Hoe kan je op tegen de nevenwerkingen van antiroos- en antischimmelbehandelingen?
Als je lijdt aan een ontsteking van de hoofdhuid, dan heb je vast een huid die afschilfert en bijgevolg dus ook overtollige schilfertjes. Deze ontsteking kan gerelateerd zijn aan een schimmel, een gist, seborroïsche dermatitis of ook nog pityriasis versicolor.
Behandelingen tegen roos of schimmels zijn zeer doeltreffend in de strijd tegen dit soort aandoeningen. De behandelingen drogen de huid en hoofdhuid echter uit, wat kan zorgen voor jeuk, irritatie of ook nog droge schilfertjes. Wat kunnen we doen tegen bijwerkingen?
Om dit soort ongemakken te vermijden, let je er best op om je antiroosshampoo af te wisselen met een zachte shampoo.
Zachte shampoo om af te wisselen
Als je een antiroosshampoo of eentje tegen schimmels gebruikt ga je van je infectie verlost zijn, maar dan loop je het risico op een bijzonder droge hoofdhuid die jeukt, kriebelt of afschilfert. Om dit soort ongemakken te vermijden, let je er best op om je antiroosshampoo af te wisselen met een zachte shampoo, zoals deze van Naturia van René Furterer of deze van Vichy Dercos.
Je zal ook shampoos tegenkomen van Ducray Elution. Dit gamma werd speciaal ontwikkeld om als afwisseling te gebruiken in combinatie met andere antiroosbehandelingen die de hoofdhuid kunnen uitdrogen of irriteren. De Ducray Elution verzorgingen helpen om de hoofdhuid te kalmeren en om een heropflakkering van de infectie die aan de oorsprong van de schilfers lag te beperken.
Ducray Sensinol is wat dit betreft dan weer geschikt voor de gevoelige en kwetsbare hoofdhuid, iets wat vaak voorkomt bij een behandeling met een antiroosshampoo. Deze is dus ook geschikt om als afwisseling te gebruiken bij een anti-schimmelshampoo, zoals een Nizoral bijvoorbeeld, en het verzacht ook de hoofdhuid en ineens ook de jeuk.
Bij het merk Biorga vind je het Cystiphane gamma terug. Deze shampoos en lotions beschermen de haren en de hoofdhuid voor agressies en verzwakking die samengaat met antiroosbehandelingen. De Cystiphane producten verminderen ook het afschilferen en de jeuk, terwijl ze schilfertjes elimineren en een heropflakkering ervan voorkomen.
Als laatste is er het gamma Ecophane, wat je ook gaat helpen om zorg te dragen voor je gevoelige hoofdhuid terwijl het je haren sterker, soepeler en stralender maakt en meer vitaliteit geeft.
NB: gebruik niet zomaar eender welke shampoo op basis van keratine. In geval van een verzwakte hoofdhuid is de kwaliteit van producten nog van veel groter belang om er zorg voor te dragen en eventuele complicaties te vermijden.
PS: wist je dat het aangeraden is om een antischimmel- of antiroosshampoo voor minstens 10 dagen na het verdwijnen van de symptomen te blijven gebruiken? Zo vermijd je het risico om te hervallen.
Laat het bovendien ook even inwerken voor je het uitspoelt en stop altijd geleidelijk aan met een antiroos- of antischimmelbehandeling. Zo kan je het gebruik verminderen van 2 maal per week naar 1 maal om de 5 dagen, nadien 1 maal per week, enz.
NB: als je ergens anders op je lichaam droge plekken hebt, dan zijn de Cicaplast producten zeer geschikt om deze verzwakte zones te behandelen.
Wist je dat het aangeraden is om een antischimmel- of antiroosshampoo voor minstens 10 dagen na het verdwijnen van de symptomen te blijven gebruiken? Zo vermijd je het risico om te hervallen.
Enkele handige tips
Als je een schimmelinfectie hebt op de hoofdhuid, dan zijn er enkele maatregelen die je moet treffen naast het gebruik van een behandeling.
1. Wees waakzaam over je hygiëne
Inderdaad, zelfs al heb je de schimmel zeker via iemand anders gekregen, dan blijft deze toch nog besmettelijk voor jou en voor anderen. Twijfel dus niet om je bijvoorbeeld te wassen met een Iso-Betadine dermicum zeep, om zo besmetting naar andere delen van het lichaam te voorkomen.
2. Denk er aan om je lakens te reinigen
Je kan zelfs een beetje Dettol toevoegen in het wasmiddelbakje van je wasmachine, voor een doeltreffende ontsmetting van je beddengoed.