02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u (woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
15-07-2022 | Verzorging - lichaam, gelaat, huid

Hoe bepaal je je huidtype?

Geschreven door Niels Huidtype huidverzorging gevoelige huid

In de wereld van huidverzorging gaat het vaak over huidtypes. Veel producten zoals zonnebrand of dagcrèmes zijn voor een specifiek huidtype gemaakt: droge huid, gemengd, vet, … Ben je niet helemaal zeker wat jouw huidtype is? Lees dan verder over wat de verschillen tussen deze types zijn en hoe je ze kan herkennen.

Waarom moet je je huidtype kennen?


Je huidtype kennen is handig wanneer je huidverzorging wil kopen die het best is afgestemd op jouw huid. Als je bijvoorbeeld een vette huid hebt, kan je beter geen dikke crèmes gebruiken. Wanneer je een droge huid hebt, kan dit dan weer net wél de goede keuze zijn. Als je veel last hebt van onzuiverheden of andere huidkwaaltjes, kan je best al je huidproducten zodanig selecteren op basis van je huidtype. Het gaat dan over je dag-/nachtcrème, zonnecrème, douchegel, lotion, … Zo houd je je huid op lange termijn mooi en gezond.


Je huidtype bepalen


Er zijn zo’n vier huidtypes die men kan onderscheiden:

 • Gevoelige huid
 • Vette en onzuivere huid
 • Gemengde en normale huid
 • Droge tot zeer droge huid


Hieronder vind je een korte beschrijving van elk huidtype waarmee je kan bepalen welk type jij hebt.


Gevoelige huid


Producten met het label ‘gevoelige huid’ of ‘sensitive skin’ zijn bestemd voor personen die snel (allergische) reacties vertonen op ingrediënten zoals parfums of andere invloeden zoals weersomstandigheden. Deze reacties kunnen onder andere de vorm aannemen van een uitslag, acne, roodheid, jeuk, … 


Tips voor gevoelige huid:

 • Vermijd geparfumeerde huidverzorging en gebruik altijd SPF.
 • Verminder roodheid met corrigerende make-up. (meestal in groene tinten, want groen blokkeert rood)
 • Wrijf niet te hard bij het reinigen van je gezicht en vermijd harde scrubs.
 • Wees voorzichtig bij het uittesten van nieuwe producten en doe steeds een patch-test.


Vette en onzuivere huid


vrouw vette huidEen vette en onzuivere huid wordt gekenmerkt door grove poriën. Hierdoor wordt er meer talg aangemaakt door de talgklieren en wordt de huid vetter. Je t-zone (voorhoofd, neus en kin) gaat meer glimmen omdat zich hier meer talgklieren bevinden. De poriën kunnen bij een overmatige talgproductie ook gaan verstoppen. Dit leidt dan tot de vorming van mee-eters en puistjes.

Door hormoonschommelingen, zoals in de puberteit, gaan de talgklieren actiever worden dan normaal. Je kan dan best op zoek gaan naar producten die voor een vette huid dienen. 


Tips voor een vette huid:

 • Reinig je gezicht grondig met een goede cleanser om de groei van bacteriën en ophoping van vuil te beperken.
 • Vermijd dikke, zware lotions en crèmes, want hierdoor gaan je poriën nog sneller verstoppen.
 • Exfolieer een of twee keer per week om de ophoping van dode huidcellen te voorkomen.
 • Gebruik een alcoholvrije toner om te poriën te verkleinen en je gezicht volledig te reinigen.


Gemengde en normale huid


Een normale huid kan je herkennen aan een goede doorbloeding, fijne poriën en een soepele, zachte textuur. Er zijn geen vette of droge plekken. Met een gemengde huid bedoelt men een normaal huidtype met een vettere t-zone.


Tips voor een gemengde huid:

 • Gebruik andere producten voor je t-zone dan voor de rest van je gezicht. De vette zones hebben meer aandacht nodig en misschien ook specifiekere producten.
 • Een gemengde of normale huid kan meer aan dan een erg droge of vette huid, dus je zal misschien sneller een goede dag- en nachtcrème vinden.
 • Je kan je t-zone behandelen met een klei-masker om de overtollige talg te verwijderen.

Droge tot zeer droge huid


Een droge huid kan schilferen, roodheid vertonen, jeuken en trekken. Dat komt omdat de huid te weinig talg aanmaakt om zichzelf soepel te houden. Talg zorgt ervoor dat vocht in de huid blijft, maar bij een tekort verdampt dit vocht. Een bijkomend effect is dat fijne lijntjes meer zichtbaar zijn. Je bent dan eerder op zoek naar producten die hydrateren en rijk zijn aan vetten.


Tips voor een droge huid:

 • Gebruik weinig zeep, ga op zoek naar zeep met hydraterende ingrediënten of smeer je meteen na het wassen in met een hydraterende lotion.
 • Ga niet te lang in de douche of in bad.
 • Vermijd contact met chemische stoffen zoals schoonmaakproducten.

 

Er is tegenwoordig veel keuze uit huidverzorgingsproducten die speciaal gemaakt zijn voor een bepaald huidtype zoals een vette, droge of gemengde huid. Met de tips in dit artikel weet je hoe je elk huidtype kan herkennen en efficiënt kunt verzorgen.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels