02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-08-2018 | Algemeen welzijn

Kan je HDL cholesterol te hoog zijn?

Een te hoge cholesterol is een diagnose waar minstens twee derde van de bevolking mee geconfronteerd wordt. Wanneer het cholesterolgehalte te hoog ligt, kan dit de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhogen. Het is dan ook in het belang van je eigen gezondheid om je cholesterolspiegel op een veilig niveau te houden. Dit kan je enerzijds door je “slechte” LDL cholesterol te laten dalen en anderzijds door je “goede” HDL cholesterol te laten stijgen. Deze “goede” cholesterol zorgt ervoor dat de overtollige “slechte” cholesterol naar de lever wordt afgevoerd om zo verwerkt te worden. Maar kan deze “goede” cholesterol ook schadelijk voor de gezondheid zijn?

Wat zijn gezonde cholesterolwaarden?

Wanneer je je cholesterolgehalte wilt meten, maak je een afspraak met je huisarts. Wanneer deze waarden te hoog zijn (hoger dan 200mg/dl), zal je arts waarschijnlijk nog een extra test laten uitvoeren om je HDL en LDL waarden te meten. In het algemeen wordt er een verhouding van 1 deel goede cholesterol voor elke 2 delen slechte cholesterol als vuistregel genomen. Gezonde LDL waarden liggen tussen de 100 en 129 mg/dl en de waarden voor goede cholesterol liggen best tussen 50 en 59 mg/dl of hoger.

Veel te hoge waarden

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je goede cholesterolwaarden extreem hoog liggen (boven de 97 mg/dl) dat je kans op overlijden aanzienlijk verhoogt. Gelukkig genoeg heeft slechts een heel klein percentage (minder dan 2 percent van de bevolking) last van deze extreme waarden. Wanneer je toch bij deze risicogroep hoort, kun je het best het advies van een arts opvolgen.

Is goede cholesterol dus gevaarlijk?

te-veel-goede-cholesterolDeze vorm van cholesterol hoeft zeker niet gevaarlijk te zijn. Een gezonde dosis kan zelfs veel voordelen voor de gezondheid hebben. Zo verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en wordt de verwerking van slechte cholesterol gestimuleerd. Verder verlaagt het risico op overlijden bij een dosis goede cholesterol van 73 mg/dl aanzienlijk. Goede cholesterol is dus zeker niet gevaarlijk wanneer je geen extreem hoge waarden in je bloed hebt en kan vele gezondheidsvoordelen hebben wanneer je waarde optimaal is.

Goede cholesterol te laag

Wanneer je HDL waardes te laag liggen verdwijnt ook de gezonde ratio van 1 deel goede cholesterol voor 2 delen slechte cholesterol. Dit zorgt ervoor dat je slechte cholesterol onvoldoende wordt naar de lever wordt afgevoerd en kan bijgevolg leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Je kan het niveau van je goede cholesterol gelukkig genoeg omhoog krikken door je levensstijl lichtjes aan te passen. Wanneer je een gezond dieet hebt en voldoende beweegt, zal de aanmaak van goede cholesterol vanzelf de hoogte in gaan.

Conclusie

Al met al is het belangrijk om een gezond evenwicht van je cholesterol in het oog te houden. Overdaad schaadt en dat geldt ook slechte en goede cholesterol. Wanneer je nieuwsgierig bent naar je cholesterolwaarden of toch last hebt van te hoge waarden is het aan te raden om contact op te nemen met een arts. Deze kan je adviseren in je zoektocht naar een beter evenwicht van je cholesterolpeil. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels