02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Hepatitis C

Hepatitis C is een leverinfectie die acuut of chronisch kan zijn. Ze kan goedaardig zijn en maar enkele weken duren maar het kan ook erger zijn en je hele leven lang voortduren. In feite kan de chronische vorm van de ziekte leiden tot levercirrose of leverkanker. Het hepatitis C virus wordt overgedragen via het bloed (en dus soms ook via seksuele betrekkingen),  preventief te werk gaan is dus belangrijk om het virus niet op te lopen.

Wat is hepatitis C ?

Hepatitis C is een infectie die wordt veroorzaakt door een virus, HCV. De persoon die de infectie heeft opgelopen, vertoont over het algemeen geen symptomen (de ziekte is ‘asymptomatisch’) en slaagt er in 15 tot 45 % van de gevallen in om zonder behandeling het virus binnen 6 maanden na besmetting te overwinnen.

In de andere 55 tot 85 % van de gevallen, evolueert de infectie tot een chronische vorm en leidt dit in 15% tot 30% van de gevallen binnen 20 jaar tot levercirrose.

                                               

 

Levercirrose is het aftakelen van het leverweefsel waardoor het niet langer de goede werking van het organisme kan verzekeren (opslag en verdeling van voedingsstoffen, afbraak van toxines, galproductie voor de spijsvertering, enz.)

Er bestaan echter antivirale medicijnen die 95% van de patiënten helpen te genezen en die ook het risico op levercirrose en kanker verminderen. Natuurlijk is het dan wel nodig dat er een diagnose gesteld wordt en dat er een behandeling kan plaatsvinden.

Hoe wordt de ziekte overgedragen ?

Het virus wordt doorgegeven via het bloed, een besmetting kan zich dus in de volgende situaties voordoen:

- Als er injectie- of inhalatiemateriaal gedeeld wordt (bij bijvoorbeeld drugs) ;
- Door het hergebruik van medisch materiaal of slecht gesteriliseerd materiaal, zoals naalden en spuiten, in bepaalde verzorgingscentra ;

- Bij een bloedtransfusie als het bloed niet grondig gecontroleerd werd (screening van hepatitis C);

- Doordat verzorgend personeel per ongeluk geprikt wordt met besmet materiaal;

- Tijdens onbeschermd vrijen met een besmet persoon, als er zich bloed voordoet.

Hepatitis C wordt dus nog niet beschouwd als een soa omdat het niet doorgegeven kan worden via genitale afscheiding of de genitale slijmvliezen. Niettegenstaande kan het wel overgedragen worden tijdens seksuele betrekkingen als er bloed aanwezig is en er geen voorbehoedsmiddel gebruikt wordt (tijdens de regels, in geval van wondjes, in geval van ruwe betrekkingen of anale betrekkingen zonder glijmiddel, enz.). Het kan ook dat de moeder het doorgeeft aan haar baby, maar de laatste twee gevallen zijn erg zeldzaam.