02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
23-09-2022 | Algemeen welzijn

10 redenen waarom koffie goed is voor de gezondheid

Geschreven door Niels koffie gezonde voeding gezond leven

De dag starten met een stomende tas koffie zit goed ingebakken in de dagelijkse routine van velen. Het zwarte goedje heeft een gezellig aroma en maakt je klaar voor de dag. Daar bovenop heeft het ook tal van voordelen voor de gezondheid. Lees hier over hoe koffie jouw gezondheid kan verbeteren.

1.    Meer energie!

Cafeïne stimuleert het lichaam via je centrale zenuwstelsel, wat uitputting en vermoeidheid tegengaat. Hoe werkt dat dan juist? De stof cafeïne blokkeert de receptoren van de neurotransmitter adenosine. Hierdoor verhoogt de concentratie aan andere neurotransmitters in de hersenen die je energiepeil regelen. Een voorbeeld daarvan is dopamine. 

Doordat koffie je energiepeil omhoogtrekt, zal je je dus beter kunnen concentreren op je taken dan wanneer je vermoeid bent. Dat gaat dan bijvoorbeeld over sporten.

2.    Minder kans op diabetes

Sommige studies suggereren dat regelmatig koffie drinken gelinkt zou kunnen zijn aan een lager risico op diabetes type 2. (op lange termijn) Op precies te zijn zou de kans 6% lager liggen per kop koffie per dag. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat koffie de werking van betacellen in de pancreas waarborgt. Deze heb je nodig om insuline te produceren, de stof die je bloedsuikerspiegel in balans houdt. Bijkomend is koffie ook rijk aan antioxidanten, wat een invloed kan hebben op insulinegevoeligheid, ontstekingen en metabolisme. Dit zijn alle drie factoren die gerelateerd zijn aan het ontstaan van diabetes type 2.

3.    Goed voor de hersenen

koffie gezondheid hersenenHoewel er over het algemeen nog tegenstrijdige resultaten over bestaan, zijn er studies die aangeven dat koffie kan helpen met het tegengaan van ziektes zoals Alzeimer en Parkingson. Dat geldt ook voor andere neurodegeneratieve aandoeningen zoals dementie en mentale aftakeling. 

 

 

4.    Gewicht op peil houden

Er zijn onderzoeken die bewijzen dat koffie een invloed kan hebben op de manier waarop vet wordt opgeslagen en je darmflora. Beiden zijn direct gerelateerd aan je gewicht. Andere studies tonen ook aan dat mensen die 1 of 2 kopjes koffie per dag drinken, zo’n 17% meer kans hebben om te voldoen aan de dagelijks aangeraden hoeveelheid fysieke inspanning. 

5.    Minder snel depressief

Koffie zou volgens bepaalde onderzoeken ook de kans op depressie kunnen verlagen. Een specifieke studie stelde dat er 7% minder kans op depressie werd vastgesteld per kop koffie per dag. Hoe meer koffie men zou drinken, hoe lager de kans.

6.    Lagere kans op leveraandoeningen

Ook je lever kan baat hebben bij een dagelijkse kop koffie. Onderzoek wijst uit dat koffie je lever gezond houdt en beschermt tegen ziektes zoals littekenvorming en kanker. Een andere studie suggereerde ook dat koffie de stijfheid van de lever kan tegengaan.

7.    Goed voor je hart

Zoals je misschien al eens ondervonden hebt na een kop koffie te veel, kan cafeïne je bloeddruk verhogen. Toch kan koffie ook goed zijn voor je hart. Zo hebben bepaalde onderzoeken aangetoond dat 3 à 5 kopjes per dag de kans op hartziekten met 15% zou verlagen. Daarbij zou koffie ook de kans op een beroerte kunnen verlagen.

8.    Een langer leven

Door de combinatie van alle voordelen voor je gezondheid, kan koffie mogelijk je levensduur verlengen. Het gaat dan over 2 tot 4 tassen per dag die mogelijk een positieve invloed hebben, afgezien van factoren zoals leeftijd, gewicht en alcoholconsumptie. 

9.    Verhoogde sport-performance

koffie lichaamsbeweging sportAls je regelmatig gaat sporten, kan een tasje koffie op voorhand helpen om alles wat vlotter te laten verlopen. Studies hebben aangetoond dat koffie ervoor zorgt dat je uithoudingsvermogen wordt verlengd en je waargenomen uitputting lager komt te liggen. Bijgevolg zal je dus ook beter gaan bewegen. De resultaten wat betreft het effect van cafeïne zijn echter uiteenlopend voor verschillende participanten; niet iedereen reageert dus hetzelfde op deze stof.

 

 

10.    Goed voor de huid

Je gelaat is erg gevoelig en reageert op invloeden van buitenaf, maar ook wat er binnenin je lichaam gebeurt. Wat je eet en drinkt kan dus ook een effect hebben op hoe de huid van je gezicht er uitziet. Koffie zou een goede invloed kunnen zijn, want koffiebonen bevatten cafeïne en polyfenolen zoals CGA’s. Deze stoffen hebben antibacteriële werking en beschermen je huid tegen veroudering.

 

Er bestaat dus al wel enig bewijs dat koffie mogelijk een heleboel voordelen heeft voor je gezondheid. Onthoud wel, te veel van iets is natuurlijk nooit goed. Van de pluspunten in dit artikel kan je enkel genieten als je het houdt op enkele kopjes per dag. Luister naar je lichaam en als je de perfecte hoeveelheid hebt gevonden zal je misschien een gezonder leven leiden, beter kunnen sporten en een mooiere huid krijgen op lange termijn.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels