02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

19-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Je gezicht reinigen in 7 stappen

De huid van je gezicht is gevoeliger dan de rest van je lichaam en heeft dus goede verzorging nodig. Je kan al heel wat onzuiverheden en kwaaltjes vermijden door je gezicht goed te reinigen. Soms is het een beetje zoeken welke producten je écht kunnen helpen en wat misschien overbodig is. Lees hier hoe je gezicht op de beste manier kunt reinigen.

Is je gezicht met water afspoelen voldoende?


Nee, voor de meesten is het niet genoeg om je gezicht gewoon met wat water te reinigen. Tenzij je een robuuste huid hebt, zal je snel puistjes en dofheid ervaren als je je gezicht niet goed wast. Dat komt omdat je gelaat de hele dag wordt blootgesteld aan weersomstandigheden, vuil, zonlicht, … Daarbovenop kunnen dode huidcellen zich ophopen en kan dit samen met overmatige talgproductie leiden tot verstopte poriën.


De nodige stappen om je gezicht te reinigen


Hieronder vind je een suggestie voor de stappen om je gezicht te reinigen. Als je vaak onzuiverheden in het gelaat ervaart, kan je deze routine een tijdje uitproberen. Kies producten die bij je huidtype passen (vet, droog, combinatie) en kijk welke producten je huid verbeteren en welke niet. Daarna kan je kijken of je producten wil toevoegen of verwijderen. Als je een erg gevoelige huid hebt, kan je beter stap 5 en 6 weglaten en een voor een producten toevoegen. In het onderstaande stappenplan is de volgorde wel belangrijk, dus probeer deze aan te houden.


Stap 1: handen wassen


Voor je je gezicht aanraakt, is het belangrijk om je handen goed te wassen met zeep. Vergeet hierbij niet om ook je nagels schoon te maken, want hier kunnen zich talloze bacteriën verzamelen die in je poriën kunnen terechtkomen bij het reinigen.


Stap 2: Verwijder productresten


Je begint met het vuil te verwijderen dat zich aan de oppervlakte bevindt. Het gaat dan over make-up, zonnecrème of andere huidverzorgingsproducten die je doorheen de dag draagt als je ’s avonds je gelaat reinigt. ’s Ochtends verwijder je de huidverzorgingsproducten die je voor het slapen gebruikt, zoals een nachtcrème. Dit kan je doen met een lotion, olie of melk.


Stap 3: cleanser


Nu was je je gezicht met een speciaal daarvoor bestemde cleanser. Dit is zo’n product dat in verschillende types bestaat die elk bij een bepaald huidtype passen. Masseer het product met lauwwarm water in je gelaat en nek. Afhankelijk van het product, kan je het even laten inwerken voor je het afspoelt. Hiermee ontdoe je je huid van de overige vuilresten, maak je je poriën schoon en conditioneer je de huid.


Stap 4: Afdrogen


Dep je gezicht droog met een (zachte) handdoek. Maak geen harde wrijfbewegingen, want hiermee beschadig of irriteer je mogelijk je huid. Je maakt mogelijk kleine wondjes waar bacteriën in kunnen komen, wat kan leiden tot ontstekingen en onzuiverheden.


Stap 5: toner


Een toner dient om je huid voor te bereiden op de rest van de huidverzorgingsroutine. Het versterkt de huidbarrière en de vochtbalans door middel van antioxidanten.


Stap 6: serum


Breng je serum aan. Een serum is een product dat bedoeld is om een specifiek probleem aan te pakken, zoals huidveroudering, pigmentvlekken of puistjes. Je gebruikt er slechts enkele druppels van, want het zit vol met actieve bestanddelen.


Stap 7: dag- of nachtcrème


Je eindigt met je dag- of nachtcrème omdat je poriën nu optimaal gereinigd zijn en de actieve bestanddelen uit de crème kunnen absorberen. 


Hoe vaak moet je je gezicht reinigen?


Je kan het stappenplan best ’s ochtends en ’s avonds doorlopen. Door je gezicht regelmatig en grondig te reinigen, zal je op lange termijn van een gezondere en mooiere huid kunnen genieten. Probeer het wel op twee keer per dag te houden, want overmatig reinigen verstoort de huidbarrière en zo bekom je het tegenovergestelde van wat je wil bereiken. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels