02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
05-04-2019 | Algemeen welzijn

Gezondheidscontrole: voorkomen is beter dan genezen

Geschreven door Claire

Het is algemeen bekend dat gezondheid kostbaar is. Toch is het vaak wanneer je het verliest dat je de waarde ervan inziet. Wie heeft nog nooit gedacht, als hij met de griep in bed ligt, dat hij een paar dagen geleden zo gelukkig was toen hij nog gezond was!

Om gezond als een paard te zijn, wordt vaak een reeks aanbevelingen opgenoemd, zoals gezond eten, het leiden van een gezonde levensstijl, regelmatig bewegen, onze cholesterol onder controle houden, minder alcohol drinken en roken uitsluiten. Helaas hebben andere factoren, waarover we vaak weinig controle hebben, ook invloed op onze algemeen gezondheid, zoals stress, erfelijke of genetische ziekten, zware beroepen of pijnlijke gebeurtenissen.

Echter, hoe eerder een ziekte wordt vastgesteld, hoe groter de kans op genezing. Een gezondheidscontrole kan dus nuttig zijn bij het voorkomen van bepaalde ziekten. Deze controle bestaat uit een regelmatige controle die aangepast aan elk individu is en tot doel heeft eventuele aandoeningen op te sporen die door de patiënt opgelopen worden om hem beter te verzorgen.

Wat is de gezondheidscontrole?

Raadpleging bij je huisarts

 

Je huisarts kent je “gezondheidspad” beter dan wie dan ook en is het best in staat om je te adviseren over de uit te voeren testen op basis van je medische achtergrond, leeftijd, geslacht en de risicofactoren die verband houden met je levensstijl en omgeving. Het maken van een afspraak met je arts is daarom de eerste stap wanneer je een algemene controle van je gezondheidstoestand moet uitvoeren.

Uitgevoerde testen

De gezondheidscontrole duurt tussen de 2 en 3 uur, waarbij je een bloedmonster, een urinetest, een oraal onderzoek, visuele en auditieve testen, een biometrische control (lengte, gewicht, BMI-meting), een elektrocardiogram, een bloeddrukmeting, een ademhalingstest, een gynaecologisch onderzoek, een “Hemoccult”-test (fecaal bloedonderzoek voor de opsporing van colorectale kanker), een borst röntgenfoto (tuberculose en longkankerscreening), een geheugentest en een gesprek met een diëtist. Maar wees niet bang, deze testen zijn aangepast aan elke persoon en moeten niet altijd allemaal worden uitgevoerd. Bovendien kunnen ze verspreid worden over verschillende dagen of zelfs meerdere weken meegaan.

Resultaten van het onderzoek

Het is meestal je arts die je de resultaten van je gezondheidscontrole geeft en beslist wat je achteraf moet doen. Het kan nodig zijn om extra testen te doen of je gewoonten of dieet te veranderen, bijvoorbeeld als je een te hoog cholesterolgehalte heeft. Het doel van deze gezondheidscontrole is in de eerste plaats het voorkomen of behandelen van mogelijke ziekten om ernstigere schade te voorkomen.

Frequentie van de gezondheidscontrole

De frequentie van de gezondheidscontrole is uiteraard afhankelijk van individuele factoren. Je wordt echter geadviseerd om elke vijf jaar je algemene gezondheid te laten controleren en vaker als je vaak lichamelijk zwak bent. Een jaarlijks bezoek aan je arts om belangrijke indicatoren te controleren, zoals je gewicht, bloeddruk, gezichtsvermogen, gehoor en reflexen zal je helpen beslissen over het belang van een grondigere gezondheidscontrole. Ter herinnering: het is aan te raden om minstens eenmaal per jaar je arts en eenmaal per jaar je tandarts te raadplegen. Een bezoek aan de oogarts is om de twee jaar aan te bevelen en voor vrouwen is een jaarlijks bezoek aan de gynaecoloog verplicht!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels