02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
09-02-2022 | Algemeen welzijn

10 tips om een verkoudheid sneller te genezen

Geschreven door Niels verkoudheid genezen remedie verkoudheid

Tijdens de herfst- en wintermaanden steken allerlei gezondheidskwaaltjes de kop op. Vooral verkoudheden zijn een vaak voorkomend symptoom van het najaar. Terwijl een verkoudheid je levenskwaliteit niet drastisch aantast, blijft het een vervelende ziekte. Lees hier wat je kan doen om je verkoudheid sneller te verhelpen.

1. Blijf voldoende gehydrateerd


Er bestaat geen concreet bewijs dat genoeg drinken je verkoudheid verhelpen, maar één ding is zeker: uitdroging maakt het wel erger. Je lichaam heeft immers voldoende vocht nodig om te blijven werken en slijm aan te maken. Als je een droge mond of lippen hebt, probeer dan meer te drinken.

 • Zorg ervoor dat je genoeg drinkt dat je urine een lichtgele kleur heeft.
 • Ijsblokjes of waterijsjes kunnen een pijnlijke of droge keel verzachten.


2. Kies voor warme dranken


Warme dranken zijn de beste remedie voor een droge, pijnlijke keel. Vooral kippensoep zou een substantieel effect hebben bij het genezen van een hardnekkige verkoudheid. Dat komt omdat het ontstekingsremmende stoffen zou bevatten die de luchtweerstand in je neusholtes verminderen. Hierdoor kan je makkelijker ademen wanneer je verkouden bent.

 • Kippensoep waar weinig zout in zit en ook andere voedzame ingrediënten (groenten zoals wortelen, selder en ajuin) bevat, is een goed middel om je symptomen te verzachten.
 • Thee of simpelweg warm water is een lichter alternatief.
 • Warm water met citroensap, honing en gember werkt ook verzachtend en is ook nog eens lekker.


3. Eet een lepel honing


Honing werkt verzachtend voor de keel en vermindert hoesten wanneer je verkouden bent. Een bijkomend voordeel is dat het ook een veilige remedie voor kinderen is. (vanaf een leeftijd van 12 maanden)


4. Gebruik een luchtbevochtiger of verdamper


bevochtiger verkoudheidBij lagere temperaturen buiten hebben de meesten de reflex om hun verwarming zo hoog mogelijk te zetten. Hoe lager de temperatuur, hoe meer warmte je nodig hebt om je leefruimtes op een aangename temperatuur te brengen. Hierdoor droogt ook de lucht snel uit, waardoor je een droge keel krijgt en meer gaat hoesten. Een luchtbevochtiger is een makkelijke, relatief goedkope oplossing. Je vindt ze bij de drogist of online tegen schappelijke prijzen. Een luchtbevochtiger of verdamper zorgt ervoor dat de lucht vochtiger wordt, waardoor je slijmen loskomen en je makkelijker kunt ademen. 
Wees wel voorzichtiger met bevochtigers die een warmte-element hebben. Als je kinderen of huisdieren hebt, kan je beter voor een apparaat met koude nevel kiezen om brandwonden van heet water te voorkomen.


5. Gebruik een neusspray op basis van fysiologisch water


Neussprays zijn een snelwerkend middel dat je zonder voorschrift bij de apotheker kunt krijgen. Ze zorgen ervoor dat je verstopte neus vrijkomt bij een verkoudheid. Er bestaan verschillende soorten neussprays, waarvan sommigen bij langdurig gebruik schadelijk kunnen zijn. Als je zonder een arts te raadplegen een neusspray wilt gebruiken, kies je best voor een op basis van fysiologisch water. Deze zijn niet schadelijk, maar werken in het geval van een verkoudheid wel. Als de neusspray niet helpt of je verstopte neus een andere oorzaak heeft, kan je altijd je dokter raadplegen voor alternatieven.

6. Gorgelen met zoutwater


Zoutoplossingen kunnen je neus vrijmaken én keelpijn verzachten. Je kan deze oplossing makkelijk zelf maken:

 • Kook 250 ml water.
 • Voeg een halve theelepel zout en een halve theelepel baksoda (natriumbicarbonaat) toe en los deze al roerend op.
 • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.


Je kan met dit mengsel gorgelen om pijn in je keel te verzachten of je kan het in een knijpfles of spoelkannetje gieten en dan als neusspray gebruiken.


7. Neem zink-supplementen


supplementen verkoudheidEr bestaat onderzoek dat suggereert dat als je in het begin van je symptomen (binnen de eerste 24 uur) zink inneemt, je verkoudheid minder lang zou duren. Let hierbij wel op dat het niet preventief werkt en verhoogde dosissen van zink bijwerkingen zoals misselijkheid en een slechte nasmaak kunnen veroorzaken. Je kan hiervoor best je arts consulteren, want supplementen zijn niet altijd zonder risico’s.

 


8. Neem pijnstillers die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn


Mogelijke symptomen van een stevige verkoudheid zijn spierpijn en hoofdpijn. Je kan hiervoor een pijnstiller die je zonder voorschrift kunt halen innemen. (bv. Ibuprofen) Neem slechts een type pijnstiller per keer in.


9. Neem hoestpastilles of zuigtabletten


Middelen tegen de hoest zorgen ervoor dat je keel niet uitdroogt, maar houden ook andere symptomen van een verkoudheid tegen. Vermijd het gebruik van harde geneesmiddelen bij jonge kinderen om verstikkingsgevaar tegen te gaan.


10. Rust uit


Dit is een voor de hand liggend advies, maar dat komt omdat het ook echt resultaten oplevert. Door te slapen en te rusten, geef je je lichaam te tijd om te genezen. Door hier een paar dagen voor uit te trekken (indien mogelijk), zal je sneller beter worden en uiteindelijk tijd besparen.


De dont’s bij verkoudheden


Er circuleren allerlei remedies om verkoudheden tegen te gaan, waarvan sommige niet kloppen of zelfs een averechts effect hebben. Daarnaast maken sommige dagelijkse gewoontes je verkoudheid erger. Enkele voorbeelden:

 • Antibiotica: Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een rhinovirus. Een antibioticum is niet ontworpen om virussen tegen te gaan en heeft dus geen zin als je verkouden bent. Het enige mogelijk effect is dat de gezonde bacteriën in je lichaam worden gedood, wat je dus wilt vermijden.
 • Echinacea: Dit is een populair kruidmiddel dat wordt ingenomen tegen griep en verkoudheid. Hoewel het niet slecht is om eerst natuurlijke remedies te proberen, is er in dit geval geen wetenschappelijk bewijs dat Echinacea effectief werkt.
 • Knoflook: Net zoals bij Echinacea bestaat er nog niet veel onderzoek dat aantoont dat knoflook een genezende werking heeft tegen verkoudheden.
 • Tabak roken: Roken is heel slecht voor een verkoudheid omdat het de luchtwegen irriteert en dus hoesten verergert. Vermijd ook andere irriterende stoffen zoals schoonmaakproducten en brandstof.

Een verkoudheid is geen ernstige aandoening, maar dat wil niet zeggen dat je er niet liever van af bent. Met deze tips zullen de symptomen minder hevig zijn en hopelijk na enkele dagen weer verdwijnen. Let op met medicatie die je zonder voorschrift kunt kopen en vraag bij twijfel raad aan je arts. Probeer ook je handen wassen en in je elleboog te hoesten zodat je anderen niet besmet.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels