

Gember kan de bloedsuikers drastisch verlagen 

Dit onderzoeksgebied is relatief nieuw, maar gember kan krachtige anti-diabetische eigenschappen hebben. In een recente studie uit 2015 van 41 deelnemers met type 2 diabetes, verlaagde 2 gram gemberpoeder per dag de vastende bloedsuikerspiegel met 12%. Het verbeterde ook drastisch HbA1c (een marker voor lange termijn bloedsuikerspiegels), wat leidt tot een vermindering van 10% over een periode van 12 weken. Er was ook een vermindering van 28% in de ApoB/ApoA-I-verhouding en een vermindering van 23% in markers voor geoxideerde lipoproteïnen. Dat zijn beide belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen.

Gember kan Cholesterolverlagend werken

Hoge gehaltes aan LDL lipoproteïnen (de "slechte" cholesterol) zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het voedsel dat je eet, kan een sterke invloed hebben op het LDL-gehalte. In een 45 dagen durend onderzoek van 85 personen met een hoog cholesterolgehalte, zorgde 3 gram gemberpoeder voor een grote vermindering in de meeste cholesterolmarkers.  Dat wordt ondersteund door een studie bij hypothyroïde ratten, waar gemberextract het LDL-cholesterolgehalte in dezelfde mate verlaagde als het cholesterolverlagende middel atorvastatine. Beide studies toonden ook verminderingen van het totale cholesterolgehalte en de triglyceriden in het bloed aan.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels