02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

18-11-2019 | Algemeen welzijn

Ginseng wortel: Wat is het, werking, dosering, bijwerkingen, voordelen

Geschreven door Natasha Superfoods gezond leven

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de werking van ginseng, je bent nu eenmaal niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Het nuttigen van ginseng brengt een hele hoop voordelen voor het lichaam met zich mee. In dit artikel laten wij je nagenoeg alles zien wat je moet weten over het gebruik van ginseng. Van de bijwerkingen tot de hoeveelheden, van de voordelen tot de risico’s. Lees dus snel verder om meer over ginseng te leren. 

 

De voordelen van ginseng

Er zitten ontzettend veel voordelen verbonden aan het gebruik van ginseng. Die voordelen zullen ervoor zorgen dat je gezonder voor de dag kunt komen. De belangrijkste voordelen vind je hieronder uiteengezet.

Het bestrijdt vervelende infecties

Uit onderzoek blijkt dat ginseng de potentie kan hebben om de rol van "adaptogeen" te spelen. Ginseng verlengt het leven door Pseudomonas aeruginosa en virale infecties te bestrijden. Onderzoek heeft voortdurend de beschermende rol van ginseng tegen kankerbestrijdingsmiddelen en -behandelingen ondersteund, en het vermogen om de bijwerkingen van chemotherapie tegen te gaan. Daarnaast kan ginseng gebruikt worden om misbruik en afhankelijkheid van psychostimulantia en opioïden te voorkomen.

Het verlaagt Cholesterol en bloedsuiker

De regulerende effecten van Panax ginseng op het immuunsysteem zijn onderzocht in de westerse kruidengeneeskunde om te ontdekken of het werkt tegen verkoudheid, griep en enkele vormen van kanker. Klinische studies hebben aangetoond dat Koreaanse ginseng het cholesterol- en suikergehalte in het bloed vermindert. Daarom kan het kruid helpen bij de behandeling van hoge cholesterol en type 2 diabetes.

Andere mogelijke toepassingen van ginseng zijn echter niet kenbaar. In afzonderlijke studies op mensen en proefdieren heeft Panax ginseng gezorgd voor een ontspannend effect voor de spieren. Daarnaast kan het gebruik van ginseng zorgen voor een vermindering van de symptomen van astma en andere aandoeningen aan de longen.

Klinische studies hebben aangetoond dat Koreaanse ginseng het cholesterol- en suikergehalte in het bloed vermindert.

Het vertraagt de veroudering

Koreaanse rode ginseng (Aziatische ginseng die in Korea wordt gekweekt en vervolgens wordt gestoomd en gedroogd) bestaat uit antiverouderingsstoffen zoals antioxidanten en insuline-achtige stoffen die in geen enkele andere ginseng verkrijgbaar zijn. Het helpt bij de doorbloeding van de interne organen. Door de haarvaten op te zetten zal het lichaam beter presteren en zal de  gezondheid van de organen verbeteren.

Het beschermt tegen kanker

Dit kruid bestaat uit antitumor eigenschappen en biedt bescherming tegen sommige soorten kanker zoals maag-, eierstok-, alvleesklier-, lever- en longkanker. Rokers die ginseng gebruiken hebben een lager risico op de gebruikelijke kankers die in verband worden gebracht met roken dan rokers die het niet gebruiken. Ginseng biedt ook betere resultaten voor patiënten met borstkanker, zoals een betere levenskwaliteit en betere overlevingskansen. Het kruid biedt kankerpatiënten meer energie en stimuleert hun eetlust.

Het zorgt voor meer kracht, uithoudingsvermogen en energie

Een van de grootste voordelen van ginseng voor de gezondheid is dat het de energie verhoogt. Het kruid wordt al honderden jaren gebruikt om het uithoudingsvermogen en de kracht in het lichaam te verbeteren. Koreaanse ginseng is gunstig voor gezonde personen die van plan zijn om hun fysieke prestaties te verbeteren, maar ook voor mensen die te maken hebben met vermoeidheid als gevolg van een ziekte. De stimulansen in mentale energie die ginseng biedt, zorgen niet voor meer stress, in tegenstelling tot koffie.

De kruidengeneeskunde is uitgevonden om vermoeidheid te verminderen en energie te stimuleren bij kankerpatiënten. Ginseng is ook een nuttige remedie voor Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS). Het kruid is daarnaast nuttig voor het behandelen van onverklaarbare chronische vermoeidheid.

Koreaanse ginseng is gunstig voor gezonde personen die van plan zijn om hun fysieke prestaties te verbeteren, maar ook voor mensen die te maken hebben met vermoeidheid als gevolg van een ziekte.

Het verlaagt het stressniveau 

Ginseng wordt gebruikt om het zenuwstelsel te ontspannen en te stimuleren. Het kruid bevordert de capillaire circulatie in de hersenen en vermindert stresseffecten. Hoewel er verschillende soorten ginseng in de wereld zijn, is het de Aziatische ginseng of Koreaanse ginseng die zorgt voor de beste resultaten. Koreaanse ginseng bestaat uit ongeveer 29 verschillende ginsenosiden, terwijl de andere soorten ongeveer 8-9 ginsenosiden bevatten.

Het verbetert de mentale prestaties en het geheugen

Ginseng dient als hersenbeschermer en -booster. Het kruid kan jouw mentale prestaties en concentratievermogen verbeteren. Omdat het een antioxidant is, beschermt het kruid kwetsbare hersencellen tegen schade door vrije radicalen. Bovendien voorkomt het geheugenverlies en beschermt het tegen mentale achteruitgang door de ouderdom. Het gebruiken van de Panax ginsengwortel voor 12 weken kan de mentale prestaties van patiënten met de ziekte van Alzheimer verbeteren. Koreaanse ginseng stimuleert het geheugen bij patiënten met een beroerte. Wanneer Ginkgo biloba en ginseng worden gecombineerd in een hersensupplement, ontstaat er een synergetisch effect. Dat zorgt ervoor dat het kortetermijngeheugen wordt verbeterd en de ADHD-symptomen tot een minimum worden beperkt.

Het gebruiken van de Panax ginsengwortel voor 12 weken kan de mentale prestaties van patiënten met de ziekte van Alzheimer verbeteren.

Het zorgt voor een betere stemming

Koreaanse ginseng resulteert in een ontspannen gemoedstoestand, vergelijkbaar met wat je ervaart na het drinken van groene thee. De voordelen van ginseng die vaak door de deelnemers aan de studie worden gemeld zijn: meer energie en een beter algemeen welzijn, een verbeterde nachtrust, een beter seksleven en een algemeen vrolijk gevoel. Het kruid kan dan ook gebruikt worden voor de behandeling van depressie en angst.

Bijwerkingen van ginseng

Problemen met slapen is de meest voorkomende bijwerking. Minder vaak voorkomende effecten zijn hoofdpijn, stress, maagklachten, menstruatieproblemen (bijv. ongewone vaginale bloedingen), borstpijn en duizeligheid. Een verhoging of verlaging van de bloeddruk kan ook voorkomen. Siberische ginseng kan ook slaperigheid, nervositeit of stemmingswisselingen veroorzaken. Als een van deze effecten aanhoudt of verergert, neem dan onmiddellijk contact op met jouw huisarts of apotheker. Vertel het jouw arts onmiddellijk als een van deze onwaarschijnlijke maar ernstige bijwerkingen optreden: een snelle of onregelmatige hartslag. 

Siberische ginseng kan ook slaperigheid, nervositeit of stemmingswisselingen veroorzaken.

Een zeer ernstige allergische reactie op dit product is zeldzaam. Raadpleeg echter onmiddellijk een arts als u één van de volgende symptomen van een ernstige allergische reactie opmerkt: huiduitslag, jeuk/zwelling (vooral aan de keel), ernstige duizeligheid en ademhalingsproblemen. Dit is geen volledige lijst van mogelijke bijwerkingen. Als je andere effecten krijgt die hierboven niet zijn genoemd, neem ook dan contact op met jouw huisarts. 

Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik

Voordat je ginseng inneemt, moet je jouw huisarts raadplegen om te bekijken of je er niet allergisch voor bent. Het product kan inactieve bestanddelen bevatten die allergische reacties of andere problemen kunnen veroorzaken. Praat met jouw huisarts voor meer informatie over dit product. Mensen die allergisch zijn voor één type ginseng moeten ook andere typen ginseng vermijden.

Als je last hebt van een van de volgende gezondheidsproblemen raadpleeg dan een arts voordat je het product gebruikt: hoge of lage bloeddruk, hartproblemen (bijv. een abnormaal hartritme, reumatische hartaandoeningen), bloedingen/stollingsproblemen, een bepaalde geestelijke/voedselstoornis (schizofrenie), overactieve immuunsysteemstoornissen (bijv., lupus, reumatoïde artritis, multiple sclerose), aandoeningen die door oestrogeen worden beïnvloed (bijv. endometriose, baarmoeder fibroïden, borst-,uterus- en eierstokkanker).

De dosering van ginseng 

Zoals we al even hebben laten zien in dit artikel, kan Ginseng gebruikt worden voor een groot scala aan verschillende symptomen, ziektes en aandoeningen. Doordat het zo’n divers middel is om te gebruiken, zal je goed moeten letten op de dosering, die verschilt namelijk per doel wat je wilt bereiken. Hieronder vind je de meest voorkomende doseringen die in studies worden gebruikt voor het nuttigen van ginseng: 

  • Voor de ziekte van Alzheimer: 4,5 tot 9 gram Panax ginsengwortel per dag gedurende 12 weken.
  • Voor chronisch obstructieve longziekte (COPD): 100 mg tot 6 gram Panax ginseng driemaal daags gedurende maximaal 3 maanden.
  • Voor de mentale werking: 200 tot 400 mg van een specifiek Panax ginsengextract (G115, Pharmaton SA, Lugano, Zwitserland), eenmaal daags of in twee verdeelde doses gedurende maximaal 12 weken, of 200 tot 960 mg als een enkele dosis wordt genomen.
  • Voor erectiestoornissen: 1400 tot 2700 mg Panax ginseng, ingenomen in twee of drie verdeelde doses per dag gedurende maximaal 12 weken
  • Voor griep: 200 mg Panax ginseng extract (G115) per dag, 4 weken voor het krijgen van een griepprik en 8 weken daarna. Vervolgens voor 12 weken 1 gram Panax ginsengextract innemen.
  • Voor multiple sclerosegerelateerde vermoeidheid: 250 mg Panax ginseng tweemaal daags gedurende 3 maanden
  • Voor seksuele opwinding: 3 gram Koreaanse rode ginseng gedurende 8 weken per keer. 

Wij raden altijd aan om te overleggen met je huisarts voordat je besluit om ginseng te kopen. Door eerst advies in te winnen, weet je zeker dat jij tot de groep personen behoort die dit kruid wel kan gebruiken. Mocht je wel tot de risicogroep behoren dan kom je hier snel genoeg achter. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels