02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
31-08-2015 | Algemeen welzijn

De hoofdluis zorgt voor heel wat kopzorgen

Geschreven door Natasha

Bij de start van het nieuwe schooljaar duiken vaak ook die kriebelende beestjes weer op.  Luizen zijn gelukkig helemaal niet gevaarlijk, vervelend zijn ze des te meer.  Luizen volledig voorkomen is niet eenvoudig maar toch geven we je graag enkele tips mee die al heel wat leed kunnen helpen voorkomen.

Is het dan toch te laat en brengt je kind enkele kleine bezoekertjes mee naar huis, dan start je best zo snel mogelijk een behandeling.

 

Wat zijn luizen?

Luizen zijn kleine parasieten die ongeveer 2 mm groot worden. Je kan ze waarnemen met het blote oog.

Een volwassen luis legt ongeveer 8 eitjes per dag. Dit zijn neten waaruit een luis zal ontwikkelen. Deze neten zijn ongeveer een speldenkopje groot en worden wel eens verward met schilfertjes. Let er dan ook op dat de neten vastplakken aan de haren, terwijl schilfertjes los tussen de haren zitten.

 

Een slechte hygiëne de oorzaak van luizen?

Dat een slechte hygiëne iets te maken heeft met het krijgen van luizen is een fabeltje. Ze worden meestal doorgegeven van het ene naar het andere hoofd. Hoofdcontact is dus de grootste boosdoener. Gemeenschappelijke haarborstels en haaraccessoires, hoofddeksels en handdoeken kan je dan ook best vermijden.

 

Luizen opsporen

Luizen opsporen doe je heel erg eenvoudig met de nat-kam-test. Bovendien is deze methode erg veilig.

  1. Maak het haar nat en laat de te behandelen persoon vooroverbuigen. Breng overvloedig conditioner aan.
  2. Buig het hoofd voorover en kam de haren met een gewone kam van achter naar voor zodat er geen knopen meer in zitten.
  3. Kam daarna de haren met een luizenkam van achter naar voor dus van nek naar voorhoofd. Vergeet zeker de nek en achterzijde van de oren niet en kam dicht tegen de schedel aan. Start aan het ene oor en schuif gelijkmatig op naar het andere oor.
  4. Veeg de luizenkam na elke kambeweging af op wit papier en kijk of er luizen aanwezig zijn.
  5. Spoel de conditioner uit en laat de haren nat.
  6. Laat de te behandelen persoon rechtop zitten en kam het haar van voor naar achter met een gewone kam zodat de knopen eruit zijn.
  7. Kam daarna de haren  met de luizenkam van voor naar achter tegen de hoofdhuid aan, van oor tot oor.
  8. Veeg de luizenkam na elke kambeweging af op wit papier en kijk of er luizen aanwezig zijn.
  9. Reinig hierna kam en luizenkam grondig door deze in warm water (60 graden) of ontsmettingsmiddel te leggen.

Ook als behandeling kan deze nat-kam-methode zeer effectief zijn. Het is dan wel nodig de haren gedurende 2 weken dagelijks een halfuur te kammen.

 

Luizen behandelen

Er zijn verschillende behandelingsvormen beschikbaar in de vorm van een shampoo, lotion, spray, crème,…Er bestaan producten op basis van insecticiden die luizen en eitjes doden maar meestal wordt de voorkeur gegeven aan middelen op basis van dimeticon. Deze bevatten geen insecticiden en hebben geen chemische werking. Dimeticon legt een soort laagje rond de luizen waardoor ze stikken. Deze methode is dan ook erg doeltreffend.

 

Preventief middelen gebruiken, een goed idee?

Luizenshampoos en dergelijke hebben geen enkel preventief effect. Het is dus geen goed idee om preventief de haren met een anti-luizen shampoo te gaan wassen. Als er wordt gemeld dat de hoofdluis aanwezig is op bijvoorbeeld de school van je kind, controleer dan wekelijks je kind zodat je er tijdig bij bent. Op deze manier kan je besmetting voor zijn en verspreiding tegen gaan.

Natasha

 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels