02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
21-03-2016 | Sport en vitaliteit

Het verdict van je weegschaal

Geschreven door Lore

De weegschaal is een erg belangrijk toestel voor wie bezig is met zijn gewicht, diëten en vermageren. Maar wat vertelt je weegschaal je nu echt? Natuurlijk is het goed te weten hoeveel je nu precies weegt. Zo weet je of je lichter of zwaarder bent geworden wanneer je dit nog niet hebt gemerkt aan je lichaam.

 

Wanneer wegen

Je weegt jezelf best op vaste tijdstippen, zo krijg je een betere indicatie van je gewicht. Idealiter weeg je jezelf wanneer je opstaat en net nadat je naar het toilet bent geweest. Jezelf vlak na het eten wegen, is uiteraard geen goed idee. Na een maaltijd kun je zeker een kilo extra verwachten en dat is niet het gewicht dat je uiteindelijk zult houden.

Je weegt jezelf best op vaste tijdstippen, zo krijg je een betere indicatie van je gewicht.

 

Hoe wegen

Zorg ervoor dat je weegschaal op een vlakke en harde ondergrond staat wanneer je je gaat wegen. Gebruik ook altijd dezelfde weegschaal voor een juiste en betrouwbare indicatie van je gewicht. Voor een zo juist mogelijk gewicht weeg je je ook best volledig naakt.

 

Hoe vaak wegen

Elke dag op de weegschaal staan, heeft geen zin. Maar probeer toch regelmatig op de weegschaal te staan, bijvoorbeeld een keer per week. Het belangrijkste is echter dat je dit met enige regelmaat doet zodat je je gewicht goed in de gaten kunt houden.

 

Vetpercentage

Toch is je gewicht niet de belangrijkste factor wanneer je wilt afvallen. Spieren wegen namelijk meer dan vet, maar wanneer je gespierd bent, lijdt je uiteraard niet aan overgewicht. Je vetpercentage is daarom een betere maatstaf voor je gezondheid. Staar je daarom niet blind op je gewicht. De weegschaal zegt je namelijk hoeveel je botten, spieren, organen, vocht en vet allemaal samen wegen. Wie wil afvallen en zich enkel baseert op dit gewicht, zal toch ongezond blijven. Je zult namelijk in het eerste stadium enkel vocht verliezen en géén lichaamsvet. Om dat vocht te verdrijven, heb je water nodig. Het wordt daarom aangeraden om minstens acht glazen water per dag te drinken.

Dat vet verbranden is dan ook de uitdaging. Het is onmogelijk om meer dan een kilo vet te verliezen op slechts één week tijd. Wanneer je weegschaal je toch vertelt dat je zoveel gewicht bent kwijtgeraakt, is dit waarschijnlijk gedeeltelijk vocht. Bij een crashdieet waarbij je extreem weinig calorieën mag eten, verlies je voornamelijk vocht en géén vet. Hierbij mag je ook na enige tijd het gevreesde jojo-effect verwachten.

Het is normaal dat je gewicht kan schommelen, de meeste mensen hebben een marge van 1 à 2 kilo op hun gewicht. Denk er ook aan dat je lichaam op warme dagen meer vocht zal opnemen en je gewicht dus lichtjes omhoog kan schieten. Ook op dagen dat je meer zout eet, zal meer vocht in je lichaam blijven en dus je gewicht hoger zijn.

 

 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels