'Een ongeluk zit in een klein hoekje' en 'een ongeluk is snel gebeurd'. Beide zinnen hebben al meerdere malen hun waarheid bewezen. Omdat het vaak onnodig is om dadelijk naar de dokter of de spoeddienst te rennen, is het belangrijk om over een goede huisapotheek te beschikken: het nodige materiaal bij de hand hebben om kleine verwondingen (schaafwonden, lichte brandwonden, insectenbeten....) of onschuldige aandoeningen (hoofdpijn, maagpijn) te kunnen verzorgen. Het gaat hier altijd om middelen die men zonder doktersvoorschrift kan verkrijgen bij de apotheek. In dit artikel zullen de belangrijkste tips en tricks aan bod komen om je huisapotheek zo efficiënt mogelijk te kunnen gebruiken en te bewaren.
Bewaar je huisapotheek hoog en droog!
De huisapotheek: inhoud
Je persoonlijke medische noden en familiale situatie zijn twee elementen die een invloed hebben op de inhoud van je huisapotheek: de inhoud zal naargelang zijn. Maar een zekere basis is ook van groot belang. Daarom volgt er hier een korte opsomming van wat een volledige huisapotheek zeker zou moeten bevatten.
Basisinhoud voor de huisapotheek: inwendig gebruik
Een goede huisapotheek bevat pijnstillers (koorts, hoofdpijn, menstruatiepijn, tandpijn ...), medicatie tegen maag- en darmklachten (maagzuur, diarree, krampen …), tegen verkoudheid (een goede neusspray tegen verkoudheid, keelpijn …), voor de luchtwegen (droge hoest, productieve hoest …), en om geïrriteerde ogen snel te kunnen verhelpen. Verder is het ook handig om actieve kool in je huisapotheek te hebben. Deze kan gebruikt worden in geval van een vergiftiging.
Basisinhoud voor de huisapotheek: uitwendig gebruik
In een volledige huisapotheek zit zeker ook genoeg verbandmateriaal: kleefpleisters, wondpleisters, tweedehuidverbanden (tegen o.a. blaren), kompressen (reinigen, ontsmetten of afdekken van wonden), steriele drukverbanden (gebruikt om ernstige wonden te stelpen of steriel af te dekken), vetverbanden (om wonden af te dekken die veel vocht afgeven), watten en allerlei zwachtels. Verder kunnen verschillende zalven soelaas bieden bij kleine pijntjes: insectenbeten, zonnebrand, spierpijn, verstuikingen, blauwe vlekken, brandwonden …
Basisinhoud voor de huisapotheek: allerlei
De basisinhoud van de huisapotheek kan best uitgebreid worden met extra materiaal: een koortsthermometer, tekentang, splinterpincet, verbandschaar, luizenkam, wegwerphandschoenen, veiligheidsspelden, ether (ontvet huid en verwijdert kleefstof), cold-hot pack, alcoholgel, kleine schaar … Dit materiaal kan op allerlei verschillende momenten gebruikt worden.
Verhoog je eigen dosis niet en neem je medicatie niet te lang.
De huisapotheek: hoog en droog
Bewaar je huisapotheek op een hoge en droge plek in huis! Op deze manier vermijd je dat je kinderen er eens een kijkje in nemen en medicatie 'proberen'. De locatie van de huisapotheek kan ook een invloed hebben op de inhoud: licht, warmte en vocht bespoedigen het verval van geneesmiddelen. Daarom zijn de badkamer en keuken geen geschikte kamers. Bewaar je huisapotheek liever in een koele, donkere kamer zoals de slaapkamer.
De huisapotheek: wat je zeker NIET mag doen
De huisapotheek omvat de middelen die kunnen helpen om kleine pijntjes en kwaaltjes te verlichten, maar als je klachten hebt die blijven aanhouden, ga dan naar de dokter. Verhoog je eigen dosis niet en neem je medicatie ook niet te lang. Als medicijnen na een bepaalde tijd nog steeds niet werken, dan kan je best eens langsgaan bij de huisarts om zeker te zijn. Verder is het ook belangrijk dat je - zeker bij persoonlijke medicatie - je medicatie niet gaat 'delen' met vrienden of familie. Elk medicijn kan neveneffecten hebben, daarom is het belangrijk van eerst raad te vragen aan je arts of apotheker. Een derde belangrijke zaak die je moet weten over je huisapotheek, is 'de doelgroep' van de medicijnen: geef nooit geneesmiddelen voor volwassenen aan kinderen en geef je kind geen medicijnen die inwerken op de slaap (bv. hoestsiroop, anti-allergische middelen …) zonder een arts te raadplegen.
De huisapotheek: enkele interessante tips
- De juiste dosering geven van een geneesmiddel is van groot belang, zeker bij kinderen: een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Daarom kan een 'lepelset' de oplossing bieden: een set van 4 lepels van 2,5, 5, 10 en 15ml. Op deze manier geef je altijd de aanbevolen dosis.
- Kuis je huisapotheek best tweejaarlijks eens uit en kijk na of er vervallen medicijnen in zitten. De vervaldatum kan je vinden op de doos of op de fles, tube, of blister. Je herkent deze aan 'exp:' + datum. Indien er geneesmiddelen in je huisapotheek vervallen zijn, breng ze dan naar de apotheek.
- Het kan nuttig zijn om een lijst met dringende telefoonnummers (antigifcentrum, spoeddienst, brandweer, huisarts, tandarts…) ergens op te hangen in je huis. Op deze manier kan je altijd de gepaste hulpdiensten bellen in geval van hoogdringendheid.
Heb je nog vragen of wens je advies, contacteer dan onze Viata apotheker.