02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

hartproblemen: symptomen hartaanval door stress

Wat zijn hartproblemen

hartproblemen

Hartkwalen komen zeer vaak voor en kunnen ernstige gevolgen hebben indien ze onbehandeld of ongemerkt blijven. Elke minuut sterft er iemand in de wereld aan een hartaanval. Hartaandoeningen met name hartinfarcten zijn bovendien een van de meest considerabele doodsoorzaken in het Westen. Hartproblemen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Soorten hartproblemen: Welke hartproblemen zijn er?

Hartritmestoornis

Wanneer er hartritmestoornissen zijn, is het hartritme niet normaal. Een hartritmestoornis kan verschillende uitingen hebben. Het kan voor extra hartslagen zorgen, een volledig onregelmatige hartslag veroorzaken of een te snelle of een te trage hartslag teweegbrengen. Vaak zijn hartritmestoornissen niet ernstig maar wanneer ze langer dan 30 seconden aanhouden en gepaard gaan met de neiging tot flauwvallen kan er reden tot bezorgdheid zijn. De symptomen van hartritmestoornissen zijn hartkloppingen in combinatie met het gevoel dat je gaat flauwvallen. Ook misselijkheid, een warmtegevoel, bleekheid en een ijl gevoel in het hoofd kunnen hiermee gepaard gaan. Bij hartritmestoornissen kan je best een huisarts raadplegen om verdere onderzoeken te verrichten om de ernst van de stoornis vast te stellen. 

Hartinfarct

Een hartinfarct ontstaat wanneer een van de kransslagaders die het hart van bloed voorzien, belemmerd wordt. Hierdoor zal niet het volledige hartweefsel bloed aangeleverd worden. Wanneer dit langere tijd aanhoudt, zal een deel van de hartspier afsterven wat een hartinfarct genoemd wordt. Een hartinfarct uit zich over het algemeen in pijn. In de meeste gevallen is dit een plotse, intense pijn links in de borstkas of in het midden achter het borstbeen. Er kan zich een uitstraling van de pijn voordoen naar de nek, de kaken, de schouders of de armen. Pijnstillers hebben geen effect op dit soort pijn. Andere symptomen zijn bleekheid, angst, kortademigheid, koud zweet, misselijkheid en flauwvallen. In sommige gevallen geeft het hartinfarct enkel aanleiding tot buikpijn waardoor het ongemerkt voorbij gaat en pas bij toevallige medische controles opgemerkt wordt. Wanneer een hartinfarct optreedt, is het belangrijk om zo snel mogelijk de hulpdiensten in te lichten.

Hartfalen

Hartfalen treedt op wanneer het hart het bloed niet meer voldoende kan rondpompen in het lichaam. De pompfunctie van het hart is dan verzwakt. Meestal wordt dit veroorzaakt door aandoeningen van het hart- of bloedvatenstelsel. Het meest voorkomende symptoom is kortademigheid. Dit kan gaan van kortademigheid tijdens inspanningen in vroege fases tot kortademigheid ’s nachts in latere fases.

Hartziekten

Onder hartziekten vallen meerdere aandoeningen. Wat zijn hart- en vaatziekten dan precies? Dit zijn hart- en vaataandoeningen die zich op verschillende manieren kunnen uiten. Het kan gaan om hartritmestoornissen, hartfalen, een hartinfarct of een beroerte.

Symptomen hartproblemen

De kenmerken van hartproblemen zijn vrij uiteenlopend. Welke klachten je hebt bij hartproblemen is ook afhankelijk van het type hartprobleem. De meest voorkomende symptomen zijn de volgende:

symptomen hartproblemen

 • Druk op de borst en drukkende pijn midden op de borstkas
 • Pijn kan doorstralen naar de kaken en armen
 • Last van de schouders of tussen de beide schouderbladen
 • Bleek worden en hevig zweten
 • Duizeligheid en misselijkheid
 • Kortademigheid
 • Angstaanvallen
 • Flauwvallen
 • Rusteloosheid/ongemakkelijkheid
 • Hartkloppingen
 • Steken in het hart of rond het hart              

Symptomen hartziekten

Hartinfarct arm

Wanneer er sprake is van hartproblemen kan dit pijn in de armen veroorzaken. Meestal is dit de linkerarm maar het kan ook voorkomen dat het pijn in de rechterarm met zich meebrengt. De pijn kan ook doorstralen naar de kaken. Dit symptoom komt voornamelijk voor bij hartinfarcten.

Hartproblemen pijn

Hartproblemen kunnen pijn veroorzaken. Dit kan gaan van angina pectoris tot maagklachten. De pijn bevindt zich meestal links in de borst of in het midden achter het borstbeen. De pijn kan ook uitstralen naar de kaken en de armen. Bij een hartinfarct komt de pijn meestal plots op en kan het een zeer intense pijn zijn.

Angina pectoris (pijn onder het sternum/borstbeen)

Angina pectoris is een pijn op de borst die in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door een vernauwing van de kransslagaders. De klachten uiten zich meestal in een beklemmende of drukkende pijn op de borst die een benauwd gevoel geeft. De pijn kan uitstralen naar de armen, de kaken, de rug of de maagstreek en kan ook gepaard gaan met zweten of misselijkheid.

Hartproblemen duizeligheid of licht in hoofd

Duizeligheid komt zeer vaak voor bij hartproblemen. Duizeligheid geeft het gevoel dat je zelf of je omgeving beweegt. Ook misselijkheid kan een symptoom zijn. De misselijkheid kan gepaard gaan met braken. Een licht gevoel in het hoofd lijkt op duizeligheid maar je hebt niet zozeer het bewegende gevoel. Het voelt meer zweverig en flauw aan dan echt draaiend.

Hartproblemen flauwvallen

Wanneer je je licht in je hoofd of duizelig voelt, kan dit een teken zijn dat je gaat flauwvallen. Ook flauwvallen in een symptoom van hartproblemen. Wanneer je je heel duizelig of licht in het hoofd voelt, is het belangrijk dat je even gaat zitten of liggen. Zo vermijd je in ieder geval al dat je met een harde bons op de grond valt als je zou flauwvallen.

Ademhaling

Kortademigheid of dyspneu is het gevoel van een beklemmende ademhaling. Het geeft een gevoel van ademnood, zelfs al zonder inspanning. In ernstige gevallen moet je naar adem happen in rust of lichte inspanning.

Hartkloppingen

hartkloppingen

De hartslag in rust bedraagt tussen 60 en 100 slagen per minuut. Over het algemeen is een hartslag in rust van 50 slagen per minuut zeker niet abnormaal. Fitte atleten kunnen zelfs een hartslag van 40 slagen per minuut in rust hebben. Hoewel een hartslag van 90 in rust hoog lijkt, kan dit de normale hartslag van een persoon zijn. Tijdens het sporten kan de hartslag sterk oplopen. Dit kan van 160 tot 180 slagen per minuut gaan. De normale hartslag van een vrouw van 50 jaar is dus niet persé anders dan die van een man van 27 jaar. Dit hangt van individuele factoren af. Daarom is er geen hartslag leeftijd tabel die je precies vertelt hoe hoog of laag je hartslag moet zijn. Hartproblemen kunnen zowel een te lage als een te hoge hartslag veroorzaken maar zolang de hartslag tussen de limieten ligt en min of meer stabiel blijft in rust is er niets om je zorgen over te maken. Hartkloppingen uiten zich in het abnormaal kloppen van het hart en het gewaarworden van het kloppende hart. Er zijn verschillende vormen van hartkloppingen. Het hart kan snel en regelmatig kloppen, snel en onregelmatig kloppen, te traag kloppen en normaal maar onregelmatig kloppen. Elk van deze hartkloppingen, kan verschillende oorzaken hebben. Indien er symptomen zijn die je zorgen baren, raadpleeg je best je huisarts om er even naar te laten kijken.       

Maagklachten

Het is niet zo dat hartziekten maagklachten veroorzaken. De klachten kunnen wel lijken op maagproblemen. De pijn bevindt zich dan rond de borststreek, vaak in het midden achter het borstbeen. Dit lijkt op maagpijn waardoor mensen vaak niet aan het hart denken. Hartproblemen kunnen ook misselijkheid veroorzaken. Wanneer je maagpijn hebt, is het daarom belangrijk om na te gaan of het voelt als gewone maagproblemen.

Hartproblemen dikke voeten

Hartfalen kunnen ervoor zorgen dat de voeten vocht ophouden. Je krijgt dan last van gezwollen voeten. Daarom is het belangrijk om de huisarts te raadplegen wanneer je voeten of enkels opeens gezwollen zijn. Zeker als dit symptoom gepaard gaat met kortademigheid, hartritmestoornissen en duizeligheid.

Transpireren

Hartproblemen en zweten gaan vaak samen. Zweten komt voornamelijk voor bij hartritmestoornissen en een hartinfarct. Bij bepaalde zeldzamere hartziekten kunnen ook koude rillingen (koud zweet) voorkomen. Dit is voornamelijk een symptoom van een hartontsteking. Andere symptomen hiervan zijn lichte koorts, minder eetlust, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid en kleine rode puntjes op de ogen, nagels en het mondslijmvlies.

Hartproblemen moe

Vermoeidheid is een symptoom dat bij de meeste hartproblemen voorkomt. Dit komt doordat het lichaam te weinig bloed rondpompt om optimaal te functioneren.

Veel plassen

Veel plassen is voornamelijk een symptoom van hartfalen. Het gaat gepaard met kortademigheid, vochtophoping bij de longen, benen en enkels, een kriebelhoest, vermoeidheid en onrustig slapen.

Hartfalen slapeloosheid

Wanneer er hartfalen optreedt, kan er sprake zijn van slapeloosheid. Meestal komt het symptoom samen met kortademigheid, een kriebelhoest en vermoeidheid voor.

Hartfalen hoest

ontstaan hartproblemen

Een kriebelhoest kan een symptoom zijn van hartfalen. Dit is voornamelijk het geval wanneer het gepaard gaat met kortademigheid, dikke voeten, vermoeidheid en een slechte slaap.

Hoe ontstaan hartproblemen

Hartproblemen door stress

Stress kan het hart beïnvloeden. Wanneer je veel last hebt van stress kan het zijn dat je hartslag en ademhaling versnellen. Daarnaast kan stress hartritmestoornissen veroorzaken die in zeer extreme gevallen tot een plotse dood kunnen leiden.

Hartproblemen anabolen

Hartproblemen en anabolen zijn in tal van studies aan elkaar gelinkt. Anabolen hebben effect op het testosteron in het lichaam. De steroïden hebben daardoor een positief effect op de spieropbouw in het lichaam waardoor ze vaak in de sportwereld gebruikt worden. Anabolen kunnen de hartcellen negatief beïnvloeden waardoor ze eerder afsterven. Het hart van bodybuilders die anabolen gebruiken functioneert vaak minder goed dat dat van bodybuilders die geen anabolen gebruiken. Het gebruik van anabolen wordt daarom over het algemeen sterk afgeraden door huisartsen en specialisten.

Hartproblemen door alcohol

Overmatig drinken heeft een negatieve impact op het hart en de bloedvaten. Het kan ervoor zorgen dat je een hoge bloeddruk krijgt. Dit kan op zijn beurt het risico op een hartinfarct sterk verhogen. Ook hartritmestoornissen komen vaak voor bij overmatig alcoholgebruik door de giftige invloed van te veel alcohol op het lichaam.

Hartproblemen door roken

Hartproblemen die veroorzaakt worden door roken, komen vaak voor. Roken zorgt ervoor dat er chemische stoffen in het bloed terecht komen. Dit is voornamelijk nicotine en koolmonoxide. Nicotine zorgt ervoor dat de bloeddruk en het hartritme verhoogd worden. Dit effect houdt tot 20 minuten na de laatste trek van de sigaret aan. Nicotine kan ook de kans op aderverkalking en bloedklonters bevorderen. Koolmonoxide vermindert dan weer het zuurstofgehalte in het bloed waardoor er meer bloed moet worden rondgepompt. Dit effect kan meerdere uren aanhouden. De combinatie hiervan heeft dus serieuze effecten op het hart- en vaatstelsel.

Hartproblemen door slaaptekort

Hartproblemen door te weinig slaap komen voor wanneer mensen kort maar ook slecht slapen. Het is dus voornamelijk het gevolg van een slechte slaapkwaliteit en niet enkel van het aantal uren slaap dat je hebt. Hart- en vaatziekten kunnen dus worden bevorderd door kort en slecht te slapen.  

Hartproblemen na bestraling

Wanneer je chemotherapie of bestraling hebt moeten ondergaan, heb je een grotere kans op een verminderde hartfunctie. Dit komt doordat de behandelingen soms de kransslagaders of de hartspier zelf kunnen schaden. Hierdoor kan het hart meer moeite hebben met bloed rond te pompen.

Hartproblemen na drugsgebruik

Hartproblemen kunnen optreden na xtc- en cocaïnegebruik. Ook andere drugs hebben negatieve effecten op het hart. Stimulerende drugs zoals xtc, speed en cocaïne zorgen ervoor dat het hart te snel gaat kloppen. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen en in ernstige gevallen zelfs een hartinfarct. Ook cannabis kan hartproblemen veroorzaken. Cannabis zorgt ervoor dat de hartslag en de bloeddruk stijgt waarna het opeens weer daalt. Dit kan problemen opleveren, zeker wanneer mensen al hartproblemen hebben.

Hartproblemen overgang

Wanneer je ouder wordt, verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat de bloedvaten minder flexibel worden en aderverkalking toeneemt. Omdat vrouwen het hormoon oestrogeen in hoge hoeveelheden in het lichaam hebben, verloopt de veroudering van de bloedvaten net iets trager. Oestrogeen beschermt namelijk de vaten en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. In de menopauze verlaagt het oestrogeen in het lichaam waardoor dit verouderingsproces opeens versneld wordt en de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.

Kans op hartaanval test

Op de website van gezondheid kan je de kans op een hart- en vaatziekte berekenen. De test stelt je een aantal vragen over je levensstijl en berekent aan de hand daarvan de kans die je hebt op een hart- en vaatziekte. De test geeft je een algemene aanwijzing op de kans op hart- en vaatziekten. Wanneer je symptomen ervaart die kunnen wijzen op een hart- en vaatziekte, is het belangrijk om dit bij je huisarts te laten nakijken.

Hartproblemen behandeling

hartproblemen behandelingHart en vaatziekten behandeling

De behandeling voor hart- en vaatziekten hangt sterk af van de aard ervan. Wanneer je een hoge cholesterol hebt, is het bijvoorbeeld aangewezen om een aangepast dieet te volgen om deze te verlagen. Dit vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Om hartritmestoornissen te behandelen zijn er tal van geneesmiddelen die het hartritme stabiel kunnen houden. Wanneer een hoge bloeddruk de oorzaak is van de hartproblemen, kunnen bloeddrukverlagers verlichting bieden. De behandeling wordt door de huisarts vastgelegd en aangepast aan de symptomen die je hebt.

Hartfalen behandeling

Wanneer je hartfalen hebt zijn er verschillende opties mogelijk afhankelijk van de ernst van het hartfalen. De huisarts of specialist kan kiezen tussen een behandeling met medicijnen, een pacemaker of een operatie.

hartproblemen - alle producten

474 resultaten
Sorteren
Armolipid
 (5)

Voedingssupplement op basis van polycosanolen , monacoline K (gefermenteerde rode rijst), co-enzyme Q10, foliumzuur, en astaxanthine, tabletten. Voor een gezonde cholesterol.

prijs apotheek: 33,14 *
28,83
-13% online korting **
Tijdelijk geen voorraad
product.view.content.addfavourite

prijs apotheek: 33,14 *

Biover Crataegus Monogyna Meidoorn
 

draagt bij tot gezonde bloeddrukwaarden.

prijs apotheek: 8,44 *
7,60
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, maandag geleverd

prijs apotheek: 8,44 *

Bestel voor 16:00, maandag geleverd

Biover Capsella Bursa Pastoris Herderstasje
 

Heeft een gunstige invloed op de circulatie.

prijs apotheek: 8,44 *
7,60
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, maandag geleverd

prijs apotheek: 8,44 *

Bestel voor 16:00, maandag geleverd

Somatoline Cosmetic anti-vermoeidheid benen
 

Verzorging voor vermoeide benen op basis van 95% natuurlijke ingrediënten. Heeft een onmiddellijke ontspannende werking op de benen.

prijs apotheek: 14,90 *
14,60
-3% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 14,90 *

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Geneesmiddel te gebruiken bij doorbloedingsstoornissen, duizeligheid en oorsuizen.

15,08
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Geneesmiddel op basis van cinnarizine in de vorm van tabletten voor de behandeling van de symptomen van een verstoorde bloedcirculatie. Zoals duizeligheid en de gevolgen ( oorsuizen, braken, misselijkheid), hoofdpijn, nachtelijke kuitkrampen, koude handen en voeten. Voorkomt reisziekte en migraine.

12,87
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Fytostar Pycnogenol
 

Voedingssupplement op basis van rode wingerd en paardekastanje, in capsulevorm. Helpt als ondersteuning tegen zware en vermoeide benen.

prijs apotheek: 33,95 *
31,91
-7% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, maandag geleverd

prijs apotheek: 33,95 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, maandag geleverd

Be-Life Cardiven
 

Voedingssupplement op basis van vitamine, mineralen en Q10 in de vorm van capsules, draagt bij tot een goede hartfunctie en een normale bloeddruk.

prijs apotheek: 22,90 *
19,47
-15% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

prijs apotheek: 22,90 *

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, morgen geleverd

Herborist Viscum complex
 

Voedingssupplement op basis van meidoorn, maretak en olijfboom in de vorm van capsules. Draagt bij tot een goede bloeddruk en circulatie.

prijs apotheek: 23,00 *
20,70
-10% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, maandag geleverd

prijs apotheek: 23,00 *

Gratis levering bij bestelling 3 stuks
Bestel voor 16:00, maandag geleverd

Decola Venistim
 

Voedingssupplement op basis van witte paardekastanje en muizedoorn, in de vorm van vegetarische capsules. Ondersteunt de circulatie bij zware en vermoeide benen.

prijs apotheek: 38,10 *
32,00
-16% online korting **
Op voorraad
product.view.content.addfavourite

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, maandag geleverd

prijs apotheek: 38,10 *

Gratis levering bij bestelling 2 stuks
Bestel voor 16:00, maandag geleverd