02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

06-08-2020 | Algemeen welzijn

Het hoe en waarom van handen wassen tijdens Covid-19

Geschreven door Niels hygiëne corona handen

Het uitbreken van het coronavirus heeft heel wat veranderingen in ons dagelijks leven met zich meegebracht. We dragen steeds vaker een mondmasker en we proberen alles zo hygiënisch mogelijk te laten verlopen. Dit alles om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

Het correct wassen van de handen speelt een belangrijke rol in het vermijden van nieuwe besmettingen. In dit artikel leer je hoe je correct de handen wast en wat het belang is van goede handhygiëne. 

Welke techniek gebruik ik om mijn handen te wassen?

Om je handen correct te reinigen volg je het best de volgende stappen aangeraden door het IPSA (Instituut voor Permanente Studie voor Apothekers):

  1. Wrijf de handen over elkaar
  2. Wrijf tussen de vingers
  3. Wrijf langs de andere kant tussen de vingers
  4. Maak twee vuisten in elkaar
  5. Wrijf de individuele vingers met de gehele hand in
  6. Maak de nagels schoon door de vingertoppen in de handpalm te wrijven

Waarom is nu extra belangrijk om je handen te wassen?

Het wassen van de handen zorgt er voor dat virusdeeltjes zoals Covid-19 van de handen verwijderd kunnen worden. De virusdeeltjes kunnen de huid niet binnendringen, maar kunnen via de handen wel in de mond of neus terechtkomen. Ook via kleine wondjes of kloven in de handen kunnen virussen het lichaam binnendringen. Door de handen te wassen wordt de vetlaag van het virusdeeltje aangetast waardoor het virus afsterft. 

Handen wassen met syndet/handzeephanden wassen ontsmetting

Om virusdeeltjes van de handen te verwijderen blijft een grondige wasbeurt de beste oplossing. Je wast je handen voor minimum 30 seconden en spoelt daarna met voldoende (warm) water. Als reinigingsmiddel kun je gebruik maken van een zogenaamde syndet. Dit is een milde synthetische detergent die minder schuimt dan gewone zeep, maar ook huidvriendelijker is aangezien ze de vetten van de huid minder aantasten dan gewone zeep. Een gewone handzeep is ook effectief voor de handhygiëne, maar heeft als nadeel dat het de huid kan uitdrogen aangezien de vetten in de huid vaak mee worden weggewassen. 

Handen ontsmetten met alcoholgel  

Op sommige plaatsen kan het erg moeilijk zijn om de handen met stromend water te wassen. Na een bezoek aan de winkel of het toekomen op restaurant of café is het niet altijd even evident om een kraan met stromend water en handzeep te vinden. In deze situaties kun je gebruik maken van een ontsmettende alcoholgel. Om virussen zoals Covid-19 te kunnen doden moet de gel over een alcoholgehalte van minstens 70% beschikken. Ook let je er op dat je de handen lang genoeg ontsmet met alcoholgel. Hierbij geldt net als bij het wassen van de handen een duur van minimum 30 seconden. Je kiest er verder ook beter voor om de handen vaker te wassen dan te ontsmetten. Dit is niet omdat alcoholgel minder veilig is, maar wel omdat alcohol de huid uitdroogt. Wanneer je handen droog aanvoelen kun je gebruik maken van een handcrème om de vochtbalans van de huid te herstellen.   
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels