02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
19-09-2018 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Homeopathie en voedingssupplementen tegen haarverlies

Haarverlies is een probleem waar iedereen op een gegeven moment mee te maken kan krijgen. Of je nu dun haar of dik haar hebt, het kan ook bij jou voorkomen. We hebben het hier natuurlijk niet over die paar haren die je per dag in je kam hebt zitten. Je kan tot 100 haren per dag verliezen zonder dat dit abnormaal is. 

Zeker wanneer je lang haar hebt, kan het na een douchebeurt lijken alsof je de helft van je haardos kwijt bent! Nee, wij hebben het hier over echt haarverlies waarbij je meerdere maanden erg veel haar verliest. Dit kan gepaard gaan met kale plekken waardoor je erg onzeker kan worden over jezelf. In dit artikel vertel ik je meer over de oorzaken van haaruitval en geef ik je tips waarmee je haaruitval kan tegengaan.

Haaruitval

Je haren worden in een van de ongeveer 100.000 haarzakjes op je hoofdhuid geproduceerd. Het haar van de mens heeft een regelmatige haarcyclus waarbij de haren ongeveer drie jaar groeien, daarna dunner en dunner worden tot ze uit het haarzakje loskomen en uiteindelijk uitvallen. Haaruitval is over het algemeen dus een normaal fenomeen. Je verliest rond de 100 haren per dag. Heb je het gevoel dat je veel meer dan dat verliest? Dan zou het kunnen dat je aan abnormaal haarverlies lijdt. Je kan dit testen door na een wasbeurt 24 uur lang alle uitgevallen haren te verzamelen en te tellen of door aan ongeveer 100 haren tegelijk te trekken, zachtjes natuurlijk, en dan te kijken of er meer dan 20 haren los zijn gekomen. Merk je bij deze testen dat je toch te veel haren verliest, dan is het aangewezen om naar de huisarts te gaan en de onderliggende oorzaak vast te laten stellen.

Oorzaken haaruitval

Er zijn verschillende redenen die ervoor kunnen zorgen dat je haren uitvallen. Deze oorzaken zijn onder te verdelen in 5 categorieën die hieronder verder worden uitgelegd.

Hormonale haaruitval

Hormonale afwijkingen zijn over het algemeen de meest voorkomende boosdoeners wanneer het gaat om haaruitval. De veroorzakers van haaruitval zijn de mannelijke hormonen maar het kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Dit soort haaruitval treedt vaak op vanaf een bepaalde leeftijd en zal zich bij mannen uiten in de verschuiving van de haargrens en uiteindelijk kaalheid. Bij vrouwen zal het haar voornamelijk dunner worden maar in de meeste gevallen geen kaalheid veroorzaken.

Alopecia areata

Dit type haaruitval uit zich in ronde kale plekken op de hoofdhuid. Wanneer de alopecia areata blijft evolueren kan dit leiden tot kaalheid. Over het algemeen duurt dit type haaruitval tussen 4 en 10 maanden. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor dit type kaalheid maar men is nog steeds niet volledig zeker wat het precies veroorzaakt. Mogelijke boosdoeners kunnen zijn: auto-immuunziekten, erfelijke aanleg voor allergieën en schildklierproblemen en psychologische factoren.

Diffuus haarverlies

Diffuus haarverlies is het type haarverlies dat meestal komt door fysieke of psychische stress. Over het algemeen leidt het niet tot kaalheid maar is het haarverlies wel verspreid over het gehele hoofd. Meestal begint het haarverlies drie maanden nadat er een stressor is voorgekomen.

Littekenvorming

Haaruitval door littekenvorming van de schedelhuid wordt cicatriële alopecie genoemd. Het kan komen door littekens door brandwonden, een ongeval of infecties. Wanneer je een schimmelinfectie op je hoofdhuid hebt, kan je in het eindstadium last krijgen van dit soort haarverlies.

Traumatische alopecie

Traumatische alopecie komt voor bij mensen die vaak een paardenstaart maken bijvoorbeeld. In dat geval treedt er na een tijd verdunning op van de haren aan de haargrens omdat deze altijd strak naar achteren getrokken worden. Dit type haaruitval komt dus doordat haren worden uitgetrokken. Ook wanneer je continu met je haar speelt, kunnen er zich uitgebreide kale plekken ontwikkelen.

Voedingssupplementen voor haarverlies

Vitamine B

supplementen haarverlies

B-vitamines dragen bij aan de productie van keratine, hebben een rol in de celdeling, stimuleren de groei van weefsels en het haar en verwijden de haarvaten. Voedingssupplementen die B-vitamines bevatten, kunnen daardoor de haarkwaliteit verbeteren.

Ijzer

Wanneer je een tekort aan ijzer hebt, kan dit ervoor zorgen dat je haar broos wordt en gaat uitvallen. Je kan ijzer halen uit rund- en lamsvlees, broccoli, boontjes en volkorenproducten. Daarnaast kan je bij een tekort gebruik maken van ijzersupplementen om je vitaminelevels op peil te houden.

Zink

Zink is betrokken in tal van lichamelijke processen. Het mineraal werkt mee aan onder andere de normale proteïneproductie. Hierdoor affecteert een zinktekort de normale haargroei. Supplementen die zink bevatten kunnen daarom de normale haargroei stimuleren.

Keratine

Keratine is een eiwit dat in het haar en de nagels voorkomt. Wanneer je te weinig keratine hebt, kan je broos haar en broze nagels krijgen. Supplementen op basis van keratine kunnen daarom je haar versterken.

Homeopathische geneesmiddelen

Graphites Pentarkan

Wanneer je last hebt van haaruitval en dit gepaard gaat met een zeer droge hoofdhuid en roos, kan dit homeopathische middel verlichting bieden. Het geneesmiddel ondersteunt het herstel van de huid, het haar en de slijmvliezen. Ook wanneer je eczeem hebt, kan Graphites Pentarkan nuttig zijn.

Silicea Pentarkan

Silicea Pentarkan is zeer effectief wanneer je haaruitval hebt en dit vergezeld wordt door een slechte haarstructuur, broos haar en droge, dode punten. Het middeltje levert bouwstoffen aan de huid, bloedvaten en de weefsels. Hierdoor verstevigt het je haar waardoor het minder zal uitvallen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels