02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
01-01-2014 | Algemeen welzijn

De huisapotheek - Tips & tricks

Geschreven door Kristien huisapotheek medische telefoonnummers

Een huisapotheek is een handige basis om in je huis te hebben: bij kleine ongevallen en incidenten kan deze basis aan medicijnen en materiaal vaak genoeg zijn om jezelf of anderen te verzorgen. Ikzelf ben het kind van 2 verpleegkundige ouders en had thuis altijd een zeer uitgebreide huisapotheek: van pijnstillers tot verbanden en verschillende soorten zalven.

Zeker met kinderen in huis zal je deze huisapotheek vaak gebruiken want het is niet nodig om, telkens als er iets gebeurt in huis, naar de dokter of de spoeddienst te rennen. Een volledige huisapotheek kan behoorlijk wat producten en medicijnen omvatten, voor inwendig gebruik, uitwendig gebruik en materiaal dat je kan helpen om jezelf, je kinderen of anderen te verzorgen. Al deze producten kan je trouwens in de apotheek van Viata online kopen.

Hier volgen enkele tips om je huisapotheek zo efficiënt mogelijk te gebruiken:

 • Het is een goed idee om je medicijnen altijd in de originele doos te bewaren. Op deze manier kan je altijd nagaan waarvoor een medicijn juist gebruikt wordt en voor wie het is bedoeld. Zo vermijd je het geven van medicijnen voor volwassenen aan kinderen. Een ander pluspunt is dat je op de doos makkelijk kan controleren wanneer een product vervalt.
 • De bewaarplaats van je huisapotheek is belangrijk. Een goede locatie kies je best onder het motto 'hoog en droog'. Zo vermijd je dat je kinderen er aan kunnen en bewaar je je medicijnen op de best mogelijke manier. Het is namelijk belangrijk om ze in een donkere, koele (lager dan 25°C) en droge ruimte te bewaren omdat je medicijnen zo hun werking het minst verliezen. Dit maakt de keuken en de badkamer een minder geschikte locatie in huis.
 • Als je lege flessen hebt van bv. hoestsiroop, is het ten zeerste af te raden om deze te hergebruiken voor een ander doeleinde, bv een huis- en/of tuinproduct. Op deze manier voorkom je dat je, als je bent vergeten dat de fles niet meer de originele inhoud bevat, je dit toch zou gebruiken als medicijn. Dit kan namelijk zware gevolgen hebben!
 • Het laatste advies dat ik je nog zou willen meegeven, is er eentje dat kan gebruikt worden als je huisapotheek niet voldoende is. Bij een ernstig ongeval, een ernstige allergische reactie of een ander dringend medisch probleem, is het belangrijk om snel te reageren. Daarom raad ik je aan om een lijst met medische telefoonnummers dichtbij je huisapotheek te bewaren: zo weet je altijd waar deze lijst is en kan je dus snel reageren. Hierbij geef ik je alvast enkele handige nummers :

  Antigifcentrum:                     02/649 95 55  
  De druglijn:                           078/15 10 20  
  Tropisch Instituut:                 03/247 66 66  
  Child Focus:                          110
  Medische spoeddienst:          112
  Brandweer/ambulance:          100
  Dringende politiehulp:           101
  Je huisdokter 
  Je tandarts

Hopelijk heb je je huisapotheek niet vaak nodig, maar in geval van nood, kan je maar beter voorzien zijn!

Kristien

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels