Haaruitval bij vrouwen
Een volle, glanzende haardos, daar droomt stiekem iedereen van. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Haaruitval of alopecia komt vroeg of laat voor bij zo’n 60% van de mannen. Toch is haaruitval niet enkel een mannelijk fenomeen. Ook vrouwen kunnen met haaruitval te maken krijgen. Meestal leidt dit tot dun haar, volledige kaalheid is bij vrouwen vrijwel uitgesloten. Maar dun haar met kale plekken en een zichtbare hoofdhuid is geen pretje en veel vrouwen voelen zich dan ook alsof ze een deel van hun vrouwelijkheid verliezen.
Erfelijke haaruitval
Haaruitval bij vrouwen heeft verschillende redenen. Eén van de boosdoeners is het mannelijk hormoon dihydrotestosteron, dat ook door vrouwen wordt aangemaakt. Als dit hormoon zich vastklampt aan een androgeenreceptor wordt het haarzakje minder doorbloed. Uiteindelijk sterft dit haarzakje af en groeit er geen nieuwe haar meer. Het aantal androgeenreceptoren verschilt van persoon tot persoon, het is genetisch bepaald en dus een erfelijke aandoening. Mensen met veel receptoren hebben dus meer kans om last van haaruitval te krijgen dan mensen met slechts weinig androgeenreceptoren.
Dunner wordend haar
Diffuse kaalheid komt het meeste voor bij vrouwen, en wil niets anders zeggen dan dunner wordend haar. Geen paniek dames, dit leidt zelden tot volledige kaalheid. In de meeste gevallen is het haarverlies zelfs tijdelijk. Diffuse kaalheid heeft verschillende oorzaken. Zo kan het voorkomen na zwangerschap, na het nemen van sommige geneesmiddelen, ziektes waarbij je hoge koorts hebt, schildklierproblemen en bloedarmoede. Maar ook alcoholmisbruik en roken kunnen aan de oorsprong van deze aandoening liggen. Indien de oorzaak gevonden en aangepakt wordt, zal de haargroei herstellen en terug normaal verlopen. Alopecia areata is zelfs een ziekte die kale plekken veroorzaakt. Meestal groeit het haar dan na enkele maanden weer terug.
Haaruitval door stress
Een andere veelvoorkomende oorzaak van haarverlies bij vrouwen is stress. Bij vrouwen is stress vaker dan bij mannen de boosdoener. Meestal is het haarverlies een gevolg van erg stressvolle en emotionele periodes zoals bijvoorbeeld een echtscheiding of een overlijden. Het haar gaat daardoor in de rustfase terwijl het eigenlijk nog zou moeten groeien. De enige oplossing hiertegen is het verminderen van de stress. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Toch zal je je meer moeten ontspannen, zodat het haar ook terug ‘ontspant’ en het haarverlies terug gaat verminderen. Maar ook een ongezonde levensstijl is nefast voor de gezondheid van je haar. Zo kan een tekort aan ijzer en/of eiwitten leiden tot haarverlies. Wanneer je dit tekort dus aanvult, wordt je haar weer gezonder en zal je haar niet meer in grote aantallen uitvallen.
Shampoo tegen haaruitval
Er bestaan verschillende shampoos en lotions die haaruitval tegengaan. Het is erg belangrijk dat je op tijd met deze shampoos begint. Wanneer je bijna al je haar kwijt bent, zal je natuurlijk nooit meer terug een volledige haardos krijgen. Deze shampoos gaan het haarverlies tegen en bevorderen de haargroei. Maar eenmaal er geen haren meer groeien uit de haarzakjes is het natuurlijk al te laat. Wanneer je dus haarverlies vermoedt, begin je best al met een goede shampoo of lotion. Er zijn ook zeer goede voedingssupplementen die het haar versterken en dus haaruitval kunnen voorkomen.
Bij veel vrouwen is het haar het absolute pronkstuk van hun lichaam. Volledige kaalheid zal je niet vaak tegenkomen bij vrouwen, enkel dunner wordend haar. Er bestaan veel feiten en fabels over haarverlies, maar zolang je gezond eet en leeft, zet je al een goede stap in de richting van mooi en gezond haar.