02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
07-06-2018 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Hoe gebruik je iso betadine één van de meest bekende ontsmettingsmiddelen?

Als er één product is dat iedereen kent, dan is het wel Iso-Betadine. Want ja, wie heeft dit nu nog nooit gebruikt? Dit ontsmettingsmiddel is echter een geneesmiddel dat alleen op medisch advies aangebracht mag worden. Weet jij trouwens hoe je Iso-Betadine moet gebruiken of liever, ken je de fouten die je beter niet begaat? Lees onze tips om een ​​optimale werking van dit ontsmettingsmiddel te garanderen.

Wat is Iso-Betadine?

Iso-Betadine is een breed spectrum antisepticum dat alle soorten bacteriën doodt, evenals schimmels en virussen. Dit is de reden waarom het in veel gevallen effectief is. Het is inderdaad niet alleen krachtig, maar het blijft ook voor langere tijd werkzaam. Bovendien zijn er maar heel weinig mensen allergisch voor.

Er bestaan verschillende gamma’s van Iso-Betadine die aangepast zijn aan ieder gebruik (verzorging wonden, preoperatieve verzorging, enz.) en aan verschillende lichaamsdelen (ontsmetten van de huid, gynaecologisch ontsmetten, mondhygiëne, enz.). Het is dus vaak bestemd voor specifiek gebruik, het merendeel van de tijd is dit in het medisch milieu en moet dit niet zonder medisch advies gebruikt worden.

Waarom is Iso-Betadine zo effectief?

Iso-Betadine bevat jodium (povidon-jodium). Deze stof is niet alleen doeltreffend tegen praktisch alle soorten microben, maar blijft ook nog lang actief, wat een optimale bescherming tegen infecties mogelijk maakt. Deze lange werking voorkomt ook dat micro-organismen in geval van een open wonde in het bloed circuleren, wat een ernstige algemene infectie zou kunnen uitlokken. 

Wat zijn de verschillende soorten Iso-Betadine?Iso-Betadine huid

De verschillende soorten Iso-Betadine zijn gemakkelijk herkenbaar dankzij de kleur van de fles of het product:

  • IsoBetadine Dermicum (geel): klassiek ontsmettingsmiddel voor de huid en verschillende soorten wonden (schaafwonden, beten, blaren, brandwonden, enz.)
  • IsoBetadine Hydroalcoholisch (oranje): hydroalcoholisch ontsmettingsmiddel voor de huid en droge of niet-open wonden.
  • IsoBetadine Germicide zeep (rood): ontsmettende zeep voor antiseptisch wassen (wonden spoelen, voetschimmel, etc.). Het wordt gebruikt als een zeep en moet daarom worden afgespoeld.
  • IsoBetadine Gynaecologie (blauw): voor het ontsmetten van de genitale slijmvliezen.
  • IsoBetadine Mondwater: om de mond en keel te ontsmetten (te gebruiken als mondwater)

Ontdek hier het volledige assortiment van Iso-Betadine.

Hoe Iso-Betadine Dermicum gebruiken?

Zoals we al zeiden is Iso-Betadine een geneesmiddel en moet dit altijd gebruikt worden onder medisch toezicht en zoals voorgeschreven door een arts of gezondheidsdeskundige.

Breng het altijd aan op een schone en droge huid: in feite is dit product zo gemaakt dat het beetje bij beetje zijn antiseptische stof vrijgeeft. Als je het echter op een vochtige huid gaat aanbrengen, dan gaat het product verdunnen en alle moleculen in één keer vrijlaten in plaats van dat het eenlangdurige werking heeft. Bovendien getuigt de bruine kleur van de hoeveelheid jodium die op de huid achterblijft. Zodra de kleur verdwenen is, is het product niet langer werkzaam.

Gebruik het nooit in combinatie met een crème op basis van sulfadiazine, dit kan zwarte vlekken op de huid veroorzaken!

Verdun het product nooit in water om er bijvoorbeeld een voetbad in te nemen; het product is al verdund en moet puur op de huid aangebracht worden. Het is minder werkzaam als het verdund wordt in water omdat het hiervoor niet bestemd is. Om de voeten te ontsmetten, kies je best voor de germicide zeep, op voorwaarde dat deze correct gebruikt wordt zoals hieronder aangegeven wordt.

Iso-Betadine een geneesmiddel en moet dit altijd gebruikt worden onder medisch toezicht en zoals voorgeschreven door een arts of gezondheidsdeskundige.

Hoe Iso-Betadine Zeep gebruiken?

Aangezien een kleine tekening duidelijker is dan een lange uitleg, vind je alle informatie hierover op deze afbeelding:

Wat zijn foute opvattingen over Iso-Betadine?

  • Het IsoBetadine mondwater kan de tanden vergelen. Dit is fout!
  • IsoBetadine mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap of borstvoeding: gebruik het nooit zonder je arts om advies te vragen (zelfs als je niet zwanger bent, trouwens).
  • IsoBetadine vervalt niet. Dit is fout: voor een optimale werking blijft Iso-Betadine Dermic 6 maanden na opening houdbaar, in tegenstelling tot 3 maanden voor het Iso-Betadine mondwater.
  • IsoBetadine Dermal mag verdund worden in water om een ​​voetbad te maken. Dit is fout! Het is beter om dan de germicide zeep te gebruiken (zie hierboven).

Nu weet je dus alles over Iso-Betadine. Je kan het nu dus ook weldoordacht gebruiken om een optimale werking te krijgen!

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels