02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
13-07-2019 | Algemeen welzijn

Het belang van de juiste medische compressiekousen ter voorkoming van vliegtuigtrombose

De vakantie is volop aan de gang! Eindelijk kunnen we weer bezig zijn met leuke dingen, ontspanning, vertier, en plezier. Net daarom wil ik graag met jullie een minder gekend onderwerp overlopen, dat nog minder toegepast wordt, maar toch o zo belangrijk is, namelijk: medische compressiekousen bij langere reizen. Dit geldt voor zowel bus-, auto-, trein- als vliegvakanties

Medische compressiekousen

Waarom zouden we die in godsnaam wel aantrekken? Ze zijn immers lelijk, ze zitten zo strak, het is niet makkelijk om ze aan te krijgen, en dat op een ogenblik dat ons verlof begint.

Iedereen, risicopatiënt of niet, loopt meer risico om klonters (trombi) te vormen in zijn aderen (men noemt dit dan een trombose) wanneer hij of zij gedurende langere periode stilzit. Dit komt doordat we dikwijls een beperkte beenruimte ter beschikking hebben in het vliegtuig of bus, waardoor de bloedcirculatie bemoeilijkt wordt, waardoor het bloed meer kans krijgt om te stollen.

Wanneer dit zich voordoet in de diepe beenaders, wordt dit een ‘diepe veneuze trombose’ (=DVT) genoemd.

Economy Class Syndroom

vliegtuigtromboseNa de landing (en dit kan tot 8 weken erna) bewegen we opnieuw en kunnen deze klonters loskomen en meegevoerd worden tot in het hart en zelfs tot in de longen. Met alle gevolgen! Bijvoorbeeld zware pijn ter hoogte van de borst, kortademigheid, een longembolie, met zelfs de dood tot gevolg.

Dit wordt ook wel eens ‘Economy Class Syndroom’ genoemd. Maar uiteraard komt het ook voor in ‘business class’, of op de trein, wagen of boot, kortom het komt voor bij langdurig stilzitten (+3u). Het risico wordt wel groter naarmate je langer stilzit, vb bij intercontinentale vluchten die meer dan 8u duren. En de atmosfeer hoog in de lucht zou ook een rol spelen bij het vluggere optreden van klonters in de aderen.

Wat heel belangrijk is: iedereen moet er bedachtzaam voor zijn, risicopatiënt of niet. Het is namelijk zo dat bij vele mensen piepkleine klontertjes gevormd worden tijdens het lange stilzitten, maar deze lossen vlug weer op door opnieuw te bewegen na de reis. Tips en achtergrondinformatie over hoe vliegtuigtromboses te voorkomen vind je hier.

Het belang van de juiste medische compressiekousen

Een heel belangrijke maatregel om klontervorming te vermijden is het dragen van speciale medische compressiekousen van compressieklasse 1 (18.0-21.0 mmHg (=2.40-2.80 kPa)). Opgelet: dit zijn geen gewone steunkousen! Medische compressiekousen (kniemodel is ok) geven meer druk ter hoogte van de enkel, en de druk neemt af in de richting van de knie. Let er goed op dat de kousen strak genoeg zitten, maar toch ook weer niet te strak. Dit zou namelijk klontervorming kunnen uitlokken! Het kiezen van de juiste medische compressiekousen is belangrijk. iemand met verstand van zaken, je apotheker bijvoorbeeld.

Bij deze wil ik dan ook een lans breken voor ‘die lelijke, strak zittende, moeilijk aan te trekken medische compressiekousen’ tijdens het reizen. Want zoals jullie hierboven kunnen lezen, is het toch wel heel erg belangrijk van je lichaam te beschermen tegen de kwalijke gevolgen van klontervorming van je bloed. En je kan dit doen door simpelweg medische compressiekousen te dragen tijdens het reizen!

Anouk

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels