02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

HDL cholesterol – goede cholesterol 2

hdl cholesterol

HDL cholesterol (High-density-lipoproteïne) of high density lipoproteïne is eigenlijk de goede cholesterol die je lichaam bevat. HDL deeltjes zijn nuttig voor het lichaam omdat de cholesterol uit de vaatwanden losmaken en naar de lever leiden zodat ze verwijderd worden. De goede cholesterol kan je slagaders op die manier beschermen tegen arteriosclerose. De cholesterol die opgehoopt is in je aderen wordt door de HDL als het ware losgeweekt en afgescheiden via de lever en de gal. Lage HDL waarden verhogen het risico op hart- en vaatziekten terwijl hoge HDL waarden dit risico net verlagen. De HDL cholesterol wordt voornamelijk beïnvloed door je levensstijl en voedingspatroon. Wanneer je veel beweegt, gezond eet en niet rookt is de kans dat je HDL waarden goed zitten veel groter dan wanneer je een ongezondere levensstijl hebt.

HDL cholesterol te laag

Wanneer je HDL cholesterol te laag is, is het zeer belangrijk om je goede cholesterol te verhogen. Dit kan je doen door een gezondere levensstijl aan te nemen. Denk hierbij aan veranderingen in je voedingspatroon. Kies voor verse groenten en fruit. Deze bevatten veel gezonde vezels. Daarnaast is ook belangrijk om gezonde, onverzadigde vetten te eten. Dit zit in noten en zaden, avocado maar ook in vette vis in de vorm van omega 3. Probeer ook regelmatig te bewegen. Dit kan door simpelweg iedere dag een wandeling te maken. Als je een roker bent, kan je hier ook beter mee stoppen aangezien het een negatieve invloed heeft op de cholesterol. Je HDL cholesterol kan niet te hoog zijn dus het is niet nodig om bij hoge waarden de goede cholesterol te verlagen. In de onderstaande tabel vind je de HDL waarden en hun betekenis terug.

HDL waarden

HDL waarden

Lager dan 40 mg/dl (mannen)

Slecht

Lager dan 50 mg/dl (vrouwen)

Slecht

50 tot 59 md/dl

Beter

60 mg/dl en hoger

Goed

Meer informatie over de cholesterol waarden.

 

Non-HDL cholesterol

Wat is non HDL cholesterol? Non HDL cholesterol is eigenlijk het verschil tussen de gemeten totale cholesterol en de gemeten HDL cholesterol. Deze waarde geeft een extra indicatie van het risico op hartkwalen door hoge cholesterol.