02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
12-10-2018 | Aandoeningen

Hoe omgaan met darmproblemen?

10 à 15 % van de Belgische bevolking heeft regelmatig last van chronische darmproblemen. Deze darmproblemen uiten zich door onaangename klachten zoals verstopping of diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid en buikkrampen.

Lees hieronder de informatie van Dr. Peter Aelbrecht, auteur van de 2 boeken "Homo energeticus" en "Homo energeticus receptenboek".

Lees meer over Wat is de oorzaak van prikkelbaredarmsyndroom?

Oorzaak darmproblemen?

Chronische darmproblemen worden in de eerste plaats veroorzaakt door een onevenwicht in onze darmflora. Onze darmflora bestaat uit diverse stammen darmflorabacteriën die mede nodig zijn voor de verte- ring van onze voeding. Deze darmflorabacteriën kunnen we onderverdelen in twee grote groepen:

  • Pathobionte of slechte bacteriën die de spijsvertering in de war sturen en stoffen afscheiden die lichte ontstekingen en zelfs be- schadigingen ter hoogte van de darmwand veroorzaken.
  • Symbionte of goede bacteriën die de goede darmwerking in stand houden, de spijsvertering vlot laten verlopen en het menselijk immuunsysteem ondersteunen.

Dysbiose?flora balance dry

Een klassiek Westers voedingspatroon bevat vandaag echter enorm veel suikers en weinig eiwitten waardoor in onze darm de pathobionte darmflorabacteriën gaan overwoekeren ten nadele van de symbionte darmflorabacteriën. Dit onevenwicht noemen we dysbiose. Deze dysbio- se is de voornaamste oorzaak van chronische darmproblemen. Als we deze dysbiose wensen aan te pakken dienen we in de eerste plaats onze voedingsgewoontes aan te passen door minder zoetigheden te eten en door wit brood, aardappelen en witte rijst te vervangen door volkorenproducten. Eveneens kunnen we natuurlijke, gezonde melk- zuurbacteriën

Melkzuurbacteriën?

Melkzuurbacteriën zijn gekweekte, levende, natuurlijke darmflorabacteriën die bij toediening het evenwicht in de darm- flora terug kunnen herstellen. Let er bij de inname van melkzuurbacte- riën steeds op dat het om maagzuurressistente melkzuurbacteriën gaat, aangezien melkzuurbacteriën eerst het maagzuur moeten passeren vooraleer ze hun werk in de darm kunnen aanvatten. Niet maagzuur-re- sistente melkzuurbacteriën zullen grotendeels vernietigd worden in de maag en zijn bijgevolg minder efficiënt.

Lekkende darmsyndroom?

Een tweede belangrijke oorzaak van chronische darmproblemen is het ontstaan van miniscuul kleine openingen tussen onze darmwandcellen, waardoor er een chronische ontsteking van de darmwand ontstaat. Deze aandoening noemen we het lekkende darmsyndroom. Dit is een veel ernstiger probleem dat ontstaat na jarenlange dysbiose in combina- tie met teveel stress. Om dit te bestrijden dien je buiten het aanpassen van de voeding en levenswijze niet enkel natuurlijke probiotica te nemen, maar ook een natuurlijk poeder op basis van L-glutamine en natuur- lijke ontstekingsremmers. Om herval te vermijden is het belangrijk om deze combinatiebehandeling van het lekkende darmsyndroom drie maanden vol te houden ook al zijn de symptomen bij behandeling soms reeds na een paar weken verdwenen.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels