03-10-2017 | Aandoeningen

De griep is in aantocht!

Geschreven door Kristien griep winterkwalen

De berichten hebben ons de afgelopen dagen allemaal bereikt: de griep staat voor de deur! En weliswaar heel erg stevig deze keer! Het nemen van goede voorzorgen is deze keer dus echt wel op zijn plaats als je een griepje wilt vermijden. 

Helaas is het griepvirus iets heel besmettelijk. Zelfs praten met iemand die de griep heeft kan al voldoende zijn om besmet te geraken. Wie dus veel op drukbezochte plaatsen komt of in afgesloten ruimten verblijft, heeft veel meer kans om geïnfecteerd te worden

Griepbesmetting voorkomen

Een griepbesmetting kan je natuurlijk ook zo goed mogelijk vermijden, hoe je dit doet? Heel simpel! Want een vaccinatie is de enige manier om je tegen de griep te beschermen! Waar wacht je nog op? Haast je maar en haal je snel een griepvaccinatie

Daarnaast kan je natuurlijk ook zoveel mogelijk maatregels nemen om de griep zo goed mogelijk te vermijden. De kans om een griepje te verkleinen kan je doen door:

 • Regelmatig je handen te wassen met water en zeep. Is er geen water en zeep in de buurt gebruik op deze momenten dan alcohogel. 
 • Probeer je vingers zo weinig mogelijk in je mond of ogen te brengen
 • Iemand in je gezin of thuisomgeving heeft griep? Poets je omgeving dan even met een normaal schoonmaakmiddel 
 • En natuurlijk een gezonde levensstijl! Gezond eten en voldoende beweging zal ervoor zorgen dat je weerstand verhoogd. Een goede nachtrust is uiteraard ook aanbevolen wil je minder vatbaar zijn voor de griep. 

(Weet wel dat deze tips een vaccinatie niet vervangen)

Een griepvaccinatie is de enige manier om je tegen de griep te beschermen

Heb je ondanks alle maatregelen toch de pech van tot de slachtoffers te horen, weet dan dat alleen rusten en een middel tegen pijn en koorts je gaat kunnen helpen tegen dat super ellendige, koortsige griepgevoel: je bent zo slap als een vod, al je spieren doen pijn, je hoofd voelt miserabel pijnlijk aan.

Antibiotica zijn niet aangewezen bij een virale infectie zoals de seizoensgriep, simpelweg omdat ze hier niet tegen werken. Enkel bij complicaties zoals bronchitis of longontsteking zal je arts antibiotica voorschrijven.

Antibiotica zijn niet aangewezen bij een virale infectie zoals de seizoensgriep  omdat ze hier niet tegen werken.

Antivirale middelen gebruiken kan de duur en de ernst van de griepinfectie verminderen. Omdat een gezond iemand de griep zelf kan overwinnen, worden deze antivirale middelen voorbehouden voor specifieke gevallen (het is aan de arts om dit te beslissen).

 

10 weetjes in verband met griep

 1. Ben je zelf ziek, draag dan een neus-mondmasker wanneer anderen in je buurt zijn. Zo verlaag je de kans om anderen ziek te maken.
 2. Zorg ervoor dat je papieren zakdoekjes bij de hand hebt om je neus in te snuiten of in te niezen. Deze papieren zakdoekjes kan je makkelijk in de vuilbak gooien, en zo verlaag je weer de kans van anderen te besmetten.
 3. Verlucht tijdens het griepseizoen regelmatig de leefruimten waarin meerdere mensen samenkomen of samenleven.
 4. Probeer zo weinig mogelijk in afgesloten ruimten te vertoeven met meerdere mensen samen (vb wachtzaal van de dokter, trein,…)
 5. Kinderen met griep geef je best een koortswerend middel op basis van paracetamol. Vermijd aspirine bij kinderen met een virale infectie.
 6. Zorg ervoor dat je een alcoholgel op zak hebt (en gebruik deze ook regelmatig!).
 7. Laat je jaarlijks vaccineren tegen griep, zeker als je tot de risicogroepen behoort. Voor zwangere vrouwen mag vaccinatie tegen griep vanaf het 2de trimester van de zwangerschap. Meer info in verband met de risicogroepen vind je op www.influenza.be.
 8. “De griep hebben” is een uitdrukking die het hele jaar door gebruikt wordt. Enkel tijdens de griepperiode gaat het hier om de echte seizoensgriep.
 9. Je kan met het griepvirus besmet zijn, en geen symptomen hebben. Toch kun je gedurende deze periode anderen besmetten. Als zieke volwassene ben je besmettelijk vanaf 1 dag voor het uitbreken van de griepsymptomen, tot 5a7 dagen na het ziek worden. Bij kinderen gaat deze besmettelijke periode van 6 dagen voor tot 10 dagen na het ziektebegin.
 10. Gevaccineerd tegen griep, en toch griep krijgen? Dat kan, als je vroeg op het seizoen gevaccineerd bent, en de griep pas later op het seizoen doorbreekt.

En nu maar hopen dat we eraan kunnen ontsnappen …

Kristien

PS Ontdek onze tips om je weerstand te verhogen en om een verkoudheid te voorkomen en te behandelen.

Wij horen graag uw mening, deel ze hier met ons
Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels