02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Cholesterol verlagen op natuurlijke wijze of door cholesterolverlagers

Cholesterol verlagen wat eten

cholesterol verlagenHoe cholesterol verlagen wanneer deze verhoogd is? Het belangrijkste is om je voedingspatroon aan te passen. De volgende cholesterol tips kunnen je hier zeker bij helpen. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je een gebalanceerde, gezonde levensstijl hebt. Zorg ervoor dat je voldoende beweging krijgt en dat je de juiste voeding binnenkrijgt. Denk hierbij aan vezels, vette vis en sojaproducten. Deze producten bevatten stoffen die lijken op cholesterol wat de slechte cholesterol helpt verlagen. Vezels vind je terug in bonen, noten, zaden maar ook havermout, graan en citrusvruchten. Je moet ook cholesterol voeding vermijden. Hieronder verstaan we vooral transvetten. Deze vind je terug in bepaalde oliën en verhogen de slechte cholesterol. Probeer ze daarom zoveel mogelijk te vermijden. 

Cholesterol dieetlijst

 • Fruit en groenten
 • Vis, inclusief vette vis zoals zalm
 • Noten en zaden
 • Bonen en linzen
 • Magere lapjes vlees zoals kip en kalkoen
 • Magere melk en zuivel 
 • Brood, granen en aardappelen 
 • Broodsmeersels met onverzadigde vetten zoals kippenwit

Cholesterol verlagen met kruiden

Je kan je cholesterol ook verlagen door gebruik te maken van bepaalde kruiden. De essentiële olie van kruidnagel. Deze stof bestrijdt effectief infecties en ontstekingen. Door de hoge waarden aan antioxidanten kan kruidnagel bloedklonters vermijden. De olie van limoengras kan je immuunsysteem een boost geven. Je kan de olie dus gewoon in je gerechten druppelen. Kaneel is een zeer veelzijdig kruid. Het vermindert de hoeveelheid bloedsuiker, de cholesterol en de triglyceriden in je bloed.

Cholesterol verlagen recepten

Om recepten te verzinnen die cholesterolverlagend zijn, hoef je niet al te inventief te zijn. Je kan beginnen met kokosnootolie te gebruiken om je magere vleessoorten in te bakken. Ook vis rijk aan omega 3 mag je hierin bakken. Kook met de kruiden die hierboven staan. Zo breng je lekkere, smaakvolle gerechten op tafel die bovendien je cholesterol gaan verlagen.

Cholesterol verlagen op natuurlijke wijze

Wanneer je merkt dat gezond eten niet veel uithaalt kan je ook nog je cholesterol verlagen op natuurlijke wijze. Je cholesterol verminderen zonder medicijnen is mogelijk door voedingssupplementen te gebruiken die hoge dosissen bevatten van cholesterolverlagende producten. Dat deze supplementen snel cholesterol verlagen is daarom niet te verwachten. Cholesterol verlagen is een proces van lange termijn. Je cholesterol verlagen zonder medicijnen doe je door bijvoorbeeld supplementen op basis van omega 3, druivenpit extract of vitamine C te nemen. Al deze middelen hebben bewezen dat ze effectief de cholesterol kunnen verlagen.

Cholesterolverlagers

cholesterolverlagersHoge cholesterol verlagen kan soms een zeer zware opgave zijn. Soms kan je niet anders dan overgaan tot cholesterolverlagende medicatie. Er zijn een aantal soorten medicatie die de cholesterol helpen verlagen. Alle cholesterolverlagers hebben bijwerkingen. Het is daarom zeer belangrijk om de medicatie opties met je huisarts te bespreken. Op die manier kan de arts je de medicatie voorschrijven die je het beste zal helpen.

 • Fibraten
 • Nicotinezuurderivaten
 • Cholesterolabsorptieremmers
 • Galzuurbindende harsen

Fibraten

Fibraten verminderen de hoeveelheid vet in je bloed. Ze hebben voornamelijk effect op de triglyceridengehaltes. Bovendien verhogen ze ook effectief de goede cholesterolwaarden. Deze houden je bloedvaten vrij en werken mee om de slechte cholesterol te verlagen.

Nicotinezuurderivaten

Nicotinezuurderivaten verhogen de goede cholesterol en verlagen op die manier indirect de slechte cholesterol. Deze medicatie werkt enkel in zeer hoge dosissen wat voor veel bijwerkingen kan zorgen.

Cholesterolabsorptieremmers

Zoals de naam zegt, zorgt deze medicatie ervoor dat je darmen minder cholesterol opnemen. Cholesterolabsorptieremmers worden enkel gebruikt als andere middelen niet werken.

Galzuurbindende harsen

Galzuurbindende harsen werken indirect door zich aan de galzuren in je darm te binden. Dit zorgt ervoor dat je darmen deze niet meer opnemen in het bloed waardoor je lichaam cholesterol gaat gebruiken om nieuwe galzuren aan te maken. Op die manier vermindert je cholesterol. Deze medicatie wordt voornamelijk gebruikt wanneer de patiënt statines niet kan verdragen of gebruiken.