Herpes genitalis
Herpes is een infectie die wordt veroorzaakt door HSV (herpes simplex virus). Dit virus tast de uitwendige genitaliën, de anale regio, de slijmvliezen en de huid in andere delen van het lichaam aan.
Herpes is een langdurige aandoening. Echter, veel mensen hebben nooit symptomen, ook al dragen ze het virus.
De symptomen omvatten blaren, zweren, pijn bij het plassen, koortslip en vaginale afscheiding. Hoewel er geen genezing voor herpes is, kan het worden behandeld met behulp van medicijnen en huismiddeltjes.
In dit artikel bespreken we de symptomen van herpes, hoe het te behandelen en hoe het te vermijden.
Symptomen
De meeste mensen hebben pas maanden of jaren na de besmetting last van symptomen. Degenen die wel symptomen hebben tijdens de eerste periode zullen deze meestal ongeveer 4 dagen na de blootstelling opmerken (het gemiddelde bereik is 2-12 dagen).
Veel mensen met HSV hebben terugkerende herpes. Wanneer een persoon voor het eerst geïnfecteerd wordt, komen de recidieven vaker voor. Na verloop van tijd worden de remissieperiodes echter langer en wordt elk voorval minder ernstig.
Primaire infectiesymptomen
Primaire infectie is een term die wordt gebruikt voor een uitbraak van genitale herpes die optreedt wanneer een persoon voor het eerst wordt geïnfecteerd. De symptomen kunnen vrij ernstig zijn en kunnen onder meer zijn:
- blaren en zweren op externe genitaliën, in de vagina, of op de baarmoederhals
- vaginale afscheiding
- pijn en jeuk
- tedere, vergrote lymfeklieren
- pijn bij het plassen
- hoge temperatuur (koorts)
- malaise (onwel voelen)
- koortslip rond de mond
- rode blaren op de huid
In de meeste gevallen zullen de zweren genezen, en het individu zal geen blijvende littekens hebben.
Terugkerende infectiesymptomen
ymptomen die optreden bij een terugkerende infectie zijn meestal minder ernstig en duren niet zo lang als in het primaire infectiestadium. Meestal duren de symptomen niet langer dan 10 dagen:
- verbranding of tintelingen rond de geslachtsdelen voordat er blaren verschijnen
- vrouwen kunnen blaren en zweren op de baarmoederhals hebben
- oortslip rond de mond
- rode blaren
Uiteindelijk komen herhalingen minder vaak voor en zijn ze veel minder ernstig.
Oorzaken
Wanneer HSV aan het oppervlak van de huid van een geïnfecteerde persoon aanwezig is, kan het gemakkelijk aan iemand anders worden doorgegeven via de vochtige huid die de mond, de anus en de geslachtsdelen bedekt. Het virus kan zich ook via andere delen van de huid en de ogen naar een ander persoon verspreiden.
Een mens kan niet geïnfecteerd raken met HSV door het aanraken van een voorwerp, werkoppervlak, wastafel of handdoek die door een geïnfecteerde persoon is aangeraakt. Infectie kan op de volgende manieren plaatsvinden:
- het hebben van onbeschermde vaginale of anale seks
- het hebben van orale seks met een persoon die koortslipjes krijgt
- het delen van seksspeeltjes
- het hebben van genitaal contact met een geïnfecteerde persoon
De kans is het grootst dat het virus wordt doorgegeven vlak voordat de blaar verschijnt, wanneer deze zichtbaar is, en totdat de blaar volledig is genezen. HSV kan nog steeds op een andere persoon worden overgedragen wanneer er geen tekenen van een uitbraak zijn, hoewel het minder waarschijnlijk is.
Als een moeder met genitale herpes tijdens de bevalling zweren heeft, is het mogelijk dat de infectie op de baby wordt overgedragen.
Behandeling
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden. Deze omvatten:
Huismiddeltjes
Verschillende huismiddeltjes kunnen helpen, onder andere:
- het innemen van pijnstillers, zoals acetaminofen of ibuprofen
- baden in licht gezouten water helpt de symptomen te verlichten
- in een warm sitzbad weken
- het aanbrengen van vaseline in het getroffen gebied
- het vermijden van strakke kleding rond het getroffen gebied
- het grondig wassen van de handen, vooral na het aanraken van het getroffen gebied
- Afzien van seksuele activiteit totdat de symptomen zijn verdwenen
- Als plassen pijnlijk is, breng dan wat crème of lotion aan op de plasbuis, bijvoorbeeld lidocaïne.
Sommige mensen vinden dat het gebruik van ijspakketten kan helpen. Breng het ijs nooit rechtstreeks op de huid aan, maar wikkel het altijd eerst in een doek of handdoek.
Medicijnen
Geen enkel medicijn kan van het herpesvirus af komen. Artsen kunnen een antiviraal middel voorschrijven, zoals acyclovir, dat voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt. Antivirale medicijnen helpen de uitbraak sneller op te helderen en helpen ook de ernst van de symptomen te verminderen.
Artsen schrijven meestal antivirale middelen voor de eerste keer dat iemand symptomen heeft. Omdat terugkerende uitbraken meestal mild zijn, is behandeling meestal niet nodig.
Episodische behandeling en onderdrukkende behandeling
Episodische behandeling is over het algemeen voor mensen die minder dan zes keer per jaar terugkomen. Artsen kunnen een 5-daagse kuur van antivirale middelen voorschrijven telkens als er symptomen optreden.
Artsen schrijven een onderdrukkende behandeling voor als een persoon meer dan zes recidieven in een jaar ervaart. In sommige gevallen raadt een arts mij aan om de persoon voor onbepaalde tijd dagelijks een antivirale behandeling te laten ondergaan. Het doel hiervan is om verdere herhalingen te voorkomen. Hoewel een onderdrukkende behandeling het risico op het doorgeven van HSV aan een partner aanzienlijk vermindert, is er nog steeds een risico.
Preventietips
Om het risico op het ontwikkelen of doorgeven van genitale herpes te verminderen:
- condooms gebruiken bij het hebben van seks
- geen seks hebben terwijl de symptomen aanwezig zijn (genitaal, anaal of huid-op-huid)
- kus niet als er een koortslip rond de mond is.
- hebben niet veel seksuele partners
Sommige mensen vinden dat stress, vermoeidheid, ziekte, wrijving tegen de huid, of zonnebaden, kunnen leiden tot een herhaling van de symptomen. Het identificeren en vermijden van deze triggers kan helpen om het aantal herhalingen te verminderen.