02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Chat met ons

Toon alle thema's »

Hoest bij onze kleine schatjes

Kinderen kunnen ook last hebben van een droge hoest of een vette hoest. Onder de allerkleinsten zijn er sommigen die de luchtweginfecties zo aan elkaar rijgen. Anderen lijden aan allergieën, astma of andere infecties. Hoe dan ook komen ze allemaal wel eens in aanraking met de hoest, wat dan weer tot ongerustheid kan leiden bij de ouders. Lees dit artikel om alles te weten te komen over hoest bij kinderen.

Welke risico heeft een hoest bij kinderen?

Een hoest als dusdanig houdt geen risico in. Een productieve hoest zou kunnen leiden tot een infectie van de bovenste luchtwegen (verkoudheid, faryngitis, laryngitis, enz.) tot een bronchitis of longontsteking wat veel erger is en ook veel moeilijker om te verzorgen.

Een productieve hoest zou kunnen leiden tot een infectie van de bovenste luchtwegen (verkoudheid, faryngitis, laryngitis, enz.) tot een bronchitis of longontsteking wat veel erger is.

De luchtwegen van een kind zijn natuurlijk veel kleiner dan deze van een volwassene. Dat is ook de reden waarom slijmen zich veel sneller opstapelen in de bovenste luchtwegen (bronchiën, bronchiolen (bronchiolitis), longen).  In geval van bijvoorbeeld bronchiolitis kunnen ademhalingskinesitherapie of een verblijf in het ziekenhuis nodig zijn voor de allerkleinsten.

Het is dus beter dat de hoest behandeld wordt eens deze ten tonele verschijnt en dat deze in de mate van het mogelijke vermeden wordt.

In geval van bijvoorbeeld bronchiolitis kunnen ademhalingskinesitherapie of een verblijf in het ziekenhuis nodig zijn voor de allerkleinsten.

Wat is de reden van hoest bij onze kinderen?

Net zoals volwassenen, kunnen kinderen verschillende soorten virale en bacteriële infecties oplopen. Kinkhoest is bijvoorbeeld een bacteriële infectie die vaak bij kinderen voorkomt en een hevige en lange hoest veroorzaakt (4 tot 8 weken).

Bovendien kunnen slijmen die vanuit de neus in de keel lopen de hoestbui ook veroorzaken, zeker in ligtoestand in geval van een verkoudheid, sinusitis of keelontsteking. Andere infecties zoals die van de luchtpijp (tracheïtis), bronchiën (bronchitis) of longen (longontsteking) kunnen ook een hevige hoest veroorzaken, zoals een astmacrisis.

Waarom een hoest bij kinderen verzorgen?

Of het nu een droge of productieve hoest is, een hoestbui kan braakneigingen bij kinderen veroorzaken. Het is ook extreem onaangenaam, het kan pijn ter hoogte van de keel of borst veroorzaken en zelfs leiden tot braken, en het kan de slaap ook verhinderen.

Enfin, als er geen zorg voor gedragen wordt, dan kan een hoest leiden tot complicaties zoals zware luchtweginfecties.

Een hoest is extreem onaangenaam, het kan pijn ter hoogte van de keel of borst veroorzaken en zelfs leiden tot braken, en het kan de slaap ook verhinderen.

Hoe een hoest bij kinderen verzorgen?

Het advies om hoest bij kinderen te voorkomen en te verzorgen is zowat hetzelfde als dit voor volwassenen, hoewel we op bepaalde gebieden toch bijzonder waakzaam moeten zijn. Je kan deze in detail ontdekken in onze blog „Hoe een hoest bij kinderen verzorgen?” Lees ook onze tips en tricks om een aerosol toe te dienen aan je kind