Het jojo effect: de keerzijde van afvallen
Tegenwoordig wil iedereen het perfecte lichaam en liefst zo snel mogelijk. Honderden verschillende diëten beweren allemaal dat hun manier de beste is. Dat je na afloop onmiddellijk terug bijkomt, daar zwijgen ze allemaal over. Het beruchte jojo effect is een zeer negatieve bijwerking van te snel te veel afvallen. Amper calorieën opnemen en jezelf uithongeren, dat is de basisgedachte van het zogenaamde crashdieet. Hierbij is het de bedoeling zo weinig mogelijk voedsel op te nemen om zo snel mogelijk te vermageren. Een vrouw heeft gemiddeld 2000 calorieën per dag nodig en een man zelfs 2650, bij minder dan 1500 calorieën per dag spreken we van een crashdieet. Onderzoek heeft ondertussen aangewezen dat dit allesbehalve efficiënt is, en het is zeker niet gezond.
Dagenlang zo weinig mogelijk eten houdt bijna niemand vol, en wanneer je het toch de aangewezen periode hebt volgehouden, verval je onmiddellijk in je oude gewoonten waardoor die extra kilo’s er direct terug bijkomen, of misschien zelfs meer dan voor het crashdieet. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je verzeild raken in het gevaarlijke jojo-effect.
Wat is het jojo effect?
Het jojo-effect is een veelvoorkomende bijwerking van veel te strenge diëten. Als je jezelf uithongert, en je lichaam dus een periode van veel te weinig eten voorziet, zal je lichaam energie gaan besparen. Omdat er te weinig brandstof binnenkomt, moet het verbruik daarop afgestemd worden. Je zal je hierdoor moe en lusteloos gaan voelen. Het lichaam vertraagt de stofwisseling waardoor je minder vet verbrandt. Uiteindelijk zal het lichaam zelfs spierweefsel verbranden om dit als energie te verbruiken. Ondertussen slaat het lichaam voedsel op als reserve. Wanneer het crashdieet is afgelopen, vervallen de meeste mensen terug in hun oude eetgewoonten. Het lichaam krijgt dus terug veel meer calorieën binnen, die het automatisch gaat opslaan als vet. Dit komt omdat je stofwisseling nog steeds vertraagd is. Voedsel dat je lichaam normaal zou verbranden, wordt nu als extra vet opgeslagen. Het lichaam slaat dit op als reserve omdat het nu weet dat er slechtere tijden kunnen aankomen, met minder eten. Spiermassa verbrandt calorieën, zelfs in je slaap. Als je dus spiermassa verliest door zo’n dieet, verbrandt je bijgevolg minder calorieën.
Ga je zo bijvoorbeeld op een streng proteinedieet, denk er dan aan dat je nadien je voeding aanpast en gezond blijft eten. Anders is het ongewenste gevolg natuurlijk dat die kilo’s onmiddellijk terug zijn, soms zelfs meer dan voor je dieet. Velen gaan dan opnieuw aan de slag met een ander dieet. Ze vallen af, maar nadien komen de kilo's er snel weer bij op de weegschaal. Ze zitten vast in een vicieuze cirkel.
Afvallen zonder jojo effect
Crashdiëten die je beloven 5 kilo te verliezen in één week zijn niet goed voor de gezondheid en zullen uiteindelijk leiden tot gewichtstoename in plaats van verlies. Wie dus op een juiste manier wil afvallen, zal met de volgende maatregelen rekening moeten houden:
- Rustig: Als je goed wilt afvallen, moet je dit rustig en op het gemak doen. Door plots veel minder te eten, denkt je lichaam dat er een voedseltekort is en schakelt het over naar de overlevingsstand met een vertraagde stofwisseling.
- Spieropbouw: spieren verbranden voortdurend calorieën, zelfs in je slaap. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet, en dus calorieën, je zal verbruiken. Spieren helpen je dus afvallen én voorkomen het jojo effect.
- Verander je levensstijl blijvend: na een dieet vervallen velen in hun oude (slechte) eetgewoontes. Als je jouw gedroomde gewicht wilt behouden, zal je voor de rest van je leven op je eten moeten blijven letten. Anders kom je onmiddellijk terug bij in gewicht.
- Zorg dat je niet teveel ineens afvalt: Als je te snel afvalt, zal je terug wat meer moeten eten.
- Drink veel water: water vermindert het hongergevoel en voert afvalstoffen af. Probeer minimaal 2 liter water per dag te drinken.
Negatieve bijwerkingen
Het jojo effect is niet alleen vervelend, het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Veel schommelingen in het gewicht maakt de kans op hartziekten, diabetes, galblaasaandoeningen en zelfs vroegtijdig overlijden veel groter. Na de zoveelste gewichtstoename wordt het vet niet meer opgeslagen op de oppervlakte van het lichaam, zoals bij de heupen, dijen en armen. Nu wordt het opgeslagen in de buik, dichter bij de lever. Dit terwijl we eigenlijk allemaal dat buikvet wilden verbranden. Het risico op hartziekten neemt daarom ook toe. Het jojo effect heeft uiteraard ook een negatief gevolg voor je mentale gezondheid. Elke kilo die je bijkomt, zal je ervaren als een nederlaag. Hierdoor krijg je telkens een deuk in je zelfvertrouwen. Het jojo effect is dus zeker niet zonder gevaar.
Wil je gewicht verliezen en op je gewicht blijven, denk er dan aan dat gezonde voeding en voldoende beweging de basis zijn. Hulpmiddelen zoals geneesmiddelen om af te vallen, eetlustremmers en vetverbranders kunnen je dus wel een duwtje in de rug geven maar zijn geen wondermiddelen.
Heb jij nood aan wat extra hulp bij het afvallen? Bekijk dan zeker eens de producten van X-Slim, Somatoline, Forté Pharma en XLS.