02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Chat met ons

21-06-2017 | Dieren

Luister naar je huisdier

Geschreven door Valerie Dieren dierenverzorging dierenvoeding

Eigenlijk weten we niet altijd goed hoe ons huisdier zich voelt. En vaak is het ook moeilijk te achterhalen wat er nu precies niet goed zit, want helaas kunnen ze ons het niet simpelweg vertellen. En net daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van wat goed en minder goed is voor je huisdier, en zeker i.v.m. zijn voeding en het opzoeken van koelte bij warme zomerdagen. 

Zon en auto’s gaan absoluut niet samen voor dieren

Eest zou ik willen starten met het achterlaten van je hond in de wagen. Een situatie die steeds vaker voorkomt en/of opgenomen wordt in de media. Zo triestig, maar toch gebeurt het steeds weer opnieuw. in de eerst plaats laat je geen hond achter in de wagen zonder het raam wat open te zetten. Maar daarbij laat je al helemaal nooit je hond achter in de wagen wanneer het zonnetje schijnt en temperaturen al klimmen tot boven de 20°C. Want een wagen is maar een kleine ruimte die bij warm, zonnig weer enorm snel opwarmt. Temperaturen kunnen in een wagen al snel klimmen tot +30°C, wat veel te warm is voor een hond. Een hond kan niet zweten door zijn vacht, maar zweet langs zijn mond. Het dier heeft het dus enorm moeilijk om zich af te koelen.
Laat je hond dus alsjeblief niet achter in je wagen, al is het maar voor een half uurtje.

 

Wat geef ik mijn hond te eten?

We kennen het allemaal: we nemen onszelf wat lekkers om te eten en dan komt er zo een lieve viervoeter afgewandeld met van die enorm schattige en lieve Droopy ogen. En wat doen we? Jaa, merendeel geeft uiteraard toe aan die lieve onschuldige oogjes. Maar wees toch maar voorzichtig, want wanneer ze te veel van bepaalde stoffen binnen krijgen dan kan dit wel al eens gevolgen hebben. En net daarom willen we jou hierop even attent maken.

 

Lactose-intolerant:

Veel honden zijn lactose-intolerant! Wees dus zeker voorzichtig met het geven van zuivelproducten aan je hond. Hun darmen geraken ervan in de war en kan al eens overgaan in misselijkheid, diarree en overgeven. Lactose is een soort suiker die alleen voorkomt in zuivel en waar niet iedere hond tegen kan. Het hondenlichaam moet namelijk zelf bepaalde speciale enzymen kunnen aanmaken om lactose te kunnen afbreken en verwerken. Honden die dit enzym niet aanmaken, kunnen dus ook niet goed omgaan met de lactose in zuivelproducten. Deze honden zijn lactose-intolerant en dat zullen ze waarschijnlijk ook altijd blijven. Niet elke hond reageert uiteraard even hard op zuivelproducten. Dit is afhankelijk van hoe tolerant ze zijn. Anders gezegd is het afhankelijk van hoeveel enzymen ze aanmaken om lactose te kunnen afbreken en verwerken. Dit is trouwens net hetzelfde als bij de mens en lactose-intolerantie. Wanneer je je huisdier dus een zuivelproduct geeft, hou hem dan best even in het oog hoe hij hier op reageert. Dit vooral wanneer hij symptomen van intolerantie uit zoals een ontregelde maag met als gevolg gas, diarree en overgeven. Wanneer hij symptomen heeft vertoond na het geven van zuivelproducten, dan kan je ook maar best geen zuivelproducten meer geven. Het is in de eerste plaats niet aangenaam voor het beestje, maar daarnaast ook helemaal niet gezond.
Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat tussendoortjes op zuivelbasis ook tussendoortjes blijven, dat is het beste en meest gezondste voor je hond.

 

Zomerweer? Ja dat is ook barbecueweer uiteraard!

Een lekker kippenbilletje of een goed stuk spareribs op de barbecue en bakken maar. De overschot van de beentjes? Ooh daar kan de hond wel even op knabbelen denken velen. Stop! Niet doen! Want botjes die gekookt of bereid zijn, die splinteren gemakkelijk en ja, je hoort het zelf wel hoe gevaarlijk dit voor je dier kan zijn. Zeker wanneer de splinters schade aanbrengen of komen vast te zitten in de keel of darmen. Geef ze dus toch maar beter een hondenbeen om te knabbelen, want ook dat vinden ze heerlijk!

 

Noten:

Noten zijn niet goed voor je hond. Eet jouw hond regelmatig een hoeveelheid noten? Noten hebben een hoog fosforgehalte. Dit zorgt voor een verhoogd risico op nierstenen en aandoeningen van de urineweg. Maar uiteraard gaat het hier over een hoeveelheid noten op regelmatige basis.

 

Zoetstoffen zoals chocolade, koffie, alcohol, look, witbrood, enz.

  • Chocolade! Hoe giftig chocolade voor je hond is, is afhankelijk van de hoeveelheid chocolade, de soort (pure/melk) van de chocolade en het gewicht van je hond. Een halve reep chocolade kan al tot een dodelijke vergiftiging leiden bij een hond.
    Cacao bevat voornamelijk theobromine en in mindere mate cafeïne. Honden zijn zeer gevoelig voor theobromine. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine en dus hoe gevaarlijker voor de hond. Witte chocolade bevat zo goed als geen theobromine en is dan ook niet gevaarlijk.
    Waar mensen deze theobromine gemakkelijk opnemen in hun stofwisseling, gaat dit bij honden veel langzamer waardoor het giftige waarden kan aannemen in hun lichaam.
    Van kleine hoeveelheden chocolade gaat je hond hooguit maagklachten vertonen zoals diarree en overgeven. Wat trouwens goed is want zo spuwt hij de giftige stoffen weer uit. Een grote hoeveelheid theobromine kan spiertrillingen, aanvallen, een onregelmatige hartslag, interne bloedingen of een hartaanval veroorzaken. Een theobrominevergiftiging wordt meestal gekenmerkt door ernstige hyperactiviteit.
    • Zwarte chocolade: 2 gram per kilogram lichaamsgewicht kan dodelijk zijn = 20 gram voor een hond van 10kg en 40 gram voor een hond van 20kg
    • Melkchocolade: 10 gram per kilogram lichaamsgewicht kan dodelijk zijn = 100 gram voor een hond van 10 kg en 200 gram voor een hond van 20 kg

 

  • Koffie zorgt voor een versnelde hartslag, hijgen, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, rillen en zelfs epileptische aanvallen. Maar wat met een koffieboon omhult met chocolade? Ja, daar hoef ik al helemaal geen tekening bij te maken :-)

 

  • Alcohol: honden zijn veel gevoeliger voor alcohol dan de mens, dit vooral aan de giftige effecten die alcohol bevatten.

 

  • Zoetigheid, oliën en suikers kunnen leiden tot pancreatitis (alvleesklierontsteking) bij honden. Maar sowieso is suiker niet gezond voor je hond, net zoals het ongezond is voor de mens. Verkies je voor deze redenen voor suikervrije snoepjes? Dan verhelp je hier zeker geen probleem. Want suikervrije snoep bevat xylitol, een suikervervanger. Ook deze stof zorgt ervoor dat het insulineniveau van je hond de hoogte in gaat en er leverproblemen kunnen optreden.

 

Rauwe groenten:

Grote hoeveelheden rauwe prei, ui en knoflook kunnen ervoor zorgen dat je hond begint te lijden aan bloedarmoede. Geef ze dus maar beter geen hopen rauwe prei, ui en knoflook.. Deze rauwe groenten kunnen ervoor zorgen dat je hond begint te lijden aan bloedarmoede. Geef ze dus maar beter geen hopen rauwe prei, ui en knoflook.

 

Rauwe eieren en rauw vlees:

Rauwe eieren en vlees: deze kunnen al eens snel salmonella bevatten. En geloof het of niet, maar dit is schadelijker voor dieren dan voor mensen. Daarnaast bevatten rauwe eieren een enzym dat de opname van biotine vermindert waardoor er huid- en vachtproblemen kunnen optreden.

 

De mysterieuze druiven en rozijnen:

Druiven en rozijnen: ondanks tal van wetenschappelijke onderzoeken kan men nog steeds niet vertellen welke giftige stof zich bevindt in druiven en rozijnen. Na het eten van veel druiven en/of rozijnen kan de hond nerveus of hyperactief gedrag vertonen, braken en diarree hebben. Na 24u wordt de ademhaling onregelmatiger en kan de hond loom worden. De eetlust verdwijnt geleidelijk aan en de urineproductie vindt niet meer plaats. Dit leidt dan weer tot een ophoping van gifstoffen in de verschillende weefsels. Het is dus belangrijk om je hond goed in het oog te houden na het eten van druiven en rozijnen. Wanneer hij een van bovenstaande symptomen toont, ga je onmiddellijk naar de dierenarts.

 

Een goed stuk spek:

Spek! Ja hier zijn ook honden gek van. Maar te veel vet voor een dier is niet goed. Het eten van te veel vet kan leiden tot pancreatitis (alvleesklierontsteking).

 

Tafelrestjes geven aan je hond, daar kan je ook maar best geen gewoonte van maken. Het zorgt namelijk voor een verteringsprobleem. Varkensvlees bevat daarbij redelijk wat vet, en hesp kan de maag goed van streek brengen. Zo zorg je er best voor dat het grootste deel van je hond zijn dieet bestaat uit uitgebalanceerde hondenvoeding.

Zo is de kans op maag- en darmproblemen al heel wat minder groot. Verder geef je je hond ook best voeding die op zijn grootte, leeftijd en activiteitsniveau is afgestemd. Voor iedere fase in een hondenleven bestaat er een speciaal soort voedsel, maar er dus ook gebruik van. En zo heb je een gezond en sterk huisdier in je huis.

Graag nog wat extra tips over hoe je dier op een gezonde manier afkoelen of hoe je hond weer in beweging bregnen, je dier helpen ruiven, enz. Dan hebben wij een blog klaar staan met onze dierentips.

PS gooi je oververhitte huisdier niet zomaar in een zwembad of iets dergelijks. Want het water is nog behoorlijk koud t.o.v. de temperaturen in de zon. Wanneer je je dier dan in het koude water zet kunnen de spieren verkrampen en kan je dier in watersnood raken. Daarnaast zal het koude water er ook voor zorgen dat de bloedvaten samentrekken waardoor het voor de dieren nog moeilijker wordt om hun lichaamswarmte kwijt te geraken. Ideaal is dus om zelf een zwembadje te voorzien dat je dan in de schaduw zet. Als je je honden, katten, konijnen of knaagdieren even gaat natmaken, dan kan je dit vooral doen bij de kop, oren, hals en poten.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels