02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
01-10-2019 | Dieren

Herfsttips voor je huisdier

Het is het perfecte moment om jouw favoriete viervoeter eens extra in de watten te leggen. En hoe doe je dat beter dan door ze een uitstekende verzorging te geven dit najaar? Wij helpen je graag op weg.

Binnenkort zien we weer bomen in alle mogelijke kleuren, ruiken we die typische herfstgeuren en overal rondom ons liggen bladeren op de grond. De herfst is dan ook het uitgelezen seizoen om lange boswandelingen te maken met je huisdieren of samen in de zetel onder een dekentje te kruipen. Hoewel het een seizoen vol zalige activiteiten voor jou en je viervoetige huisgenoot is, zijn er toch een aantal dingen waar je op moet letten. We weten allemaal hoe graag honden knabbelen op alles dat ze zien en hoe graag katten op warme plekjes kruipen. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips om de herfst extra veilig te maken voor je huisdier.

Herfstwandelingen met je hond

Wandel op een veilige manier

In de herfst wordt het opeens veel vroeger donker. Het is daarom belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen als je met je hond gaat wandelen. Je wil niet dat je hond omver gereden wordt. Hang daarom altijd een lampje aan de halsband van je viervoeter. Het is trouwens ook geen slecht idee om zelf goed zichtbaar te zijn. Een lampje op je eigen jas en fluorescerende bandjes zijn daarom aangeraden, zeker wanneer je naast een drukke, slecht verlichte weg loopt.

Let op met wat je viervoeter in zijn mond stopt

Honden zijn over het algemeen grote eters. Wat je ze ook geeft, de kans is groot dat ze het zo snel mogelijk doorslikken. Een hond is niet kieskeurig op wat hij eet. Let daarom in de herfst op wat je viervoeter naar binnen speelt. In deze periode groeien er heel veel eikels en paddenstoelen. Eikels bevatten looizuur en dit is giftig voor de meeste dieren. Ze kunnen nierfalen veroorzaken en door de grootte en de vorm ook schade aan de darmen toebrengen en verstoppingen met zich meebrengen. Ook paddenstoelen schieten in de herfst met duizenden tegelijk uit de grond. Zoals je weet zijn bepaalde paddestoelen giftig, niet alleen voor de mens maar ook voor huisdieren. Laat ze daarom geen paddenstoelen eten. Ook kastanjes, dennenappels en beukennootjes eet je hond best niet op.

Het is ook belangrijk om even aan te halen dat je je compagnons best de nodige voedingsstoffen, vitaminen en mineralen geeft zodat ze de harde wintermaanden gezond door komen. Ook probiotica en zalmolie kunnen de gezondheid van je huisdieren bevorderen. Door deze supplementen te gebruiken, zorg je ervoor dat ze minder snel ziek worden omdat hun immuunsysteem zal verbeteren!

Spelen in de herfst

herfst hond spelen

Uiteraard heeft je hond beweging nodig. Door de bladeren woelen en springen zal daarom zeker één van de activiteiten zijn tijdens jullie herfstwandelingen. Laat je compagnon daar zeker van genieten maar pas wel op wanneer hij met stokken gaat spelen. De stokken die in de herfst op de grond liggen zijn hoogstwaarschijnlijk van bomen gewaaid. De stokken kunnen tijdens die val versplinteren waardoor de hond tijdens het spelen splinters binnenkrijgt. Dit kan schade berokkenen aan de maag en darmen. Breng liever zelf speeltjes mee als je hond graag apporteert.

Daarnaast let je best ook op wanneer je viervoeter gaat zwemmen. Hoewel de temperaturen overdag vrij zacht lijken, kan het ’s avonds heel erg afkoelen. Hierdoor zal de watertemperatuur ook veel kouder zijn dan je zou denken. Wanneer je hond heeft gezwommen, houdt hem dan goed warm door hem te laten lopen. Indien mogelijk droog je de hond tijdens de wandeling al af, als dit niet kan, droog je hem goed af van zodra je thuiskomt.

Teken

Mensen denken vaak dat vlooien en teken in de herfst niet meer actief zijn. Dit zijn ze jammer genoeg wel. Het is zelfs zo dat teken beter overleven in temperaturen tussen de 7 en 25° C. Daardoor komen teken voornamelijk in de lente en de herfst voor. Zorg er dus voor dat je huisdieren beschermd zijn tegen vlooien en teken en kijk dit regelmatig na.

De herfst = ruiperiode

In de herfst zullen de meeste dieren beginnen te ruiven. Dit betekent uiteraard dat je hele huis vol met hondenharen ligt. Verliest je viervoeter echt veel haren? Lees dan onze tips voor de ruifperiode van je huisdieren.  In dit artikel vind je factoren waar je op moet letten en welke verschillende dingen je kan doen om de haaruitval van je hond of kat te verminderen.

Thuis genieten met je dieren

Katten en hun warme plekjes

herfst kat

Katten houden van kleine plaatsen. Geef je ze een doos waar ze net in passen, dan zijn ze gelukkig voor de rest van de dag. Als de temperaturen dalen, zullen ze deze kleine plekjes nog meer appreciëren. Zorg daarom voor kleine,  lekker warme plekjes waar je poezen zich in kunnen nestelen. Ze zullen hier heel erg blij mee zijn én je voorkomt dat ze op gevaarlijke plekken kruipen waar ze vast komen te zitten.

Verstop je snoep!

Heb je een avondje in de zetel gelegen om een film te kijken en heb je er enkele snacks bij gehaald? Dan zorg je er best voor dat je het snoep weer weg stopt voor je gaat slapen. Zo kunnen je huisdieren er niet aan en voorkom je dat ze zich ziek eten. Vooral met chocolade pas je best  op. Chocolade is giftig voor honden en katten!

Bijna kerstmis...

Als de herfst voor de deur staat, betekent dit dat ook kerstmis dichterbij komt. Hier komen Kerstbomen, lichtjes, geurkaarsjes en heel wat andere decoraties aan te pas. Hoe leuk je huisje er dan ook uitziet, let op dat je huisdieren zich geen pijn doen aan je versiering. Katten die in de kerstboom kruipen en verstrikt geraken in de slingers of je hond die een kaars omstoot, het klinkt allemaal vrij onwaarschijnlijk, maar het is snel gebeurd! Zorg er dus voor dat je kerstboomversieringen en andere decoraties niet gevaarlijk zijn voor je dieren en dat je kaarsjes altijd uit doet wanneer je niet in de kamer bent. Zo voorkom je ongelukken!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels