02/793 09 34

Ma - Vr9u - 18u

Momenteel niet bereikbaar
18-11-2019 | Aandoeningen

Wat je moet weten over gezwollen voeten

Geschreven door Anniek Gewrichten

Dikke enkels en gezwollen voeten komen vaak voor en zijn meestal geen reden tot zorgen, vooral als u veel heeft gestaan of gelopen. Voeten en enkels die echter gezwollen blijven of gepaard gaan met andere symptomen kunnen wijzen op een ernstig gezondheidsprobleem. We laten je vandaag alles zien wat je moet weten over gezwollen voeten. Zo kijken we onder andere naar enkele mogelijke oorzaken van voet- en enkelzwelling en geven we je advies over wanneer je een arts moet bellen.

Mogelijke oorzaken van gezwollen voeten

Zoals je al wel hebt kunnen lezen, zijn er meerdere mogelijke oorzaken die kunnen zorgen voor gezwollen voeten. Wij hebben het wat eenvoudiger voor je gemaakt door de belangrijkste oorzaken van gezwollen voeten voor u op een rijtje te zetten. 

Complicaties tijdens de zwangerschap

Enige zwelling van de enkels en voeten is normaal tijdens de zwangerschap. Plotselinge of overmatige zwelling kan echter een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging, een ernstige aandoening waarbij na de 20e week van de zwangerschap een hoge bloeddruk en proteïne in de urine ontstaat. Als je een ernstige zwelling ervaart die eventueel gepaard gaat met andere symptomen zoals buikpijn, hoofdpijn, zelden plassen, misselijkheid en braken, of veranderingen in het gezichtsvermogen, neem dan onmiddellijk contact op met je arts. 

Voet- of enkelblessure

Een blessure aan de voet of enkel kan leiden tot zwelling. De meest voorkomende is een verstuikte enkel, die treedt op wanneer een blessure of misstap ervoor zorgt dat de gewrichtsbanden die de enkel op zijn plaats houden buiten hun normale bereik worden uitgerekt. Om de zwelling als gevolg van een voet- of enkelblessure te verminderen, rust je uit om te voorkomen dat je op de gewonde enkel of voet loopt, gebruik je een ijskompres, wikkel je de voet of enkel in met compressieverband en hef je de voet op een kruk of kussen. Als de zwelling en de pijn ernstig is of niet verbetert met de thuisbehandeling, ga dan naar je arts.

Lymfoedeem

Het gaat hier om een verzameling van lymfevocht in de weefsels die zich kan ontwikkelen door de afwezigheid van of problemen met de lymfevaten of na het verwijderen van de lymfeklieren. Lymfe is een eiwitrijke vloeistof die normaal gesproken langs een uitgebreid netwerk van vaten en haarvaten loopt. Het wordt gefilterd door de lymfeklieren, die ongewenste stoffen, zoals bacteriën, opvangen en vernietigen. Wanneer er echter een probleem is met de vaten of lymfeklieren, kan de beweging van de vloeistof worden geblokkeerd. Onbehandelde lymfevorming kan de wondgenezing belemmeren en leiden tot infectie en misvorming. Lymfoedeem komt vaak voor na bestraling of verwijdering van de lymfeklieren bij patiënten met kanker. Als je een kankerbehandeling hebt ondergaan en zwelling hebt ervaren, ga dan direct naar je arts. 

Onbehandelde lymfevorming kan de wondgenezing belemmeren en leiden tot infectie en misvorming.

Bijwerkingen van medicatie

Veel medicijnen kunnen zwelling in de voeten en enkels veroorzaken als mogelijke bijwerking. Dit zijn onder andere de volgende medicijnen:

  • Hormonen zoals oestrogeen (gevonden in orale anticonceptiemiddelen en hormoonvervangingstherapie) en testosteron
  • Calciumkanaalblokkers, een type bloeddrukmedicijn, waaronder nifedipine (Adalat, Afeditab, Nifediac, Nifedical, Procardia), amlodipine (Norvasc), diltiazem (Cartia, Cartia, Dilacor, Diltia, Tiazac), felodipine (Plendil) en verapamil (Calan, Covera-HS, Isoptin, Isoptin SR, Verelan).
  • Steroïden, met inbegrip van androgene en anabole steroïden en corticosteroïden zoals prednison, met inbegrip van androgene en anabole steroïden
  • Antidepressiva, waaronder: tricyclische middelen, zoals nortriptyline (Pamelor, Aventyl), desipramine (Norpramine) en amitriptyline (Elavil, Endep, Vanatrip); en monoamine oxidase (MAO) remmers, zoals fenelzine (Nardil) en tranylcypromine (Parnate).
  • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's)
  • Diabetes medicijnen. Ook diabetes medicijnen kunnen zorgen voor een dikkere voet of voor gezwollen enkels. Je kan meer informatie over de bijwerkingen vinden op de verpakking en op de bijsluiter van de medicijnen die u neemt voor uw diabetes. 

Infectie

Zwelling in de voeten en enkels kan een teken van infectie zijn. Mensen met diabetische neuropathie of andere zenuwproblemen van de voeten lopen een groter risico op voetinfecties. Als je diabetes hebt, is het belangrijk om dagelijks de voeten te controleren op blaren en zweren aangezien zenuwschade het pijngevoel kan doen afnemen waardoor voetproblemen snel kunnen optreden. Als je een gezwollen voet of blaar opmerkt die geïnfecteerd lijkt te zijn, neem dan direct contact op met uw arts.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels