02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
04-08-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Hoe herken je hoofdluis?

Geschreven door Niels hoofdluis hoofdhuid jeukende huid

Last van een jeukende hoofdhuid? Dan is er mogelijk sprake van hoofdluis. Dit kan je best zo snel mogelijk behandelen om te voorkomen dat andere gezinsleden of klasgenoten besmet raken. Gelukkig kan je dit makkelijk thuis doen. Lees hier hoe je hoofdluizen kunt herkennen en behandelen. 

Hoe krijg je luizen?

Hoofdluizen kan je krijgen via direct contact met iemand die hoofdluis heeft. Ze verplaatsen zich dus niet via kleding of ander materiaal. Ze kunnen niet springen en lopen dus van het ene hoofd van het andere. Hoofdluis komt vaak voor bij kinderen, omdat tijdens het spelen sneller de hoofden in contact raken. Het krijgen van hoofdluis heeft dus niets met hygiëne te maken en kan iedereen overkomen.

Hoofdluis herkennen

Als je hoofdhuid jeukt, is het misschien een goed idee om je haar te (laten) nakijken om te zien of er luizen te zien zijn. Luizen zijn kleine grijze of bruine beestjes van enkele millimeters groot. Je kan ze in grote aantallen zien bewegen tussen de haarwortels. Naast de luizen zelf kan je mogelijk ook ‘neten’ zien. Dit zijn de eitjes en je herkent ze als ovale, witte puntjes die lijken op roos. Ze plakken vast aan de hoofdhuid en zijn dus moeilijk te verwijderen.

Tips om te controleren op hoofdluis

Als je kinderen hebt, kan best de haren regelmatig controleren op hoofdluis. Hieronder vind je enkele tips om de beestjes zo snel mogelijk te spotten:

  • Kijk in daglicht en gebruik desnoods een vergrootglas.
  • Gebruik witte, latex handschoenen om besmetting te voorkomen.
  • Bekijk het volledige kapsel met extra focus op de nek, achter de oren, in de staart (bij lang haar) en dicht op de hoofdhuid.
  • Controleer zeker wanneer je kind last heeft van een jeukende hoofdhuid.
  • Als iemand in het gezin besmet is, controleer dan meteen ook de andere gezinsleden.
  • Meld een besmetting op school, bij de sportvereniging en/of opvang om verdere besmettingen te voorkomen.


Hoofdluis behandelen in 7 stappen

luizen luizenkam kindLuizen veroorzaken geen ernstige symptomen, behalve ongemak door een jeukende hoofdhuid. Toch kan je het best zo snel mogelijk behandelen om verdere besmettingen binnen het gezin te voorkomen. Dit kan je gelukkig makkelijk thuis doen met producten die je in de winkel of online terugvindt. Met het onderstaande stappenplan ben je binnen de kortste keren van de hoofdluis af!

 

  1. Gebruik een kam met heel fijne tanden. Je kan gespecialiseerde luizenkammen vinden bij je (online) apotheek.
  2. Kam de natte haren in kleine hoeveelheden na het douchen met een antiluizenshampoo.
  3. Gebruik conditioner of antiklitspray om het kammen te vergemakkelijken zodat je zeker geen stukken overslaat.
  4. Houd de haren apart met klemmetjes om bij te houden welke stukken al zijn gekamd.
  5. Kam dagelijks voor 2 weken lang.
  6. Leg een stuk keukenrol onder het hoofd zodat je de luizen ziet vallen bij het kammen.
  7. Neten zijn hardnekkiger om te verwijderen en doe je dus best door (voorzichtig!) met je nagels of een klein schaartje langs de haren te schrapen.

Na het kammen kan je de gebruikte kam, haarrekjes en klemmetjes best voor 5 minuten in kokend water leggen om de luizen en neten te doden.

Hoe kan je hoofdluis voorkomen?

Hoofdluizen kunnen zich snel verspreiden, vooral binnen groepen kinderen die samen spelen. Als er sprake is van hoofdluis op school, zijn er een paar preventieve maatregelen die je zelf kan nemen:

  • Houd lang haar bij elkaar in een vlecht of een dot (geen paardenstaart!) om contact met het haar van iemand anders te voorkomen.
  • Je kan ook preventief kammen met een luizenkam.
  • Gebruik haarspray om het haar stevig bij elkaar te houden.
  • Controleer je kind regelmatig op hoofdluis om zo snel mogelijk te behandeling te beginnen bij een besmetting.

 

Hoofdluizen brengen vervelende jeuk met zich mee en kunnen zich snel verspreiden in groepen waar er veel lichaamscontact plaatsvindt. Het is dus belangrijk om kinderen regelmatig te controleren op hoofdluis. Is er toch sprake van een besmetting, dan kan je de hoofdluizen makkelijk behandelen met luizenshampoo en een luizenkam. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels