02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Hoe gebruik je een puffer correct?

Vandaag is het Wereld Astma Dag. Voor deze gelegenheid gaat onze apotheekassistente Deborah uitleggen hoe je een puffer correct gebruikt. Wist je dat 2 patiënten op 3 hun puffer niet of verkeerd gebruiken? Lees dus onze tips om te weten te komen hoe je 'm Puffer astmacorrect gebruikt!

Wat is astma?

Astma is aan een opmars bezig, met name door de vervuiling in de lucht, die ook steeds toeneemt. In feite komt deze aandoening voor bij ongeveer 10% van de bevolking, met andere woorden, bij één miljoen Belgen, waaronder 200 000 kinderen. Bovendien bedraagt ​​het aantal sterfgevallen als gevolg van een astma-aanval 300 per jaar, hoewel dit perfect kan worden vermeden. Echter helpt een aangepaste behandeling om zulke aanvallen de voorkomen en de aandoening onder controle te houden. Het is wel noodzakelijk om regelmatig en correct medicatie in te nemen, waaronder de puffer voor astma.

Wat is de puffer?

In tegenstelling tot de aerosol bevat de puffer, astma puffer of poederinhalator, een actieve stof in capsules of een gasfles die in één keer ingeademd wordt.  Hij is ook compacter om te vervoeren en doet de bronchiën verwijden, om zo de luchtdoorstroming te vergemakkelijken. De inhalator zorgt er dus voor dat medicatie rechtstreeks naar de longen gaat. Sommigen bevatten ook een ontstekingsremmende stof, zoals bijvoorbeeld cortisone.

Hoe gebruik je een puffer?

Hoe gebruik je een puffer?

Het is gemakkelijk in gebruik en dit moet ook zorgvuldig opgevolgd worden voor een optimale doeltreffendheid.

  1. Verwijder de dop van de puffer
  2. Schud de puffer goed gedurende 5 seconden
  3. Neem de puffer vast tussen de duim en wijsvinger, met de duim op het mondstuk en de wijsvinger op het hoge stuk (op het gasflesje)
  4. Houd je goed recht, staand of zittend
  5. Til het hoofd lichtjes naar achter
  6. Adem diep uit (draai het hoofd naar de zijkant zodat je niet net voor het mondstuk van de inhalator uitademt)
  7. Plaats de puffer in je mond, met je lippen over het mondstuk zodat je het „hermetisch” afsluit
  8. Druk op de doseerknop om het product vrij te laten en dit terwijl je goed inademt, heel langzaam en diep (duw op de knop op het moment dat je inademt)
  9. Houd je adem in gedurende 10 seconden
  10. Adem langzaam uit via de mond en neus

Als je 2 dosissen achter elkaar moet nemen (enkel op doktersadvies), denk er dan aan om je puffer opnieuw te schudden voor je 'm de tweede keer gebruikt.

Puffer gebruikenAls je corticoïden gebruikt, denk er dan zeker aan om je mond te spoelen en te gorgelen na ieder gebruik van de puffer. Zonder dit loop je het risico op mycose (schimmels) in de mond. Je kan ook steeds je tanden poetsen als je dit wenst.

NB: voor kinderen bestaan er opzetkamers, dit zijn hulpmiddelen om de puffer toe te dienen aan de allerkleinsten wanneer ze nog niet in staat zijn om diep in te ademen of hun adem voor enkele seconden in te houden.

Wat is het risico in geval van slecht puffergebruik?

Het risico is simpelweg dat de behandeling niet doeltreffend zal zijn. In geval van chronische astma kan een ondoeltreffende behandeling gevaarlijk zijn, omdat een astma-aanval die niet behandeld wordt de zuurstoftoevoer naar de hersenen kan blokkeren, wat dan weer kan leiden tot bewusteloosheid.

PS: lees ook onze tips om een aerosol aan je kind toe te dienen.