02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

31-10-2016 | Sport en vitaliteit

Hardlopen in het najaar : de 5 essentiële tips!

Geschreven door Anouk sport gezond leven

Het najaar staat voor de deur, maar laat het koude en natte weer je niet tegenhouden om te gaan joggen of hardlopen, want SPORTEN is een LIFESTYLE!


Je kan het lopen wel zo aangenaam mogelijk maken en daarom deze 5 essentiële tips:

 

1. Warming up en Cool down

Neem de tijd om op te warmen of eventueel te stretchen vooraleer je vertrekt. Start ook niet met een te hoog tempo maar begin op een lager ritme om je lichaam warm te krijgen.
Na de inspanning is het ook heel belangrijk om je lichaam terug tot rust te brengen,  dit is noodzakelijk voor het herstel van je lichaam en bovendien verminder je zo de kans op blessures.

 

2. Laagjes en goede schoenen

Als je het koud hebt, ga je waarschijnlijk geen goede loopprestatie neerzetten. Kies daarom voor het ‘lagen-systeem’ om je goed te beschermen tegen alle weersomstandigheden: één ademende (onder- of thermokleding), één isolerende (shirt met lange mouwen) en één beschermende laag (windjack). Zo blijf je te allen tijde warm tijdens het lopen.

Je schoenen zijn bij het hardlopen enorm van belang, omdat goede schoenen zich vormen naar je voet, ze geven de demping die nodig is en hebben de juiste maat. Twijfel je over welke schoen voor jou het meest geschikt is? Laat je dan zeker adviseren in een sportwinkel of speciaalzaak.

 

3. Zorg dat je gezien wordt

In het najaar zijn de dagen helaas korter dus het is niet altijd mogelijk om te gaan lopen als het nog licht is. Zorg daarom dat je altijd goed zichtbaar bent voor de andere weggebruikers, denk dan aan reflecterende kledij, fluo hesjes of verlichting. Je kan ook eventueel op voorhand het thuisfront op de hoogte brengen van het looptraject dat je gaat afleggen.

 

4. Hydrateren en voeding

Het klinkt misschien raar maar in koud en vochtig weer kan je lichaam ook uitdrogen. Daarom is het heel belangrijk om voldoende te drinken voor, tijdens en na de inspanning.

Probeer ook voor het hardlopen niet te veel te eten, want een zware maag is geen al te beste looppartner. Best neem je een uurtje op voorhand nog een kleine snack en eventueel net voor je vertrek nog een sportdrankje. Zo kan je het lichaam nog even opladen met koolhydraten, zodat je meer energie hebt en dus makkelijker kan blijven lopen.

Interessante supplementen die je als Carbo-loader kan gebruiken:

Performance Carbo Energizer >> Koolhydraatrijke energiedrank, voor een energietoevoer op korte, middellange en lange termijn. Beschikbaar in 4 smaken : citroen, orange, bosvruchten en bloedsinaasappel.

Etixx Carbo-GY >> Energiedrank met de juiste mix van koolhydraten, om snel en efficiënt brandstof aan te vullen. Rode vruchtensmaak. Kan je ook warm drinken.

 

5. Gebruik je verstand

De belangrijkste tip is misschien wel om gewoon je gezond verstand te gebruiken alvorens je vertrekt. Denk even na over alle omstandigheden en zorg ervoor dat je voorzien bent op koude, wind of regen.

Met al deze tips in het achterhoofd, kan niemand je nog tegenhouden om elk seizoen al joggend of lopend te trotseren.

 

“ Your only limit is you”

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels