02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
Toon alle thema's »

Oorzaken hoofdroos: Hoofdhuid met roos, pellekes en schilfers in haar

Wat is hoofdroos?

Hoofdroos is een huidaandoening waarbij je schilfertjes ontwikkelt op je hoofdhuid. Het is eigenlijk een lichte vorm van seborroïsch eczeem. De schilfertjes kunnen op alle behaarde plekjes van je lichaam ontstaan, dus bijvoorbeeld ook in je wenkbrauwen of baard. De schilfertjes ontstaan wanneer oude huidcellen loslaten en van je hoofdhuid afvallen. Normaal gezien zijn deze schilfertjes heel klein en zie je ze niet. Bij eczeem gaat je huid zich echter veel sneller hernieuwen waardoor er zich meer en grotere schilfers gaan ontwikkelen. De schilfertjes dwarrelen dan naar beneden tot ze zichtbaar zijn en je je eraan gaat ergeren. Hoofdroos is niet besmettelijk en zorgt er ook niet voor dat je haar gaat uitvallen. Het is echter wel een vervelend kwaaltje dat gemakkelijk te behandelen valt. 

Er zijn verschillende oorzaken van hoofdroos. Je kan simpelweg aanleg hebben om het te ontwikkelen maar het kan ook door bepaalde externe factoren komen. Hoofdroos gaat vaak gepaard met een verhoogde talgproductie. Ook bepaalde gisten die van nature aanwezig zijn op je hoofdhuid spelen een rol. Het gist Pityrosporum ovale is bijvoorbeeld een daarvan. Wanneer er een verhoogde aanwezigheid van dit gist aanwezig is op je hoofdhuid, kan je roos ontwikkelen. Roos kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van shampoos tegen vet haar. Dit droogt je hoofdhuid teveel uit waardoor er meer schilfertjes ontstaan. Andere oorzaken kunnen het klimaat, andere haarverzorgingsproducten en de puberteit zijn.

 

Soorten hoofdroos

  • Droge hoofdroos ontstaat wanneer je hoofdhuid te droog is, waardoor er zich kleine witte schilfertjes op je hoofdhuid ontwikkelen. Deze vallen meestal uit je haar en zijn zichtbaar op je kleding. Voorbeelden van shampoos om droge hoofdroos te behandelen.
  • Vette hoofdroos ontstaat op een te vette hoofdhuid. Je hoofdhuid produceert een teveel aan talg waardoor er plakkerige witte schilfertjes ontstaan. Deze hopen zich dan op je hoofdhuid op. Shampoos die de vette hoofdroos behandelen.
  • Een gevoelige hoofdhuid? Dan bestaan er zeker ook shampoos die hierop voorzien zijn. Bekijk de anti-roos shampoos voor de gevoelige huid
  • Het kan ook zijn dat je aan psoriaris lijdt. Dit wordt vaak verward met hoofdroos omdat het ongeveer dezelfde kenmerken heeft. Wanneer je psoriasis op je hoofdhuid hebt is er sprake van schilfertjes maar je hoofdhuid is ook roze en zichtbaar geïrriteerd. Bij deze symptomen ga beter even langs je huisarts zodat hij een diagnose kan stellen en je verder kan helpen. 

 

Hoe kan je hoofdroos behandelen?

Hoofdroos kan heel gemakkelijk onder controle gehouden worden. De behandeling bestaat uit het wassen van je haar met een anti-roos shampoo. Kies de juiste shampoo voor het type schilfertjes dat je hebt. Er is heel veel keuze dus de kans is groot dat je favoriete merk er ook een heeft. De shampoos verminderen de talgproductie waardoor de schilfertjes verminderen en uiteindelijk verdwijnen. Was je haar in het begin iedere dag met de shampoo. Masseer de hoofdhuid heel goed in zodat de schilfertjes loskomen en ze gemakkelijker verwijderd kunnen worden. De shampoos dienen heel goed uitgespoeld te worden om te vermijden dat zeepresten je hoofdhuid nog meer irriteren. Wanneer de roos vermindert kan je de shampoo 1 tot 2 keer per week gebruiken tot ze volledig verdwijnt.

Daarnaast kan je ook kiezen voor shampoos die ketoconazol of seleniumsulfide bevatten. Deze shampoos kunnen hardnekkige en ernstige roos verminderen door hun therapeutische werking. De geneesmiddelen gaan infecties, veroorzaakt door schimmels of gisten, tegen waardoor de irritatie vermindert en de roos aangepakt wordt. Je mag deze shampoos ook in combinatie met de anti-roosshampoos gebruiken. In dat geval gebruik je de anti-roosshampoos dagelijks en de geneesmiddelen 1 tot 2 keer per week.