02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
28-08-2018 | Algemeen welzijn

Waarom heb je cholesterol nodig?

Het begrip cholesterol komt meer dan genoeg voor in ons dagelijks leven. We zien reclamespotjes op de televisie voor cholesterolverlagende voeding en aan tafel komt het onderwerp ook wel eens ter sprake. Meestal hebben we het dan ook over een te hoge cholesterol. Wat doet cholesterol nu juist en hebben we het echt nodig? Of zouden we ook zonder cholesterol verder kunnen leven?

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een witte vetachtige stof die een belangrijke rol speelt in ons leven. Deze vetstof wordt door het lichaam gebruikt om vitamine D, hormonen, cellen en galzuren aan te maken. Het lichaam heeft dus cholesterol nodig om te kunnen functioneren. Zonder cholesterol is het dus onmogelijk om in leven te blijven, maar terwijl ons lichaam cholesterol nodig heeft om goed te kunnen werken, heeft een teveel aan cholesterol ook veel negatieve gevolgen zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Wat doet cholesterol?

Cholesterol wordt veelal in twee categorieën opgedeeld. Zo hebben we aan de ene kant de LDL cholesterol die het transport van cholesterol van de lever naar de verschillende organen in ons lichaam verzorgt. Wanneer er te veel van deze cholesterol aanwezig is in ons lichaam wordt er een te grote hoeveelheid cholesterol naar de organen vervoerd. Dit kan een ophoping in de bloedvaten tot gevolg hebben die na verloop van tijd de oorzaak van verschillende hart- en vaatziekten kan worden. Vandaar dat LDL cholesterol ook vaak de bijnaam “slechte” cholesterol krijgt. Aan de andere kant hebben we de HDL cholesterol die het teveel aan cholesterol terug naar de lever afvoert waar het vervolgens wordt afgebroken. In tegenstelling tot LDL cholesterol is een hoge waarde niet alleen aan te raden, maar zelfs broodnodig om het teveel aan cholesterol uit het lichaam te verwijderen. Het is dan ook niet voor niets dat HDL cholesterol vaak het label “goede” cholesterol krijgt.

Hoe ontstaat een hoog cholesterol?

Deze vetstof wordt natuurlijk aangemaakt door het lichaam, maar bepaalde omstandigheden kunnen de aanmaak van cholesterol in het lichaam verhogen. Zo is ons dieet een van de belangrijkste manipulatoren van onze cholesterolwaarden. Verzadigde vetten uit room, boter, snacks en vet vlees zijn de grootste boosdoeners voor een verhoogd cholesterol. Verder kan je ook aanleg hebben voor een hoge cholesterol. Deze erfelijke factor komt gemiddeld bij 1 op de 450 mensen voor en vindt zijn oorzaak in een stoornis in de vetstofwisseling.wat-is-cholesterol

Wat kunnen de gevolgen van een hoog cholesterol zijn?

Wanneer je een verhoogd cholesterol hebt, zijn er geen duidelijke symptomen zoals bij een ziekte. Je zal dan ook geen duidelijke klachten hebben die in de richting van een te hoge cholesterol wijzen. Toch kan een verhoogd cholesterol op lange termijn nefaste gevolgen voor je gezondheid hebben. Dit komt door de ophoping van cholesterol in de vaatwand. Wanneer je HDL cholesterol het teveel aan cholesterol gecreëerd door je LDL waarden niet naar de lever kan transporteren, kan dit leiden tot een verstopping van de bloedvaten en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels