02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
19-07-2022 | Algemeen welzijn

Hoe moet je koorts meten?

Geschreven door Niels

Als je je niet goed voelt, krijg je het misschien warm of net heel koud. Wil je graag je eigen temperatuur of die van iemand anders meten? Dat kan je op verschillende manieren doen. Lees hier welke methoden voor het meten van koorts er zijn en waar je rekening mee moet houden.

Wanneer koorts meten?


Hoe weet je dat het tijd is om je temperatuur te meten? Er zijn een aantal symptomen die op koorts kunnen wijzen:

  • Kouderillingen, klappertanden
  • Hogere bloeddruk en hartritme
  • Hoofdpijn
  • Verminderde eetlust
  • Zweten
  • Pijn aan de spieren of gewrichten


Als je vermoed dat je koorts hebt, kan je best zo snel mogelijk je temperatuur meten om dit te bevestigen. Een te hoge lichaamstemperatuur mag niet te lang aanhouden, want dan beginnen bepaalde eiwitten in het lichaam af te breken. Er is sprake van koorts vanaf 38 °C en van hoge koorts vanaf 40 °C. Als je geen thermometer bij de hand hebt, kan je aan de hand van deze tekenen bepalen of je koorts hebt. Een meting met een thermometer is echter de enige manier om 100% zeker te zijn.


Manieren om koorts te meten


Een thermometer kan je op verschillende plaatsen van je lichaam gebruiken. Hoe dan ook, je moet wel telkens op dezelfde plek en manier je temperatuur meten. Anders kan je de verschillende metingen niet vergelijken


Koorts meten in de oksel


Je kan de thermometer in de oksel gebruiken. Zorg er eerst voor dat de oksel droog is, want zweet of water beïnvloedt het resultaat. Plaats vervolgende de (staaf)thermometer onder de oksel met de punt naar boven. Thermometers geven meestal aan de hand van een piepsignaal aan dat de meting voltooid is, dit kan even duren. Het duurt ongeveer 10 minuten om je koorts te meten in de oksel.


Koorts meten in de mond


Naast de oksel, is de mond ook een optie om je temperatuur te meten. Dit gebeurt op niet met behulp van een staafthermometer. Deze plaats je onder de tong waarna je je mond gesloten houdt. Opnieuw hoor je een piepsignaal als de meting klaar is. Deze methode is een beetje sneller dan de oksel: het duurt slecht enkele minuten.


Koorts meten in het oor


Hiervoor heb je een oorthermometer nodig. Zorg er steeds voor dat je een schone beschermkap gebruikt om je oor te beschermen tijdens de meting. De uitslag krijg je bij sommige oorthermometers al na enkele seconden, dit is dus de snelste methode.

 

Als je je niet goed voelt, kan het nuttig zijn om je temperatuur te meten. Als je koorts hebt, weet je dat je bijvoorbeeld griep kan hebben en je naar de dokter moet gaan. Tekenen van koorts zijn rillingen, hoofdpijn, verminderde eetlust en spierpijn. Maar als je echt zeker wil zijn, moet je een thermometer gebruiken. Je koorts kan je op verschillende plaatsen meten, maar je moet het wel steeds op dezelfde plaats doen bij meerdere metingen om de resultaten te kunnen vergelijken.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels