02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Verliest je hond zijn vacht?

Je hond gaat ruien, hij ruit constant en je wilt hem graag helpen? De vacht valt met plukken uit en je zou dit graag verhelpen? Of je wilt simpelweg meer te weten komen over de verschillende verzorgingen die er bestaan voor een mooie vacht? Lees dan ons artikel om meer te weten te komen over ruien bij honden, over alles wat je moet weten over het borstelen alsook over producten die goed zijn voor de vacht.

Als wij allemaal verschillend zijn, dan zijn honden dat ook. Wist je dat de vacht, net zoals de huid, je trouwe viervoeter beschermt tegen externe agressies? Het is dus van cruciaal belang om hier zorg voor te dragen. In feite moet deze regelmatig geborsteld, gewassen en gekamd worden. Maar hoe vaak? Alles hangt af van de vacht van je hond en zijn ruiproces. Ontdek het antwoord in onderstaande tabel:

Type vacht

Rui

Verzorging

Lange vacht

Geen rui, maar continue verlies

Weinig verzorging: iedere week borstelen

Korte vacht

2 maal per jaar

Regelmatig borstelen om de dode haren te verwijderen

Ruwe vacht

3 maal per jaar

Borstel regelmatig en verwijder de dode haren die gaan uitvallen met de hand (3 maal per jaar) om zo vachtverlies helpen tegen te gaan.

Viltvacht

Geen rui, maar continue verlies

Ga iedere 3 maanden naar de hondentrimmer om te vermijden dat het haar vervilt

Krullende vacht

Geen rui, maar continue verlies, waarbij de dode haren blijven hangen in de vacht in plaats van te vallen

Verzorging is hier noodzakelijk: borstel iedere week en knip de haren iedere 8 weken om klitten en een vervilte vacht te voorkomen

 

NB: borstel je hond regelmatig om knopen en jeuk te voorkomen, maar doe het niet te vaak en niet te bruut zodat je de gezonde haren niet lostrekt en zo haaruitval stimuleert.

Wist je dat de vacht, net zoals de huid, je trouwe viervoeter beschermt tegen externe agressies? Het is dus van cruciaal belang om hier zorg voor te dragen.

Je hond verliest zijn vacht

Een matige haaruitval is even natuurlijk bij honden als bij mensen. Voor het merendeel van de honden volstaat het normaal om ze één keer per week te borstelen. Het is echter zo dat dieren met een lange vacht 2 tot 3 maal per week geborsteld moeten worden. Meer nog, is dat je tijdens de ruiperiode je dier best dubbel zo vaak borstelt als normaal. Je laat je hond dus best wennen aan het borstelen en dit al vanaf pup af aan.

Tips:

  • Let er op dat je een geschikte borstel zoekt in functie van de vacht van je dier.
  • Probeer het borstelritueel zo aangenaam mogelijk te maken voor je hond: wrijf niet te hard zodat je hem niet kwetst, irriteert of pijn doet door de gezonde haren uit te trekken. De borstel moet er moeiteloos doorgaan.
  • Als het een echte beproeving was, waarom geef je hem nadien dan geen kleine beloning?

Tijdens de ruiperiode kan je je dier best dubbel zo vaak borstelen als normaal

Controle van de vacht van je dier

Profiteer ervan om tijdens het borstelen de vacht van je viervoeter eens van dichterbij te bekijken. Verzeker je van:

  • Een uniforme vacht: er mogen geen plaatsen zijn zonder vacht
  • Afwezigheid van vlooienstoelgang
  • Afwezigheid van teken
  • De hoeveelheid schilfers (ze mogen niet te overvloedig aanwezig zijn)

Kale plekken of overvloedige schilfertjes kunnen een teken zijn van een onderliggende ziekte. Raadpleeg steeds je dierenarts als je bepaalde tekenen opmerkt.

Kwaliteitsvoeding

Als je hond enorm veel vacht verliest, meer dan andere honden van hetzelfde ras en niet tijdens de ruiperiode, kan het dat hij een voedingstekort heeft. Let er op dat je hem altijd kwaliteitsvoeding geeft. Je vindt ook brokjes die speciaal ontwikkeld zijn voor honden die veel haar verliezen of om de vacht van je dier terug te laten stralen. Je kan hem ook voedingssupplementen geven op basis van zalmolie, in het bijzonder aangeraden voor honden die hun haar in plukken of gedurende het hele jaar verliezen.

Je vindt ook brokjes die speciaal ontwikkeld zijn voor honden die veel haar verliezen of om de vacht van je dier terug te laten stralen.

Het trimmen

De hondentrimmer knipt of scheert de vacht van je hond of helpt je om hem te wassen. Hij kan ook de nagels knippen. Het knippen en scheren hangt af van het ras van je hond en het trimmen is min of meer belangrijk al naargelang het ras van je hond. Als je een ras hebt dat nood heeft aan een regelmatige trimbeurt, twijfel dan niet om hem al van jongs af aan mee te nemen zodat hij hier aan kan wennen.