Hoest
Hoest is een aandoening waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. In de winter wordt het gelinkt aan een infectie, aan een specifieke allergie of aan een pathologische aandoening van de luchtwegen, maar er is niemand die gespaard wordt. Maar wat is het nu juist, waar komt het vandaan en hoe moeten we het verzorgen? In dit artikel vind je het merendeel van de antwoorden op vragen omtrent hoest.
Wat is een hoest?
Hoesten is een normale reactie van het organisme op een irritatie die zich in de luchtwegen bevindt. De borstspieren trekken samen zodat de longen samengedrukt worden en ze zo ieder irriterend of lichaamsvreemd object uit kunnen stoten. Dit is dus een heilzame reflex, want hierdoor gaan we voorkomen dat we stikken en gaan we alle pathogenen elimineren (microben). In feite hoesten we bij een productieve hoest de besmettelijke cellen op die ingesloten worden door slijmen en verslagen werden door ons organisme. Dit kan opgelost worden door het geneesmiddel lysomucil.
Hoesten is een normale reactie van het organisme in geval van irritatie van de luchtwegen. Dit is dus een heilzame reflex, want hierdoor gaan we voorkomen dat we stikken en gaan we alle pathogenen elimineren (microben).
Wat zijn de verschillende soorten hoesten?
De droge hoest
De droge hoest, ook wel een irriterende hoest genoemd, wordt zo genoemd omdat er geen slijmen geproduceerd worden. De persoon kan dus geen slijmen ophoesten (fluimen).
Kenmerken van een droge hoest
- Deze is in het bijzonder irriterend voor de luchtwegen.
- Deze kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals bepaalde deeltjes, toxines, enz.
- Het irriteert de slijmvliezen en deze irritatie zorgt dan voor een hoestreflex. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel: de hoest veroorzaakt de hoest.
- De behandeling is symptomatisch (deze is gericht op het verzachten van de symptomen) en is van beperkte duur.
De vette hoest
De vette hoest is een productieve hoest. In tegenstelling tot een droge hoest is deze gerelateerd aan de productie en het ophoesten van slijmen. Deze eliminatie is een natuurlijke proces en een normale reactie van het organisme om bijvoorbeeld tegen een infectie te kunnen strijden.
Kenmerken van een vette hoest
- Deze is vaak gerelateerd aan een infectie of een ontsteking.
- Deze moet niet altijd behandeld worden, omdat deze een deel van het genezingsproces is.
- In het geval van een chronische bronchitis is de hoest 's ochtends erger en deze mag ook niet onderdrukt worden. Deze zorgt er namelijk voor dat de slijmen niet in de luchtwegen blijven zitten en dat er zo geen ergere infectie ontstaat.
Wat zijn de oorzaken van hoest?
De oorzaken van hoest zijn talrijk en verschillend:
- Een irritatie van de luchtwegen (irriterende hoest)
- Virale of bacteriële infectie (verkoudheid, griep, keelontsteking, tracheïtis, enz.)
- Hooikoorts
- Andere allergieën
- Sigarettenrook
- Luchtvervuiling
- Loopneus in het strottenhoofd
- Astma
- Kinkhoest
- Acute of chronische bronchitis
- Acute of chronische longontsteking
- Longobstructie (door een vreemd voorwerp, bijvoorbeeld)
- De inname van bepaalde medicatie (zoals bepaalde medicatie voor het hart of tegen een te hoge bloeddruk bijvoorbeeld)
Als de slijmen zich vormen en de irritatie zich uitbreidt naar de longen, wordt er vaak gesproken over een bronchitis. De symptomen zijn de volgende:
- Ophoesten van slijmen
- Een drukkend gevoel in de borst
- Vermoeidheid
- Keelpijn of een loopneus
Hoelang houdt een hoest aan?
De hoest kan erger worden tot 10 dagen nadat deze opdook. Het is daarom ook aangeraden om een arts te raadplegen in geval van baby's van minder dan 1 jaar of bij iedereen waar de hoest langer aanhoudt dan 3 weken (of waar de koorts langer aanhoudt dan 3 dagen).
Het kan dat de hoest een week aanhoudt zonder dat deze beter wordt, maar in de loop van de volgende weken zal deze over het algemeen beter worden en vaak ook spontaan.
De hoest kan erger worden tot 10 dagen nadat deze opdook. Het is daarom ook aangeraden om een arts te raadplegen in geval van baby's van minder dan 1 jaar of bij iedereen waar de hoest langer aanhoudt dan 3 weken of als de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt.
Wanneer moet ik een arts raadplegen?
Zelfs als de symptomen banaal lijken, is het beter om een arts te raadplegen in de volgende gevallen:
- Kinderen van minder dan 1 jaar oud
- Tekenen van astma (kortademig, moeite om te ademen, piepende ademhaling, druk ter hoogte van de borst, enz.)
- Etterige hoest (groenachtig, bruinachtig) of bloederige hoest (roodachtig)
- Pijn in de borst, koorts, moeite om te ademen
- Aanwezigheid van een vreemd voorwerp
- Een hoest die meer dan 3 weken aanhoudt zonder te beteren (of eerder als je je niet goed voelt of als je korter van adem bent dan normaal)
- Koorts (vanaf 38,5°C) die meer dan 72 uur duurt
- Gewichtsverlies in combinatie met een nieuwe hoest of een veranderde hoest
- Aanhoudend ophoesten van bloed (in geval van een luchtweginfectie gebeurt het frequent dat er af en toe een beetje bloed opgehoest wordt, maar als het erger wordt, moet een arts geraadpleegd worden)
Raadpleeg een arts snel als:
- Je ouder dan 65 jaar bent
- Je astma of diabetes hebt
- Je aan een longziekte lijdt (chronische bronchitis, emfyseem, Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), enz.)
- Je aan een hartkwaal lijdt (antecedent van hartinfarct, borstpijnen, enz.)
- Je aan een ziekte lijdt die de weerstand verzwakt
- Je medicatie genomen hebt die de weerstand remt (cortisone via orale inname, chemotherapie, bepaalde medicatie die de werking van de klieren remt, enz.)
Wat zijn de gevolgen van een hoest?
De gevolgen van een hoest zijn onder andere:
- Een pijn in de borst
- Keelpijn
- Irritatie in de luchtwegen
- Vermoeidheid (de slaap wordt verstoord)
- Misselijkheid (met vaak een verminderde eetlust)
Moet een antibiotica genomen worden om te hoest te verzorgen?
Neen, niet als deze niet voorgeschreven werd door de arts. In feite wordt hoest vaker veroorzaakt door een virus dan door een bacterie. Als het een virus is, dan geneest de infectie het merendeel van de tijd sneller zonder antibiotica. Ze worden dus enkel voorgeschreven in zwaardere gevallen (longontsteking, specifieke infecties, enz.).
Neem in ieder geval nooit antibiotica zonder dat deze eerst voorgeschreven werd door een arts. In dit artikel vind je nog andere voorzorgsmaatregelen om resistentie voor antibiotica te vermijden.
Neem nooit antibiotica zonder dat deze voorgeschreven werd door een arts
Wat te doen in geval van een hoest?
Het eerste wat je moet doen is je natuurlijke weerstand versterken. Zo kan je alle soorten ziektes het beste voorkomen en helpen te verzorgen. In feite is het deze weerstand die het toelaat om tegen de ziekte te vechten en je zo snel mogelijk van de hoest af te helpen.
Hoe de natuurlijke weerstand versterken?
- Drink voldoende, dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen gehydrateerd blijven. Bovendien vermindert onze dorst over het algemeen als we ziek zijn, terwijl koorts en transpiratie ertoe kunnen leiden dat we uitdrogen.
- Blijf in de warmte (en uit de tocht) en rust
- Eet gezond en evenwichtig, voldoende fruit en groenten zodat je alle nodige voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt die nodig zijn om tegen te infectie te vechten
- Probeer stress te verminderen door stresserende elementen te verminderen
Hoe de hoest behandelen?
Er bestaan hoestsiropen, maar ook andere antihoestmiddelen. Deze kunnen nuttig zijn in geval van een droge of een vette hoest. Bovendien is het ook van essentieel belang om te verluchten en de lucht te bevochtigen, eventueel met behulp van een kom water of een luchtbevochtiger bijvoorbeeld. Het beste is ook dat stoffige ruimtes en ruimtes waar gerookt wordt vermeden worden. In deze artikels ontdek je al onze tips om de hoest te verzorgen, maar ook om deze te vermijden.
Er bestaan hoestsiropen, maar ook andere antihoestmiddelen. Bovendien is het ook van essentieel belang om te verluchten en de lucht te bevochtigen, eventueel met behulp van een kom water of een luchtbevochtiger bijvoorbeeld.