02/793 09 34

Ma - Vr9u30 - 18u

Momenteel niet bereikbaar
08-07-2021 | Aandoeningen

Huiduitslag: soorten, symptomen en wat er tegen te doen

Geschreven door Niels huiduitslag

Heb je last van rode vlekjes of bultjes op de huid? Jeukt de huid bovendien ook nog eens? Dan heb je misschien wel huiduitslag. Deze huidaandoening kon verschillende vormen aannemen en kan verder ook nog verscheidene oorzaken hebben. In dit artikel leer je meer over de verschillende vormen huiduitslag en wat je er tegen kan doen. 

 

Wat is huiduitslag?

Huiduitslag is een verzamelnaam voor plotselinge afwijkingen in de huid die gepaard gaan met rode vlekjes, bultjes, schilfertjes of blaasjes die al dan niet kunnen jeuken. Huiduitslag kan overal op het lichaam voorkomen en treft zowel volwassenen als kinderen. Veel mensen denken dat huiduitslag een ziekte op zich is, maar dat klopt niet. Huiduitslag is een symptoom van een onderliggende aandoening. Om deze onderliggende aandoening te achterhalen, roep je het beste de hulp van een dermatoloog in.    

Hoe ziet het eruit?

Huiduitslag wordt gekenmerkt door rode of paarse vlekjes en bultjes op de huid. Soms beperkt de uitslag zich tot slechts een lichaamsdeel, maar in andere gevallen kan de uitslag ook over heel het lichaam voorkomen. Daarnaast kunnen de vlekjes en bultjes ook jeuk, pijn en branderigheid met zich meebrengen.  

Symptomen

De voornaamste symptomen van huiduitslag zijn de volgende:

  • Rode vlekken
  • Bultjes
  • Schilfers
  • Blaasjes met vocht
  • Jeuk
  • Pijn
  • Branderigheid
  • Koorts

Soorten huiduitslag

Zoals al eerder gezegd, is huiduitslag slechts een symptoom van een onderliggende aandoening. Het soort uitslag is dan ook afhankelijk van de oorzaak ervan. Hieronder staan de vaakst voorkomende oorzaken van huiduitslag opgesomd.

  • Infectieziekten: kinderziekten zoals bof, mazelen, rode hond, waterpokken en roodvonk brengen meestal uitslag met zich mee. Andere bacteriële infecties zoals krentenbaard, folliculitis en syfilis zorgen ook voor uitslag. 
  • Huidontsteking: eczeem, zonneallergie en hooikoorts zijn allergische reacties die huiduitslag kunnen uitlokken. Daarnaast kunnen auto-immuunziektes ook voor uitslag zorgen.
  • Medicatie: Veel geneesmiddelen hebben als bijwerking dat ze voor huiduitslag en jeuk kunnen zorgen. Antibiotica zoals amoxicilline is vaak de boosdoener. Andere geneesmiddelen die huiduitslag als bijwerking hebben zijn onder andere NSAID’s (pijnstillers), epilepsiemedicatie en hartmedicatie. 
  • Andere oorzaken: stress, het dragen van te strakke kleding en insectenbeten kunnen ook huiduitslag met zich meebrengen.  

Diagnosehuiduitslag symptomen

Om een diagnose te krijgen van de uitslag ga je het beste naar een dermatoloog. Meestal kan een diagnose simpelweg gesteld worden door naar de uitslag te kijken. Wanneer dat niet voor duidelijkheid kan zorgen, wordt er vaak gekozen voor een huidbiopsie. In andere gevallen kan een bloed- of urineonderzoek ook nodig zijn.  

Wat te doen bij huiduitslag?

Het klinkt misschien aanlokkelijk om zelf je huiduitslag te behandelen met zalfjes of crèmes, maar zolang je de onderliggende oorzaak van de uitslag niet kent, is het beter om zelf niet voor dokter te spelen. Sommige crèmes die verkeerd gebruikt worden, kunnen de klachten namelijk doen verergeren. Wanneer je last hebt van huiduitslag maak je eerst het beste een afspraak met je huisarts. Deze kan je later ook doorverwijzen naar een dermatoloog om een juiste diagnose te stellen. Aan de hand van het medisch advies van zowel je huisarts als dermatoloog kun je een juiste behandeling vinden. 
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels