02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
07-05-2018 | Allergieën

Hooikoorts: 10 weinig gekende weetjes en nuttige tips

Geschreven door Anouk hooikoorts allergie

Hooikoorts is een allergische aandoening. En allergie is de bij ons meest voorkomende chronische aandoening (meer nog dan vb verhoogde bloeddruk). Nog steeds neemt het aantal mensen met allergische klachten ook toe, waardoor je als het ware kan spreken van de ‘epidemie van de 21ste eeuw’.

Hooikoorts is een allergie

De kans dat je een allergische aandoening zoals hooikoorts ontwikkelt, hangt voornamelijk af van 2 factoren: je genetisch materiaal (een erfelijke factor) en je omgeving (de zogenaamde ‘hygiënehypothese’: allergische aandoeningen komen minder voor bij mensen die in minder hygiënische omstandigheden grootgebracht zijn (vb op de boerderij ipv in de stad).

Is 1 van je ouders allergisch (hooikoorts, astma, eczeem), dan heb je 30% kans het ook te zijn. Zijn je beide ouders allergisch, dan stijgt je kans tot 60%.

Hooikoortspatiënten hebben ook een verhoogd risico op ‘kruisreacties’. Ben je allergisch voor pollen van bomen en grassen, dan kan je ook reageren (gaande van jeuk in de mond en opzwellende lippen tot zelfs anafylaxie) na eten van bepaalde fruit- of groentesoorten. Vb ben je allergisch voor berkenpollen, dan kan je ook reageren bij eten van een appel of peer.

Geneesmiddelen kunnen de symptomen van hooikoorts onder controle krijgen en houden zolang ze gebruikt worden. Onderhoudsmedicatie tegen hooikoorts is veilig bij gebruik op lange termijn. Na het stopzetten van de behandeling is er geen blijvend effect. Bij gebruik van orale antihistaminica is er nog antihistaminewerking merkbaar tot 7 dagen na inname. Als je al eens een dagdosis vergeet, is dit dus niet zo erg. Als je last hebt van hooikoorts, is astma ook dikwijls van de partij. Goed opvolgen en verzorgen is hier de boodschap.

Hier volgen 10 weinig gekende weetjes en nuttige tips in verband met hooikoortshooikoorts tips

  1. Je kan op elke leeftijd hooikoorts ontwikkelen. De meeste gevallen komen echter voor tussen 5 jaar en 45 jaar.
  2. Ben je tijdens de zomermaanden een langere periode ‘verkouden’: het zou wel eens hooikoorts kunnen zijn
  3. De mechanische filter van een airco helpt pollen tegenhouden. Onderhoud deze goed.
  4. Ga op vakantie aan zee of hoog in de bergen (+1500m). Hier heb je weinig of geen last van pollen.
  5. Wanneer je allergisch bent voor latex (vb medische beroepen, kapsters) is er een kruisreactie mogelijk met bananen.
  6. Als hooikoorts klachten veroorzaakt ter hoogte van de ogen: oogdruppels op basis van chromoglycaten geven goed resultaat, bijwerkingen ervan zijn zeldzaam. Ook een zonnebril helpt klachten te verminderen (zeker bij winderig weer).
  7. Je kan je laten ‘inenten’ tegen hooikoorts. Dit kan alleen onder dokterscontrole, en heeft soms een dodelijke afloop.
  8. Gebruik niet te lang neusdruppels om de neus open te maken (de zogenaamde nasale decongestieve preparaten): ze geven afhankelijkheid vanaf 7 dagen gebruik (= ‘rhinitis medicamentosa’).
  9. Vandaag de dag bestaan er websites en apps waarmee je de hoeveelheid pollen in de lucht à la minute kan opvolgen. Op deze manier kan je zelf een goede inschatting maken van de te verwachten dagelijkse klachten. En kan je dus een deel van die onaangename klachten voorkomen door vb ramen en deuren gesloten te houden, of door je medicatie tijdig in te nemen. Voorbeelden: www.airallergy.bewww.meteo.bewww.pollen-info.be/nl; de A.Vogel app
  10. Onder invloed van de opwarming van het klimaat geven nieuwe planten nieuwe allergenen vb Ambrosia, glaskruid. En zelfs de olijfboom (komt veel voor in Zuid-Europa, en wordt tegenwoordig ook bij ons ingevoerd), es, Forsythia, en sering hun stuifmeel geeft kruisreactie.

Wil je meer weten over hooikoorts, lees dan verder in ons thema over hooikoorts.

Anouk

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels