Halitose, slechte adem
Bij halitose wordt een slecht ruikende adem geproduceerd. Voedselresten worden door anaërobe bacteriën (bacteriën die geen zuurstof nodig hebben om te overleven) omgezet tot gassen (sulfiden en mercaptanen) die aanleiding geven tot de slechte geur.
Oorzaken halitose
Vaak denkt men dat de maag deze onaangename geur veroorzaakt. Slechts bij enkele patiënten is de maag werkelijk het probleem doordat het afsluitingsmechanisme tussen de maag en de slokdarm niet goed functioneert. Zelden ontstaat halitose in de keelholte. Keelontstekingen brengen bacteriën in de keelholte en deze produceren slecht ruikende stoffen. Dit kan voor halitose zorgen aangezien de keelholte in verbinding staat met de neus en de mond. Slechte tandhygiëne is een frequente oorzaak van een slechte adem.
Bij de meeste mensen zijn er evenveel anaërobe bacteriën als aërobe bacteriën (bacteriën die leven met zuurstof) aanwezig in de mond. Onder bepaalde omstandigheden is het aantal anaërobe bacteriën sterk verhoogd. Deze kunnen zich dan vasthechten in diepe cariës, kronen of slecht aanpassende vullingen. Ook voedselresten komen in deze spleten terecht waardoor een onfrisse adem ontstaat.
Tandvleesontsteking is ook een vaak geziene aandoening die kan leiden tot halitose. Bij deze ontsteking wordt er naast tandvlees ook bot rondom de tanden aangetast. Dit zorgt voor het zakken van het botniveau waardoor er een ruimte tussen het tandvlees en de tand ontstaat. Hier kunnen anaërobe bacteriën hun gang gaan en zich vermenigvuldigen aangezien de tandenborstel hier niet kan komen.
De tong echter is de belangrijkste oorzaak van halitose. Het heeft een zeer groot oppervlak. Vooral in de groeven van de tong kunnen bacteriën voorkomen. Samen met de aanwezigheid van voedingsstoffen vormt dit de ideale bron voor de ontwikkeling van halitose.
Bepaalde ziektes kunnen ook een slechte adem geven. De adem van een diabetes patiënt kan een aceton- of fruitgeur hebben terwijl bij leverfalen een ammoniakgeur waar te nemen is.
De tong is de belangrijkste oorzaak van halitose.
Naast bovenstaande typische oorzaken bestaan er nog een aantal factoren die aanleiding kunnen geven tot halitose. Zo kunnen look en ajuin zorgen voor een slechte adem. Wanneer deze voedingsstoffen verwijderd worden uit het lichaam, zal de slechte geur spontaan verdwijnen.
Bij rokers kunnen inhalatiestoffen aan de slijmvliezen blijven kleven waardoor een aantal uren de typische rokersadem aanwezig blijft. Personen met een droge mond zullen sneller halitose ontwikkelen dan personen die veel speeksel produceren.
Ook ’s morgens hebben heel wat mensen last van een slechte adem omdat er ‘s nachts weinig speeksel wordt geproduceerd. Bepaalde geneesmiddelen kunnen aan de basis liggen van een onfrisse adem. Enerzijds bestaan er middelen waarbij de slechte adem te wijten is aan een actief bestanddeel en anderzijds kan de slechte adem een bijwerking zijn van het geneesmiddel. Als laatste kan een lege maag ook halitose veroorzaken. Het is daarom aangeraden om regelmatig iets te eten.