02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Chat met ons

Toon alle thema's »

Huisapotheek

Het is belangrijk om een goede huisapotheek te hebben.'Een ongeluk zit in een klein hoekje' en  'een ongeluk is snel gebeurd'. Beide zinnen hebben al meerdere malen hun waarheid bewezen. Omdat het vaak onnodig is om dadelijk naar de dokter of de spoeddienst te rennen, is het belangrijk om over een goede huisapotheek te beschikken: het nodige materiaal bij de hand hebben om kleine verwondingen (schaafwonden, lichte brandwonden, insectenbeten....) of onschuldige aandoeningen (hoofdpijn, maagpijn) te kunnen verzorgen. Het gaat hier altijd om middelen die men zonder doktersvoorschrift kan verkrijgen bij de apotheek. In dit artikel zullen de belangrijkste tips en tricks aan bod komen om je huisapotheek zo efficiënt mogelijk te kunnen gebruiken en te bewaren.

Bewaar je huisapotheek hoog en droog!

 

De huisapotheek: inhoud

Je persoonlijke medische noden en familiale situatie zijn twee elementen die een invloed hebben op de inhoud van je huisapotheek: de inhoud zal naargelang zijn. Maar een zekere basis is ook van groot belang. Daarom volgt er hier een korte opsomming van wat een volledige huisapotheek zeker zou moeten bevatten.

 

Basisinhoud voor de huisapotheek: inwendig gebruik

Een goede huisapotheek bevat pijnstillers (koorts, hoofdpijn, menstruatiepijn, tandpijn ...), medicatie tegen maag- en darmklachten (maagzuur, diarree, krampen …), tegen verkoudheid (een goede neusspray tegen verkoudheid, keelpijn …), voor de luchtwegen (droge hoest, productieve hoest …), en om geïrriteerde ogen snel te kunnen verhelpen. Verder is het ook handig om actieve kool in je huisapotheek te hebben. Deze kan gebruikt worden in geval van een vergiftiging.

 

Basisinhoud voor de huisapotheek: uitwendig gebruik

In een volledige huisapotheek zit zeker ook genoeg verbandmateriaal: kleefpleisters, wondpleisters, tweedehuidverbanden (tegen o.a. blaren), kompressen (reinigen, ontsmetten of afdekken van wonden), steriele drukverbanden (gebruikt om ernstige wonden te stelpen of steriel af te dekken), vetverbanden (om wonden af te dekken die veel vocht afgeven), watten en allerlei zwachtels.  Verder kunnen verschillende zalven soelaas bieden bij kleine pijntjes: insectenbeten, zonnebrand, spierpijn, verstuikingen, blauwe vlekken, brandwonden …

 

Basisinhoud voor de huisapotheek: allerlei

Lees verder