02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
08-01-2019 | Algemeen welzijn

Hoe bestrijd ik op natuurlijke wijze mijn hoest?

Geschreven door Niels hoest hoestdrank winterkwalen herfst

De winter is in het land en dat zal iedereen geweten hebben. Het aantal kuchende en hoestende mensen stijgt zienderogen en zal alleen maar blijven toenemen totdat de lente de winter het land uitjaagt. Die vervelende kriebel in de keel lijkt voor vele mensen maar niet te willen verdwijnen tot de eerste lentedagen in zicht zijn. Maar kan je nu eigenlijk zelf iets doen om die vervelende hoest te verzachten?  

Maak zelf hoestsiroop

Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan om je hoest te bestrijden, kan je misschien eens proberen om zelf hoestsiroop te maken. Je kan zelf met enkele simpele ingrediënten in een paar minuten een zeer effectieve hoestsiroop maken die bovendien nog eens lekker smaakt. Je hebt enkel een citroen, honing, gember en water nodig. Je begint met wat schijfjes citroen in een glazen pot met deksel te doen. Vervolgens voeg je ook stukjes gember en honing toe aan de schijfjes citroen. Je bewaart dit mengsel in de koelkast en voegt een lepel van de zelfgemaakte siroop toe aan een kop kokend heet water. De honing, citroen en gember hebben een verzachtend effect op de keel en zorgen ervoor dat je minder gaat hoesten.     

Knoflook 

Naast een houten kruis is knoflook de grootste vijand van graaf Dracula uit de boeken van Bram Stoker. Deze geurige bol doet niet enkel vampiers spontaan op de vlucht slaan, maar doet ook die vervelende hoest wegsmelten als sneeuw voor de zon. De antibacteriële eigenschappen van knoflook helpen met het verlichten van klachten met het ademhalingsstelsel. Je kan zelf een verzachtende olie maken van een bol knoflook en een stevige scheut olijfolie. Je plet de teentjes eerst en voegt vervolgens de olie toe aan de knoflookpasta. Na een nachtje te laten trekken kan je de olie van het mengsel afgieten. Neem een lepeltje olie om je hoest te verzachten. Deze methode heeft als enige nadeel dat je adem wel eens stevig naar knoflook kan ruiken. 

Gemberthee  hoest gember

Zoals je al kon lezen bij de zelfgemaakte hoestsiroop is gember een geweldig middeltje om je van hoest af te helpen. Gember helpt namelijk met het losmaken van de slijmen die zich hebben opgebouwd in je lichaam. Snijd dus snel enkele plakjes gember en laat ze in heet water even trekken. Als zoetstof kan je in plaats van suiker een lepeltje honing toevoegen. Serveren doe je eventueel met een schijfje citroen.

Stoom eens lekker in bad

Een lekker warm bad is pure verwennerij voor je lichaam. Niet enkel gun je er je lichaam en geest wat welverdiende rust mee, maar het helpt ook om het slijm dat je hoest kan veroorzaken los te maken. Je kan ook wat verse kamille of eucalyptus aan het badwater toevoegen om geïrriteerde luchtwegen wat tot rust te laten komen.  

Medicijnen op plantaardige basis 

Wanneer je hoest geen ernstige oorzaak heeft kan je ook opteren om medicijnen op plantaardige basis te gebruiken. Een siroop of pastilles zoals die van Euphon kunnen de hoest verzachten en hebben zelfs een pijnstillend effect ter hoogte van de mond en keel. Heb je langer dan een week last van hoesten? Aarzel dan niet om eens een afspraak te maken met je huisarts.  
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels