02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

20-09-2018 | Aandoeningen

Schimmel hoofdhuid: puistjes, jeuk, haaruitval en korsten verwijderen

Geschreven door Natasha roos hoofdroos hoofdschimmel schimmel

Hoofdschimmels, ook tinea capitis genoemd, zijn schimmelinfecties die voorkomen op de hoofdhuid en de haren. Er zijn verschillende soorten schimmels die de boosdoener kunnen zijn. De schimmelinfectie kan, naast op de hoofdhuid, ook de wenkbrauwen en wimpers aantasten. Hoewel het niet zoveel voorkomt bij volwassenen, is tinea capitis wel zeer besmettelijk. 

Het treft voornamelijk jongere kinderen waardoor epidemieën van hoofdschimmels in scholen weleens voorkomen. Hoofdschimmels verdwijnen niet vanzelf en moeten behandeld worden met schimmeldodende geneesmiddelen.

Wat is hoofdschimmel?

Schimmelinfecties kunnen overal op het lichaam voorkomen. Je kan voetschimmel hebben, nagelschimmel, huidschimmel en zelfs een schimmel op je intieme delen. Ook je hoofdhuid blijft niet gespaard van schimmels. Hoofdschimmel wordt ook ringworm omdat het zich uit in cirkelvormige plekken op de hoofdhuid. Dit soort schimmel komt voornamelijk voor bij kinderen omdat zij een minder ontwikkeld afweersysteem hebben en minder vetzuren op de huid hebben. Vetzuren werken namelijk schimmelwerend wat zou kunnen verklaren dat volwassenen veel minder vaak hoofdschimmels ontwikkelen. Hoofdschimmels vertonen gelijkenissen met roos maar in het geval van roos is de besmetting veel minder ernstig en is het gemakkelijk te behandelen met roosshampoos.

Oorzaak hoofdschimmels

Schimmels zijn overal aanwezig, ook op je hoofdhuid. Normaal gezien zijn deze in kleine hoeveelheden aanwezig waardoor ze geen kwaad kunnen. Wanneer de schimmel echter de huid en haarzakjes penetreert, krijgt hij de kans zich uit te breiden waardoor er zich een infectie ontwikkelt. De schimmelinfectie kan door bijvoorbeeld te weinig beschermende vetzuren blijven toenemen waardoor het een ernstige hoofdschimmel wordt.

Symptomen hoofdschimmels

Symptomen van hoofdschimmels zijn:

  • Droge schilfers op de hoofdhuid
  • Kleine, gelige korsten op de hoofdhuid
  • Jeuk
  • Kale plekken

Soorten hoofdschimmels

Microsporum soorten

De hoofdhuid is bedekt met grijzig-witte schilfers en er zijn meerdere kale plekken waar de haren zijn afgebroken. Meestal komt dit soort schimmel doordat je huisdieren besmet zijn.

Herpes tonsurans

Dit type hoofdschimmel wordt gekenmerkt door schilfering van de hoofdhuid en roodheid. Daarnaast kunnen er zich ook puisten ontwikkelen op de hoofdhuid en naarmate de schimmel zich verder ontwikkelt kunnen kale plekken ontstaan.

Favus

Deze ernstige vorm van haarschimmel uit zich in grote, gele korsten of schilfers op de hoofdhuid. Het kan ook haaruitval veroorzaken.

Keron celsi

Keron celsi hoofdschimmels gaan gepaard met ontstekingsreacties op de hoofhuid. In het begin is de ontstekingsreactie voornamelijk zichtbaar als een rode vlek waarna het zich ontwikkelt tot een zwelling met puisten.

Behandeling hoofdschimmels

soorten hoofdschimmels

Hoofdschimmels moeten zeker en vast behandeld worden. Over het algemeen duurt een schimmeldodende kuur tussen 6 en 12 weken. In het geval van hoofdschimmels moet er meestal met orale en uitwendige schimmelwerende geneesmiddelen gewerkt worden. Er worden daarom anti-schimmel tabletten voorgeschreven en de behandeling wordt aangevuld met een anti schimmel shampoo op basis van ketoconazol zoals Nizoral. De behandeling met tabletten wordt aangehouden tot de kuur volledig afgelopen is. Hierna mag de Nizoral shampoo nog 2 tot 3 maal per week worden gebruikt.

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels