02/793 09 34

Ma - Vr9u - 17u30u
(woensdag tot 17u)

Momenteel niet bereikbaar
09-02-2022 | Algemeen welzijn

10 huismiddeltjes om een verkoudheid te genezen

Geschreven door Niels verkoudheid huismiddeltjes loopneus

Er zijn verschillende manieren om een verkoudheid te genezen. Je gaat best langs bij de dokter als je langdurige symptomen of abnormaal veel last hebt. Gelukkig is dat in de meeste gevallen niet nodig. Je kan het snotteren en niezen meestal zelf verminderen met simpele middeltjes waar je geen voorschrift of medisch advies voor nodig hebt. Lees hier wat je thuis kan doen om je verkoudheid te genezen.

1. Vitamine C


Vitamine C is geen preventieve behandeling voor een gewone verkoudheid, maar er is onderzoek dat aantoont dat het de duur van de symptomen kan indijken. De aanbevolen dosis per dag is 90 mg voor mannen en 75 mg voor vrouwen. Een dosis rond 2000 mg kan bijwerkingen met zich meebrengen, dus het innemen van vitamine C voor een langere periode heeft ook risico’s.  Onthoud dat supplementen ook negatieve gevolgen kunnen teweegbrengen, dus consulteer bij twijfel een arts.


2. Zink


Net zoals voor vitamine C, zijn er onderzoeken die suggereren dat zinksupplementen de duur van je verkoudheid zouden beperken. In dit geval is het belangrijk dat je advies aan je dokter vraagt, vooral als je al andere medicatie neemt. (antibiotica, diuretica, …) Zink kan immers de werking van deze medicatie verminderen. 


3. Echinacea


Echinacea is een kruidmiddel dat bij verkoudheid, griep en verminderde weerstand wordt gebruikt. Het is verkrijgbaar in de vorm van pillen, thee of extracten. Vraag aan je dokter of het de andere medicatie die je al inneemt kan beïnvloeden voor je echinacea gebruikt.


4. Vlierbessensiroop (Sambucus nigra)


Een andere natuurlijke optie is vlierbessensiroop, een traditionele remedie tegen verkoudheid en griepsymptomen. Vlierbessenextract zou antivirale eigenschappen hebben waardoor je de duur van je symptomen inkort omdat het je immuunsysteem een boost geeft. Je vindt het in de vorm van siroop of tabletten bij de drogisterij of natuurwinkel.


5. Bietensap


bietensap verkoudheidBietensap helpt bij een verkoudheid door de zwelling van het neusslijmvlies te verminderen. Daarnaast bevat het ook belangrijke vitaminen en mineralen die je immuunsysteem kunnen opkrikken. Als je geen fan bent van de smaak, kan je het mengen met andere sappen om in een smoothie. Een half glas per dag tot je symptomen voorbij zijn, volstaat.

 


6. Probiotica


Een probioticum is de officiële term voor wat je zelf waarschijnlijk kent als Actimel of Yakult. Ze bevatten gezonde bacteriën zoals Lactobacillus, L. of de Bifidobacterium species. Deze bacteriën bevorderen de werking van je spijsvertering en verhogen je weerstand. Hierdoor zal je verkoudheid minder lang duren.


7. Uitrusten


Soms spaar je meer tijd uit door enkele dagen goed uit te rusten tot je er weer bovenop bent. Door voldoende te slapen verhoog je je weerstand, waardoor je sneller van je verkoudheid af bent. Aarzel dus niet om je even op de zetel te leggen tot je je beter voelt, ook al zijn je symptomen niet ernstig.


8. Honing


Honing is een goede remedie tegen keelpijn en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Het is een goed alternatief voor medicatie dat je aan kinderen kunt geven. Een lepel voor je gaat slapen is voldoende. Je kan dit gewoon puur eten of je kan het oplossen in thee of warme melk. Let dan wel op dat je thee kiest die geen cafeïne bevat, zoals linde of kamille.


9. Genoeg vloeistoffen


Voldoende drinken is altijd aangewezen, maar vooral wanneer je ziek bent. Warme dranken zoals thee of kippensoep helpen je om gehydrateerd te blijven en koorts tegen te gaan. Verder helpen ze ook om verstopte luchtwegen vrij te maken, waardoor je makkelijker kunt ademen. Probeer ook uitdrogende dranken te vermijden, zoals alcohol of cafeïne.


10. Medicatie zonder voorschrift


Als andere middeltjes niet helpen, kan je ook bij de apotheek langs gaan. Er is genoeg keuze aan medicatie tegen verkoudheden waar je geen voorschrift voor nodig hebt. Voorbeelden zijn pijnstillers zoals Ibuprofen, hoestpastilles en antihistamines. Je kan ook aan je apotheker vragen welk middel het meest geschikt is om jouw symptomen te behandelen. 


Er zijn dus allerlei remedies die een verkoudheid kunnen verhelpen. Sommigen zijn voor de hand liggend, zoals uitrusten en voldoende drinken. Daarnaast kan je ook supplementen innemen, mits goedkeuring van je arts. Als je symptomen niet weggaan of verergeren, kan dit wijzen op een onderliggende aandoening. Aarzel dan niet om je dokter te contacteren.
 

Blog - Je gezondheid en welzijn eerst

Welkom op de Viata blog. Hier vind je alles aangaande je gezondheid en welzijn. Voor ons komt dat op de eerste plaats.

Recente artikels